21 важен библиски стих за несоодветноста

21 важен библиски стих за несоодветноста
Melvin Allen

Библиски стихови за несоодветност

Проблемот со обидот да се вклопите е во тоа што барате радост на сите погрешни места. Никогаш нема да бидете задоволни кога ќе го направите тоа. Најдете радост во Христа. Дали Исус некогаш се вклопил во светот? Не, а нема да имаат ниту Неговите следбеници. Зошто прашуваш? Светот не сака да ја слушне евангелската порака. Светот не ја сака Божјата реч. Не можеме да живееме во бунт како светот. Светот се возбудува за новиот вкус на Ciroc. Верниците се возбудуваат поради тоа што имаат 3 црковни служби. Некомпатибилни сме.

Никогаш навистина не се вклопив со другите, но единственото место каде што се вклопив беше со Христос и со телото Христово. Престанете да се грижите за тоа како другите ве гледаат и погледнете како Бог ве гледа. Тој те сака. Погледнете го вака. Вклопувањето е да се биде обично. Тоа е да се биде следбеник. Единствената личност која треба да ја следиме е Христос. Наместо тоа, се вклопуваат. Бидете чудни во оваа безбожна генерација. Работете заедно со телото Христово. Ако веќе не сте, најдете и одете во библиска црква денес!

Навистина ќе изгубите пријатели за Христа, но Христос е вашиот живот, а не лоши пријатели. Во животот ќе треба да се жртвувате за Господ и со кого се дружите е една од нив. Не обидувајте се да се однесувате како нешто што не сте, бидете свои и продолжете да го следите Божјото Слово.

Бог те сака и не сака Неговото дете да биде одведено по темен пат. Барај го Неговотоутеха, мир и помош со постојано молење. Секогаш е добро да се страда за волјата Божја. Бог има план и Тој ќе ги реши работите за тебе, само верувај Му со сето свое срце и не се потпирај на сопственото разбирање на работите.

Примери на обиди да се вклопат.

  • Свештеникот ја извртува Библијата за да не изгуби членови и за да може да му се допадне на повеќе луѓе.
  • Обидувајќи се да се дружиме со безбожните популарни деца.
  • Некој кажува безбожна шега за некој друг, а ти се смееш, само затоа. (Виновен за ова и Светиот Дух ме осуди).
  • Купување скапа облека за да бидете како сите други.
  • Притисокот од врсниците ве води до пушење трева и пиење алкохол.

Што вели Библијата?

1. Римјаните 12:1-2 Затоа, ве молам, браќа, по милоста Божја, да принесувајте ги вашите тела жива жртва, света, прифатлива за Бога, што е вашата разумна служба. И не се приспособувајте на овој свет, туку преобразете се со обновувањето на вашиот ум, за да докажете која е добрата, прифатлива и совршена волја Божја.

2. Лука 6:26 Каква тага ве очекува вас, кои ве пофалува мноштвото, зашто нивните предци ги фалеле и лажните пророци.

3. Јаков 4:4 Неверни луѓе! Зар не знаете дека љубовта кон овој зол свет е омраза кон Бога? Кој сака да биде пријател на овој свет, тој е непријател на Бога.

Исто така види: 70 епски библиски стихови за победата во Христа (Пофалете го Исуса)

Христијаните не можат да се вклопат во светот.

4. 2. Јован 15:18-20 „ Ако светот ве мрази, имајте на ум дека ме мразеше мене прво. Кога би му припаѓал на светот, тој би те сакал како свој. Како што е, вие не припаѓате на светот, но јас ве избрав од светот. Затоа светот ве мрази. Сети се што ти реков: „Слугата не е поголем од својот господар.“ Ако ме прогонуваа мене, ќе ве прогонуваат и вас. Ако го послушаа моето учење, ќе го слушаат и твоето.

5. Матеј 10:22 И сите народи ќе ве мразат затоа што сте мои следбеници. Но секој што ќе издржи до крај ќе биде спасен.

6. 2 Тимотеј 3:11-14  Знаеш за сите неволји и тешки времиња што ги имав. Видовте како пострадав во градовите Антиохија, Иконија и Листра. Сепак, Господ ме извлече од сите тие неволји. Да! Сите што сакаат да живеат божји живот кои му припаѓаат на Христос Исус ќе страдаат од другите. Грешниците и лажните учители ќе одат од лошо на полошо. Тие ќе ги водат другите на погрешен пат и самите ќе бидат водени на погрешен пат. Но, што се однесува до вас, држете се до она што сте го научиле и знаете дека е вистина. Запомнете каде сте ги научиле.

