25 охрабрувачки библиски стихови за сирачињата (5 главни работи што треба да ги знаете)

25 охрабрувачки библиски стихови за сирачињата (5 главни работи што треба да ги знаете)
Melvin Allen

Библиски стихови за сирачињата

Кога ќе станеш христијанин, автоматски си во Божјото семејство. Ние бевме посвоени од Бог преку Христа. Дури и ако нашиот земен татко не е таму, можеме да бидеме сигурни дека во Господ го имаме совршениот татко.

Семоќниот Бог е татко на сираците. Бог ги теши, охрабрува и ги поддржува сираците затоа што ги сака.

На ист начин како што Тој ги сака и им помага на сираците, ние треба да го имитираме Него и да го правиме истото.

Навистина е неверојатно да се видат христијаните кои одат на мисиски патувања во сиропиталишта и исто така неверојатно е кога христијаните посвојуваат сирачиња.

Служете му на Христос служејќи им на другите. Имајте емпатија за сиракот. Бог нема да ја заборави вашата добрина.

Цитати

  • „Вистинската вера го засолнува сиракот“. – Расел Мур
  • „Ние се грижиме за сираците не затоа што сме спасувачи, туку затоа што сме спасените“. - Дејвид Плат.

Што вели Библијата?

1. Јован 14:18-20 Не, нема да ве оставам како сираци – ќе дојдам кај вас . Наскоро светот повеќе нема да ме гледа, но вие ќе ме видите. Откако живеам јас, ќе живееш и ти. Кога повторно ќе воскреснам, ќе знаете дека Јас сум во мојот Татко, и вие сте во мене, и јас сум во вас.

2. Псалм 68:3-5 Но, нека се радуваат побожните. Нека се радуваат во Божјото присуство. Нека бидат исполнети со радост. Пејте му фалби на Бога и на неговото име! Пејте му гласно пофалбитој што јава по облаците. Неговото име е Господ, радувајте се во неговото присуство! Татко на сирачето, заштитник на вдовиците - ова е Бог, чие живеалиште е свето.

Бог ги брани сирачињата.

3. Псалм 10:17-18 Господи, ти ги знаеш надежите на беспомошните. Сигурно ќе го слушнете нивниот плач и ќе ги утешите. Ќе им донесете правда на сираците и на угнетените, така што обичните луѓе повеќе не можат да ги преплашуваат.

4. Псалм 146:8-10 Господ им ги отвора очите на слепите. Господ ги подигнува оние што се натежнати. Господ ги сака побожните. Господ ги штити странците меѓу нас. Тој се грижи за сираците и вдовиците, но ги попречува плановите на злите. Господ ќе владее вечно. Тој ќе биде ваш Бог, о Ерусалиме, во сите поколенија. Слава на Господа!

5. Еремија 49:11 Но, јас ќе ги заштитам сираците што ќе останат меѓу вас. И твоите вдовици можат да зависат од мене за помош.

6. Второзаконие 10:17-18 Зашто Господ, твојот Бог, е Бог на боговите и Господар на господарите. Тој е големиот Бог, моќниот и страшен Бог, кој не покажува пристрасност и не може да биде поткупен. Тој се грижи сирачињата и вдовиците да добијат правда. Тој покажува љубов кон странците што живеат меѓу вас и им дава храна и облека.

7. Псалм 10:14 Ти го виде; зашто гледаш зло и зло, за да возвратиш со твојата рака: сиромавиот ти се обврзува; ти си помошник набез татко.

8. Псалм 82:3-4 „Дајте им правда на сиромасите и сираците; ги поддржува правата на угнетените и сиромашните. Спаси ги сиромашните и беспомошните; избави ги од рацете на злите луѓе“.

Ние треба да им помогнеме на сираците.

9. Јаков 1:27 Чиста и вистинска религија во очите на Бога Отецот значи да се грижиш за сирачињата и вдовиците во нивната неволја и одбиваат да дозволат светот да ве корумпира.

10. Излез 22:22-23 „Не искористувајте ја вдовицата или сиракот . Ако го сториш тоа и тие викаат кон мене, сигурно ќе го слушнам нивниот плач“.

