25 важни библиски стихови за лицемерите и лицемерието

25 важни библиски стихови за лицемерите и лицемерието
Melvin Allen

Библиски стихови за лицемерите

Лицемерите не го практикуваат она што го проповедаат. Тие велат едно, а прават друго. Има многу луѓе кои тврдат дека сите христијани се лицемери без да ја знаат дефиницијата на зборот и без да знаат што значи да се биде христијанин.

Лицемерна дефиниција - лице кое тврди или се преправа дека има одредени верувања за тоа што е правилно, но што се однесува на начин кој не се согласува со тие верувања.

Дали постојат религиозни лицемери таму кои се обидуваат да изгледаат свети и попаметни од сите други, но се исполнети со лицемерие и зло? Се разбира, но има и луѓе кои настојуваат да ја вршат Божјата волја над сè друго. Понекогаш луѓето се само незрели верници.

Понекогаш луѓето се оддалечиле, но ако некој е навистина Божјо дете, тие нема да продолжат да живеат во телесност. Бог ќе работи во животот на Своите деца за да ги усогласи во ликот на Христос. Мораме да се молиме Бог да го отстрани духот на лицемерието од нашите животи. Овој пост ќе опфати сè за лицемерието.

Цитати

 • „Ако машката религија надвладее за да не ја победи и излечи злобата на нивните срца, таа нема секогаш да служи како наметка. Доаѓа ден кога на лицемерите ќе им се одземат смоквините“. Метју Хенри
 • „Додека христијанинот прави грев, тој го мрази; додека лицемерот тоа го сакаво синагогите и по аглите на улиците, за да можат да ги видат луѓето. Вистина ви велам, тие ја имаат својата награда во целост.

22. Матеј 23:5 Тие ги прават сите свои дела за да бидат видени од другите. Зашто тие ги прават нивните филактерии широки и нивните реси долги.

Лажните пријатели се лицемери.

23. Псалм 55:21 Неговиот говор е мазен како путер, но војната е во неговото срце; неговите зборови се повеќе смирувачки од маслото, но тие се извлечени мечеви.

24. Псалм 12:2 Секој го лаже својот ближен; тие ласкаат со своите усни, но имаат измама во нивните срца.

Лицемерите дури можат да го примат словото, па дури и да покажат знаци на добар плод некое време, но потоа се враќаат на своите патишта.

25. Матеј 13:20 -21 Семето што паѓа на карпеста земја се однесува на некој што го слуша зборот и веднаш го прима со радост. Но, бидејќи немаат корен, тие траат само кратко. Кога ќе дојде неволја или прогон поради зборот, тие брзо отпаѓаат.

Ве молиме, ако живеете во лицемерие, мора да се покаете и да се потпрете само на Христа. Ако не сте спасени, прочитајте - како да станете христијанин?

додека тој го поднесува тоа“. Вилијам Гурнал
 • „Никој не е толку мизерен како сиромавиот кој го одржува изгледот на богатството“. Чарлс Спарџон
 • „Од сите лоши луѓе, религиозните лоши луѓе се најлоши“. C.S. Lewis
 • Многу луѓе го користат Матеј 7 за да кажат дека сте лицемер ако укажувате на туѓ грев, но овој пасус не зборува за судење, туку зборува за лицемерно судење. Како можеш да укажеш на туѓиот грев кога го правиш истото или полошо?

  Исто така види: 25 важни библиски стихови за милосрдието и давањето (моќни вистини)

  1. Матеј 7:1-5 „Не осудувајте ги другите, или ќе бидете осудени. Ќе ве судат на ист начин како што им судите на другите, а износот што ќе им го дадете на другите ќе ви биде даден вам. „Зошто го забележуваш малото парче прашина во окото на твојот пријател, но не го забележуваш големото парче дрво во твоето око? Како можеш да му кажеш на својот пријател: „Дозволи ми да ти го извадам тоа мало парче прашина од окото? Погледни се! Сè уште го имате тоа големо парче дрво во сопственото око. Лицемер! Прво, извадете го дрвото од сопственото око. Тогаш ќе видите јасно да ја извадите прашината од окото на вашиот пријател.

  2. Римјаните 2:21-22 Значи, ти, кој учиш друг, не се учиш себеси? ти што проповедаш човек, не треба да крадеш, дали крадеш? Ти што велиш дека човек не треба да прави прељуба, правиш ли прељуба? ти, кој се гнасиш од идолите, правиш ли светољубивост?

  Луѓето коиживеат во лицемерие на она што тие се исповедаат дека се ќе биде одбиен Рајот. Не можеш да бидеш лицемер и да бидеш христијанин. Не можете да имате една нога внатре и една нога надвор.