Дали сте спремни да го изгубите животот? Мора да ги броиш трошоците за да бидеш христијанин.

7. Лука 14:27-28“ И ако не го носиш својот крст и не следиш Мене, не можеш да бидеш мој ученик. Но, не започнувајдодека не ги пресметате трошоците. Зашто, кој би започнал со изградба на зграда без претходно да се пресметаат трошоците за да се види дали има доволно пари за да се заврши?

8. Матеј 16:25-27 Ако се обидете да се закачите на вашиот живот, ќе го изгубите. Но, ако се откажеш од својот живот заради мене, ќе го спасиш. А што ти користи ако го добиеш целиот свет, а ја изгубиш сопствената душа? Дали нешто вреди повеќе од твојата душа? Зашто Синот Човечки ќе дојде со своите ангели во славата на својот Татко и ќе им суди на сите луѓе според нивните дела.

Отстранете се од лошата толпа. Не ви требаат лажни пријатели.

9. 1. Коринтјаните 15:33 Не дозволувајте некој да ве измами. Дружењето со лоши луѓе ќе ги уништи пристојните луѓе.

10. 2. Коринтјаните 6:14-15  Немојте да бидете нееднакво врзани со неверниците: зашто какво заедништво има праведноста со неправедноста? и каква заедница има светлината со темнината? А каква согласност има Христос со Велијал? или каков дел има тој што верува со неверникот?

11. Изреки 13:20-21 Поминете време со мудрите и ќе станете мудри, но пријателите на безумните ќе страдаат. Неволјата секогаш доаѓа до грешниците, но добрите луѓе уживаат во успехот.

Страдање заради она што е исправно.

12. 1. Петрово 2:19 Зашто, ова е благодатно, кога, имајќи го во предвид Бога, трпи таги додека неправедно страда .

13. 1. Петрово 3:14 Но, дури и акотреба да страдаш заради праведноста, благословен си. И НЕ ПЛАШИ СЕ ОД НИВНО ЗАЛАШУВАЊЕ И НЕ ДА СИ ВОЗНЕМИРУВАЈ

Потсетник

14. Римјаните 8:38-39 Да, сигурен сум дека ниту смртта, ниту животот , ниту ангелите, ниту владејачките духови, ништо сега, ништо во иднината, никакви сили, ништо над нас, ништо под нас, ниту нешто друго во целиот свет никогаш нема да може да нè одвои од љубовта Божја што е во Христа. Исус, нашиот Господ.

Божјите планови се поголеми.

15. Исаија 55:8-9 „Моите мисли“, вели Господ, „не се како твоите, и моите патишта се различни од твоите. Колку што се високо небото над земјата, толку се моите патишта и мисли над твоите.

16. Еремија 29:11 Ова го велам затоа што знам што планирам за тебе“, вели Господ. „Имам добри планови за тебе, а не планови да те повредам. Ќе ти дадам надеж и добра иднина.

17. Римјаните 8:28 Знаеме дека Бог прави сè да функционира заедно за доброто на оние што го сакаат и се избрани да бидат дел од Неговиот план.

Не обидувајте се да се вклопите, (истакнете) за Господа.

18. 1 Тимотеј 4:11-12 Инсистирајте на овие работи и поучете ги . Не дозволувајте некој да ве презира дека сте млади. Наместо тоа, направете го вашиот говор, однесување, љубов, вера и чистота пример за другите верници.

19. Матеј 5:16 На ист начин, нека свети вашата светлина пред другите, така што тиеда ги види твоите добри дела и да му даде слава на твојот Татко, Кој е на небесата.

Биди свој и прави сè за слава Божја.

20. Псалм 139:13-16 Само Ти го создаде моето внатрешно битие. Ме плетеше во мајка ми. Ќе ви се заблагодарам затоа што сум создаден толку неверојатно и чудесно. Твоите дела се чудесни и мојата душа е целосно свесна за тоа. Моите коски не беа скриени од тебе  кога ме правеа тајно,  кога вешто ме плетеа во подземна работилница. Твоите очи ме видоа кога сè уште бев неродено дете. Секој ден од мојот живот беше снимен во вашата книга пред да се случи еден од нив.

Исто така види: 50 епски библиски стихови за спонтан абортус (помош за губење на бременоста)

21. 1. Коринтјаните 10:31 Без разлика дали јадете затоа или пиете, или ако правите нешто, сè ќе правите за слава Божја.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.