11. Захарија 7:9-10 вака зборува Господ Саваот, велејќи: „Извршете го вистинскиот суд, и покажувајте милост и сочувство секој кон својот брат: „И не угнетувајте ја вдовицата, ниту сиракот, странецот. , ниту сиромашните; и никој од вас нека не си замислува зло против својот брат во своето срце.

12. Второзаконие 24:17 Не го изопачувај судот на странецот, ниту на сиракот; ниту пак земете ја облеката на вдовица за да ја заложите:

13. Матеј 7:12 „И така, што сакате да ви прават другите, правете им го и ним, зашто тоа се Законот и Пророците“.

14. Исаија 1:17 Научете да правите добро. Барајте правда. Помогнете им на угнетените. Брани ја причината за сирачињата. Борете се за правата на вдовиците.

15. Второзаконие 14:28-29 На крајот на секоја трета година, донесете го целиот десеток од жетвата и складирајте гово најблискиот град. Дајте им го на левитите, кои нема да добијат земја меѓу вас, како и на странците што живеат меѓу вас, на сираците и на вдовиците во вашите градови, за да јадат и да се наситат. Тогаш Господ, твојот Бог, ќе те благослови во сета твоја работа.

Бог е сериозен кога станува збор за сирачињата.

16. Излез 22:23-24  Ако ги искористиш на кој било начин и тие викаат кон мене, тогаш Сигурно ќе го слушнам нивниот плач. Мојот гнев ќе се разгори против тебе, и ќе те убијам со меч. Тогаш вашите жени ќе останат вдовици, а вашите деца без татко.

17. Второзаконие 27:19 Проклет да е секој што ја негира правдата на странците, сираците или вдовиците!“ И целиот народ ќе одговори: „Амин!“

18. Исаија 1:23 -24 Вашите водачи се бунтовници, придружници на крадците. Сите сакаат мито и бараат исплати, но одбиваат да ја бранат каузата за сираците или да се борат за правата на вдовиците. Затоа, Господ, Господ на небесните војски, Моќниот Израилев, вели: „Ќе им се одмаздам ​​на своите непријатели и ќе им вратам на моите непријатели!

Божјата љубов

Исто така види: 60 важни библиски стихови за сведочењето (Големите списи)

19. Осија 14:3 „Асирија не може да нè спаси; нема да качиме воени коњи. Никогаш повеќе нема да му кажеме „Наши богови“ на она што го направија нашите сопствени раце, зашто во тебе сираците наоѓаат сочувство“.

20. Исаија 43:4 Бидејќи си драгоцен во моите очи, чест, и те сакам, ти давам луѓе за возврат,народите во замена за вашиот живот.

21. Римјаните 8:38-39 Зашто сигурен сум дека ниту смртта, ниту животот, ниту ангелите, ниту владетелите, ниту сегашните, ниту работите што доаѓаат, ниту силите, ниту висината, ниту длабочината, ниту нешто друго во сè создавањето, ќе може да нè одвои од љубовта Божја во Христос Исус, нашиот Господ.

Бог никогаш нема да ги остави Своите деца

Исто така види: 21 прекрасни библиски стихови за кучињата (шокантни вистини што треба да се знаат)

22. Псалм 91:14 „Затоа што ме сака“, вели Господ, „јас ќе го избавам; Ќе го заштитам, зашто го признава моето име.

23. Второзаконие 31:8 Самиот Господ оди пред тебе и ќе биде со тебе; тој никогаш нема да те остави ниту да те остави. Не се плаши; не се обесхрабрувајте“.

Потсетување

24. Матеј 25:40 „И Царот ќе рече: ‚Вистина ви велам, кога му го сторивте тоа на еден од најмалите браќа и сестри мои, ми го правевте тоа!“

Пример

25. Плач 5:3 Останавме сираци, без татко; нашите мајки се како вдовици.

Бонус

Матеј 18:5 И кој ќе прими едно такво мало дете во мое име, ме прима мене.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.