  3. Матеј 7:21-23 „Не секој што ми вели: Господи, Господи!“ ќе влезе во царството небесно, туку само оној што ја врши волјата на Мојот Отец небесен . Во тој ден мнозина ќе ми речат: Господи, Господи, зарем не пророкувавме во Твое име, не истеравме демони во Твое име и не направивме многу чуда во Твое име?‘ Тогаш ќе им објавам, никогаш не те познавав! Одете од Мене, прекршителите на законот!“

  Ова поглавје започнува со зборовите пазете се од кучињата. Пазете се од луѓето кои учат спасението не е само со вера. Тие бараат да го следат законот, но тие самите не го следат законот совршено. Тие се лицемери, немаат милост и се без понизност.

  4. Филипјаните 3:9 и да се најде во него, немајќи своја праведност што произлегува од законот, туку она што е преку верата во Христа - праведноста што доаѓа од Бога врз основа на верата.

  Лицемерите би можеле да изгледаат како Џон Мекартур, но однатре се полни со измама.

  5. Матеј 23:27-28“ Тешко вам, учители на законот и фарисеите, лицемери! Вие сте како варосани гробници, кои однадвор изгледаат убаво, но однатре се полни со коски на мртви и сè нечисто. На ист начин,однадвор на луѓето им се чиниш како праведник, но одвнатре си полн со лицемерие и зло.

  Лицемерите зборуваат за Исус, се молат итн. Но нивните срца не соработуваат.

  6. Марко 7:6 Тој одговори: „Исаија беше во право кога пророкуваше за вас лицемери; како што е напишано: „Овие луѓе ме почитуваат со своите усни, но нивните срца се далеку од мене.

  Многу луѓе ја знаат Библијата напред и назад, но тие не го живеат животот што им го рецитираат на другите.

  7. Јаков 1:22-23 Не само слушајте го зборот и така лажете се. Направете го она што го кажува. Секој што го слуша зборот, но не го прави она што го кажува, е како некој што си го гледа лицето во огледало и, откако ќе се погледне себеси, си оди и веднаш заборава како изгледа.

  Лицемерите можеби се каат за гревовите, но тие никогаш не се менуваат. Има разлика меѓу световната и божјата тага. Божјата тага води кон покајание. Со световна тага само си тажен што те фатиле.

  8. Матеј 27:3-5 Кога Јуда, кој го предаде, виде дека Исус е осуден, го фати каење и им ги врати триесетте сребреници на првосвештениците и на старешините. . „Згрешив“, рече тој, „зашто предадов невина крв“. „Што е тоа за нас? тие одговориле. „Тоа е ваша одговорност“. Така Јуда ги фрли парите во храмот и си замина. Тогаш тојотишол и се обесил.

  Лицемерите се самобендисани и мислат дека се подобри христијани од сите, па затоа ги гледаат другите со презир.

  9. Лука 18:11-12 Фарисејот застанал сам и се молел: „Боже, ти благодарам што не сум како другите луѓе – разбојници, злосторници, прељубници – па дури и како овој данок колекционер. Постим двапати неделно и давам десетина од се што добивам.“

  Христијаните се потчинуваат на Христовата праведност. Лицемерите ја бараат сопствената праведност и сопствената слава.

  10. Римјаните 10:3 Бидејќи не ја познаваа Божјата праведност и се обидоа да ја утврдат својата праведност, не ѝ се потчинија на Божјата праведност.

  Осуден лицемерен дух.

  Многу христијани се нарекуваат лицемери затоа што го разоткриваме злото и стануваме и велиме дека ова е грев. Тоа не е лицемерно. Судењето не е лошо. Сите ние секојдневно судиме и ни се суди на работа, училиште и нашата секојдневна околина.

  Она што е грешно е осудувачки дух. Барање работи што не се во ред со луѓето и судење за мали неважни работи. Така прави човек со фарисејско срце. Тие ги оценуваат најмалите работи, но не се испитуваат себеси за да видат дека самите не се совршени.

  Верувам дека сите претходно сме имале ова лицемерно срце. Ние им судиме на луѓето во самопослуга дека купуваат лоша храна, но имамеги направи истите работи. Мораме да се испитаме и да се молиме за ова.

  11. Јован 7:24 Престанете да судите според изгледот, туку судете правилно“.

  12. Римјаните 14:1-3 Прифатете го оној чија вера е слаба, без да се карате за спорни работи. Верата на една личност им дозволува да јадат што било, но друга, чија вера е слаба, јаде само зеленчук. Оној што јаде сè, не смее да се однесува со презир кон оној што не јаде, а кој не јаде сè, не смее да му суди на оној што јаде, зашто Бог ги прифатил.

  Лицемерите се грижат за малите работи, но не и за важните работи.

  Исто така види: 25 охрабрувачки библиски стихови за тешките времиња во животот (надеж)

  13. Матеј 23:23 „Тешко вам, учители на законот и фарисеи, вие лицемери! Давате една десетина од вашите зачини - нане, копар и ким. Но, вие ги запоставивте поважните работи на законот - правдата, милоста и верноста. Требаше да го практикуваш второто, без да го запоставиш првото.

  Зошто христијаните се лицемери?

