25 главни библиски стихови за лошата компанија го расипува добриот морал

25 главни библиски стихови за лошата компанија го расипува добриот морал
Melvin Allen

Што вели Библијата за лошото друштво?

Луѓето со кои сме навистина влијаат на нас во животот. Ако сме со лажни учители, ќе бидеме под влијание на лажни учења. Ако сме со озборувачи, ќе бидеме под влијание да слушаме и да озборуваме. Ако се дружиме околу пушачи во лонец, најверојатно ќе пушиме тенџере. Ако се дружиме со пијаници, најверојатно ќе станеме пијаници. Христијаните треба да се обидат да им помогнат на другите да се спасат, но ако некој одбива да слуша и продолжи на своите лоши патишта, внимавајте.

Би било многу паметно да не се дружите со лоши луѓе. Лошото друштво може да ве наведе да правите работи што не се соодветни за христијаните. Тоа може да биде момче или девојка што не верува, може да биде безбожен член на семејството итн. Никогаш не заборавајте дека притисокот од врсниците доаѓа од лошите и лажни пријатели. Вистина е и секогаш ќе биде вистина „лошото друштво го уништува добриот морал“. . J. C. Ryle

„Но зависете од тоа, лошото друштво во овој живот е сигурен начин да се набави полошо друштво во животот што доаѓа“. J.C. Ryle

„Кажи ми кои се твоите пријатели, а јас ќе ти кажам кој си ти“.

„Не можете да одржувате чиста репутација околу неуредните луѓе“.

„Поврзете се со мажи со добар квалитет ако ја почитувате сопствената репутација. Подобро е да си сам отколку во лошокомпанија.” Џорџ Вашингтон

„Статистиката покажува дека тинејџерите поминуваат три часа дневно гледајќи телевизија. Децата од предучилишна возраст гледаат дури четири часа дневно. Ако тинејџерите слушаат три часа ТВ секој ден и просечно разговараат со своите татковци по пет минути дневно, кој ја добива битката за влијание? Ако вашето дете од предучилишна возраст гледа четири часа дневно, колку часа слуша од вас за тоа како Бог управува со својот свет? Не е потребно насилство, секс и јазик оценето со Х за да има безбожно влијание. Дури и „добрите“ програми за деца може да бидат „лошо друштво“ ако нудат возбудлив, задоволувачки свет што го игнорира (или го негира) суверениот Бог на Библијата. Дали навистина сакате вашите деца да добијат впечаток дека е во ред да го игнорирате Бог поголемиот дел од времето? Џон Јантс

Ајде да научиме што вели Светото писмо за лошото друштво

1. 2. Јованово 1:10-11 Ако некој дојде на вашиот состанок и не ја поучува вистината за Христо, не ја кани таа личност во твојот дом или не давај каков било вид охрабрување. Секој што ги охрабрува таквите, станува партнер во нивната зла работа.

2. 1. Коринтјаните 15:33-34 Не се залажувајте: лошите врски ги расипуваат добрите манири. Разбудете се за праведноста и не грешете; зашто некои немаат знаење за Бога: ова го кажувам за ваш срам.

3. 2. Коринтјаните 6:14-16 Престанете да станувате нерамномерен јарем со неверниците. ШтоДали праведноста може да има партнерство со беззаконието? Какво заедништво може да има светлината со темнината? Каква хармонија постои помеѓу Месијата и Велиар, или што имаат заедничко верникот и неверникот? Каков договор може да склучи Божјиот храм со идолите? Зашто ние сме храм на живиот Бог, како што рекол Бог: „Ќе живеам и ќе одам меѓу нив. Јас ќе бидам нивен Бог, а тие ќе бидат мој народ“.

4. Изреки 13:20-21 Поминувај време со мудрите и ќе станеш мудар, а пријателите на безумните ќе страдаат. Неволјата секогаш доаѓа до грешниците, но добрите луѓе уживаат во успехот.

5. Изреки 24:1-2 Не завидувајте им на злите, не посакувајте нивно друштво; зашто нивните срца планираат насилство, а нивните усни зборуваат за правење неволја.

6. Пословици 14:6-7 Исмејувачот бара мудрост и не наоѓа, но знаењето лесно доаѓа до разумниот. Држете се подалеку од будалата, зашто нема да најдете знаење на нивните усни.

7. Псалм 26:4-5 Не поминувам време со лажговци, ниту се дружам со оние кои го кријат својот грев. Мразам друштво со зли луѓе и нема да седам со злите.

8. 1 Коринтјаните 5:11 Ви пишувам за да ви кажам дека не смеете да се дружите со оние кои се нарекуваат себеси верници во Христа, но кои сексуално грешат, или се алчни, или обожаваат идоли или ги злоупотребуваат другите со зборови , или да се опијани, или да ги измами луѓето. Не јадете ни со такви луѓе.

Намамени од друштвото што го одржуваме

9. Изреки 1:11-16 Тие ќе речат: „Дојди со нас . Да направиме заседа и да убиеме некого; ајде да нападнеме некои невини луѓе само за забава. Да ги проголтаме живи, како што тоа го прави смртта; да ги проголтаме цели, како што тоа го прави гробот. Ќе земеме секакви вредни работи и ќе си ги наполниме куќите со украдена роба. Дојдете придружете ни се, и ние ќе споделиме со вас украдена стока“. Дете мое, не оди заедно со нив; не го прават тоа што го прават. Тие се желни да прават зло и брзо убиваат.

10. Изреки 16:29 Насилен човек го мами својот ближен и го води по страшен пат.

Различни видови на лошо друштво

Лошо друштво може да биде и слушање ѓаволска музика и гледање работи што се несоодветни за христијанин, како што е порнографијата.

11. Проповедник 7:5 Подобро е да се внимава на укорот на мудриот отколку да се слуша песната на безумните.

12. Псалм 119:37 Сврти ги моите очи да не гледам безвредни работи; и дај ми живот на твоите патишта.

Совет

13. Матеј 5:29-30 Но, ако десното око ти е замка, извади го и фрли го од тебе, зашто е корисно за тебе да загине еден од твоите членови, а целото твое тело да не биде фрлено во пеколот. И ако твојата десница ти е замка, отсечи ја и фрли ја од себе, зашто ти е корисно еден од твоитечленовите загинуваат, а целото твое тело не биде фрлено во пеколот.

Исто така види: 25 важни библиски стихови за злобата

14. 1 Јован 4:1 Возљубени, не верувајте во секој дух, туку тестирајте ги духовите за да видите дали се од Бога, зашто многу лажни пророци излегоа во светот.

15. Ефесјаните 5:11 Немајте никаква врска со бесплодните дела на темнината, туку разоткријте ги.

Потсетници

16. 1. Петрово 4:3-4 Зашто си поминал доволно време во минатото правејќи го она што го сакаат незнабошците, живеејќи во сензуалност, грешни желби , пијанство, диви прослави, забави со пиење и одвратно идолопоклонство. Ве навредуваат сега затоа што се изненадени што веќе не им се придружувате во истите ексцеси на диво живеење.

17. Изреки 22:24-25 Немој да се дружиш со човек налутен, ниту да оди со гневниот човек, за да не ги научиш неговите патишта и да се заплеткаш во замка.

18. Псалм 1:1-4 О, радости на оние кои не ги следат советите на злите луѓе, кои не се дружат со грешниците, исмејувајќи се со Божјите работи. Но, тие уживаат да прават сè што Бог сака, и дење и ноќе секогаш медитираат за неговите закони и размислуваат за начини како поблиску да го следат. Тие се како дрвја покрај брегот на реката кои носат претрупан плод секоја сезона без да пропаднат. Нивните лисја никогаш нема да венеат, и сè што прават ќе напредува. Но, за грешниците, каква поинаква приказна! Тие дуваат како плева пред ветрот.

Виси околу лажговците, озборувачите и клеветниците.

19. Изреки 17:4 Злобниот човек слуша измамнички усни; лажго обрнува внимание на деструктивен јазик.

20. Пословици 20:19 Озборува што кажува тајни, затоа не се дружи со дрдорки.

21. Изреки 16:28 Нечесниот човек шири кавги, а оној што шепоти ги разделува блиските пријатели.

Последици од лошото друштво

22. Ефешаните 5:5-6 Можете да бидете сигурни дека ниту еден неморален, нечист или алчен човек нема да го наследи Царството Христово и на Бога. Зашто алчен човек е идолопоклоник, кој се поклонува на работите од овој свет. Немојте да бидете измамени од оние кои се обидуваат да ги оправдаат овие гревови, зашто гневот Божји ќе падне врз сите што не го слушаат.

23. Пословици 28:7 Разумниот син слуша поука, а другарот на лакомите го срами својот татко.

Исто така види: 15 важни библиски стихови за нивоата на пеколот

Се обидуваме да бидеме дел од кул толпата

Ние сме Богоугодници, а не луѓе угодници.

24. Галатјаните 1:10 Сега барам одобрување од човекот или од Бога? Или се обидувам да му угодам на човекот? Ако сè уште се трудев да му угодам на човекот, не би бил Христов слуга.

Примери на лошо друштво во Библијата

25. Исус Навин 23:11-16 Затоа, бидете многу внимателни да го љубите Господа, вашиот Бог. „Но, ако се одвратите и се здружите со преживеаните од овие народи кои останаа меѓу вас и ако се венчате со нив и се дружите со нив,тогаш биди сигурен дека Господ, твојот Бог, повеќе нема да ги истера овие народи пред тебе. Наместо тоа, тие ќе ви станат замки и замки, камшици на грбот и трње во вашите очи, додека не загинете од оваа добра земја, што ви ја даде Господ, вашиот Бог. „Сега ќе одам по патот на целата земја. Знаеш со сето свое срце и душа дека ниту едно од сите добри ветувања што ти ги дал Господ, твојот Бог, не пропадна. Секое ветување е исполнето; ниту еден не успеал. Но, како што сите добри работи што ти ги вети Господ, твојот Бог, дојдоа до тебе, така и тој ќе ги донесе врз тебе сето зло што ти се закани, додека Господ, твојот Бог, не те уништи од оваа добра земја што ти ја даде. Ако го прекршиш заветот на Господа, твојот Бог, што ти го заповеда, и отидеш да им служиш на други богови и да им се поклониш, Господовиот гнев ќе изгори против тебе и брзо ќе исчезнеш од добрата земја што ти ја даде. ”
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.