  Христијаните често се обвинуваат дека се лицемерни и луѓето често велат дека има лицемери во црквата. Повеќето луѓе се збунуваат од вистинското значење на зборот лицемер. Штом христијанинот направи нешто погрешно, тој или таа се означуваат како лицемер, кога тој навистина е грешник.

  Сите се грешници, но кога христијанин греши, светот повеќе го објавува тоа затоа што тие очекуваат да бидеме не-Човечки кога навистина христијанин кој му го дава животот на Исус Христос вели Господи, јас не сум совршен јас сум грешник.

  Слушнав многу пати како луѓето велат дека не можам да одам во црква премногу лицемери во црквата или да речеме дека нешто се случува во црквата, некој вели дека гледаш затоа јас не одам во црква. Го кажав ова и претходно не дека навистина се чувствував вака, туку сакав да си дадам брз изговор за тоа што не сакам да одам во црква.

  Прво, каде и да одите ќе има грешници и некаков вид драма. Работа, училиште, дом, тоа се случува помалку во црквата, но секогаш се објавува и се рекламира кога нешто се случува во црквата затоа што светот се обидува да направи да изгледаме лошо.

  Очигледно христијаните се претпоставува дека се нелуѓе. Најлошото нешто што можете да го кажете е дека не сакате да го запознаете Исус затоа што христијаните се лицемери, а под лицемери мислите затоа што христијаните грешат. Зошто би дозволиле некој друг да го одреди вашето спасение?

  Зошто е важно што во црквата има лицемери? Каква врска има тоа со тебе и со обожавањето на Господ со телото Христово? Зарем не би оделе во теретана затоа што има толку многу луѓе кои се откажуваат и не се во форма?

  Црквата е болница за грешниците. Сите ние згрешивме и не ја исполнивме Божјата слава. Иако сме спасени со Христовата крв, сите се бориме со гревот. Разликата е во тоа што Бог еработејќи во животите на вистинските верници и тие нема да се нурнат прво со глава во гревот. Тие не велат дека ако Исус е толку добар, можам да грешам сè што сакам. Луѓето кои живеат во лицемерие не се христијани

  14. Римјаните 3:23-24 зашто сите згрешија и не ја достигнуваат славата Божја, и сите се оправдани бесплатно со неговата благодат преку откупувањето што дојде преку Христос Исус.

  15. 1. Јованово 1:8-9 Ако кажеме: „Немаме грев“, се залажуваме себеси, а вистината не е во нас. Ако ги исповедаме нашите гревови, Тој е верен и праведен да ни ги прости гревовите и да нè очисти од секаква неправда.

  16. Матеј 24:51 Ќе го распарчи и ќе му одреди место кај лицемерите, каде што ќе има плач и чкртање со заби.

  Атеистите се лицемери.

  17. Римјаните 1:18-22 Гневот Божји се открива од небото против сета безбожност и злоба на луѓето, кои ги потиснуваат вистината со нивната злоба, бидејќи им е јасно она што може да се знае за Бога, затоа што Бог им го открил. Зашто од создавањето на светот, Божјите невидливи особини – неговата вечна сила и божествената природа – се јасно видени, разбрани од она што е создадено, така што луѓето се без оправдување. Зашто, иако Го познаваа Бога, не Го славеа како Бог, ниту Му благодареа, туку нивното размислување стана залудно и нивните безумни срца беазатемнет. Иако тврдеа дека се мудри, станаа будали

  18. Римјаните 2:14-15 Дури и незнабошците, кои го немаат пишаниот Божји закон, покажуваат дека го знаат неговиот закон кога инстинктивно го почитуваат, дури и без го слушна. Тие покажуваат дека Божјиот закон е напишан во нивните срца, бидејќи нивната сопствена совест и мисли или ги обвинуваат или им кажуваат дека постапуваат правилно.

  Да се ​​прават добри дела за да се види.

  Лицемер сте ако правите работи за да ве видат другите, како што се познати личности кои вклучуваат камери за да им ги дадат на сиромашните. Додека мислите дека имате добро срце, вашето срце е лошо.

  Би сакал да го искористам моментот да додадам дека некои луѓе им даваат на сиромашните, но ги занемаруваат најблиските и не покажуваат љубов и сочувство кон своето семејство. Сите ние треба да се испитаме и да се молиме за овој дух на лицемерие.

  19. Матеј 6:1 „Внимавај да не ја практикуваш својата праведност пред другите да бидат видени од нив. Ако го правите тоа, нема да имате награда од вашиот Отец на небесата.

  20. Матеј 6:2 Затоа, кога и да давате на сиромасите, не трубајте пред вас како лицемерите по синагогите и по улиците, за да бидат фалени од луѓето. На сите ви велам со сигурност, тие ја имаат својата целосна награда!

  21. Матеј 6:5 Кога се молите, не треба да бидете како лицемерите; зашто сакаат да стојат и да се молат
  Melvin Allen
  Melvin Allen
  Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.