25 Охрабрувачки библиски стихови за издржливоста

25 Охрабрувачки библиски стихови за издржливоста
Melvin Allen

Библиски стихови за издржливоста

Исус Христос ни кажа дека ќе имаме тешки времиња, но исто така нè потсети дека секогаш ќе биде со нас. Ако е секогаш со нас, тогаш ќе ни помогне. Бидете силни во Него и барајте мир со тоа што ќе го задржите умот на Него. Мора да престанеме да се задржуваме на лошото. Издржливите христијани гледаат покрај нивните неволји и го насочуваат својот ум на Христос.

Исто така види: 15 важни библиски стихови за развратот

Кога нашиот ум е насочен кон Христос, ќе имаме радост во време на неволја. Во Христа наоѓаме мир и утеха. Знаеме дека нашите тешкотии во животот ни постигнуваат вечна слава која далеку ги надминува сите.

Верниците кои се издржливи никогаш не престануваат да веруваат во Бог дури и кога работите не одат како што треба.

Преку силните бури тие продолжуваат да му служат на Господ и да го почитуваат Неговото име пред другите. Луѓето гледаат и се прашуваат како тој сѐ уште може радосно да му служи на Бог по сите искушенија. Тоа е затоа што љубовта никогаш не се откажува. Бог никогаш не се откажува од нас и ние никогаш нема да се откажеме од Бога.

Како што гледаме во Светото Писмо, Бог многу ги сака своите деца, но тоа не значи дека Неговите деца нема да поминат низ искушенија. Тој никогаш нема да те остави. Тој го слуша плачот на птиците и се грижи за нив. Зарем не сте повредни од птиците? Биди уверен дека Бог секогаш ќе те обезбедува. Тој знае што ви треба. Извикајте кон Него.

Искористете ги овие тешки времиња за да растете во Христа и искористете ги за сведоштво. христијанитеќе се бориме преку прогонство, злоупотреба, болка и тешкотии поради нашиот Спасител, Цар Исус, кој е наша мотивација.

Цитати

  • „Тешките времиња никогаш не траат, но тешките луѓе траат“.
  • „Лузните не потсетуваат каде сме биле. Тие не треба да диктираат каде ќе одиме“.
  • „Никогаш не знаеш колку си силен, додека да бидеш силен е твојот единствен избор“.
  • „Тешко е да се победи личност која никогаш не се откажува“.

Издржливите христијани му даваат на Бога слава после разочарувања, во бура и по бура.

1. Јов 1:21-22 и извика: „Го оставив утробата на мајка ми гола и ќе се вратам кај Бог гол. Господ даде, и Господ зема. Нека е благословено името на Господа.” Јов ниту згрешил ниту го обвинил Бог за погрешно постапување во сето ова.

2. Битие 41:14-16 Тогаш фараонот го испрати Јосиф и тие брзо го изведоа од занданата. Се избричи, се пресоблече и отиде кај фараонот. Фараонот му рече на Јосиф: „Сонив сон и никој не може да го протолкува. Но, слушнав дека за тебе се вели дека можеш да слушнеш сон и да го протолкуваш“. „Не можам“, му одговори Јосиф на фараонот. „Бог е тој што ќе му даде поволен одговор на фараонот“.

3. Авакум 3:17-18 И покрај тоа што смоквите немаат цветни, и нема грозје на лозите; иако посевот на маслинки пропадне, а нивите лежат празни и голи n; иако стадатаумрете на полињата, а амбарите за добиток се празни, а сепак ќе се радувам во Господа! Ќе се радувам во Богот на моето спасение!

За да бидете издржливи, треба да бидете силни во Господа.

4. Псалм 31:23-24 Сакајте го Господа, сите негови верни следбеници! ГОСПОД ги штити оние што имаат чесност, а на оној што постапува арогантно му враќа целосно. Бидете силни и уверени, сите што се надевате на Господа!

5. Филипјаните 4:13 Сè можам да направам преку Оној кој ме зајакнува.

6. Ефесјаните 6:10-14 Конечно, бидете силни во Господа, потпирајќи се на неговата моќна сила. Облечете го целиот Божји оклоп за да можете цврсто да застанете против стратегиите на Ѓаволот. Зашто нашата борба не е против човечките противници, туку против владетелите, властите, космичките сили во темнината околу нас и злите духовни сили во небесното царство. Поради оваа причина, земете го целиот Божји оклоп за да можете да заземете став секогаш кога ќе дојде злото. И кога ќе направиш се што можеш, ќе можеш да стоиш цврсто. Затоа, застанете цврсто, врзувајќи го појасот на вистината околу половината и облечете го оклопот на праведноста.

Заблагодарете се во сите ситуации.

7. 1 Солунјаните 5:16-18 Секогаш бидете радосни. Никогаш не престанувајте да се молите. Што и да се случи, заблагодарете се, бидејќи Божјата волја е во Христа Исуса да го правите тоа.

8.Ефесјаните 5:19-20 со рецитирање на псалми, химни и духовни песни за ваше добро. Пејте и музицирајте на Господа со своите срца. Секогаш благодарете му на Бога Отецот за сè во името на нашиот Господ Исус Христос.

Ние сме отпорни затоа што знаеме дека Бог е на наша страна и искушенијата што се случуваат во нашиот живот се за наше добро и Негова слава.

9. Исус Навин 1:9 Повторувам, бидете силни и храбри! Не плашете се и не плашете се, зашто јас, Господ, вашиот Бог, сум со вас во се што правите.

10. Римјаните 8:28-30 И знаеме дека сè работи заедно за добро за оние што го љубат Бога, за оние кои се повикани според неговата намера. За оние што ги знаеше однапред, ги предодреди и да се образуваат според ликот на неговиот Син, за да биде првороден меѓу многуте браќа. Освен тоа, оние кои ги предодреди, ги повика и оние што ги повика, и ги оправда;

11. Јаков 1:2-4 Сметајте дека е чиста радост, браќа мои, кога сте вклучени во разни искушенија, бидејќи знаете дека испитувањето на вашата вера произведува истрајност. Но, мора да дозволиш истрајноста да го има својот целосен ефект, за да бидеш зрел и целосен, без ништо да ти недостасува.

12. Псалм 37:28 Зашто Господ го сака судот и не ги напушта Своите светии; тие се зачувани засекогаш, но семето на злите ќе биде отсечено.

13. Псалм 145:14 Господго поддржува сето паѓање и ги крева сите оние што се наведнуваат.

Кога имате издржливост, се враќате по обидите и продолжувате понатаму.

14. 2. Коринтјаните 4:8-9 Вознемирени сме од секоја страна, но не вознемирен; ние сме збунети, но не и во очај; Прогонети, но не и напуштени; фрлен, но не уништен.

15. Јов 17:9 Праведниците продолжуваат да одат напред, а оние со чисти раце стануваат сè посилни и посилни.

Мораме да бидеме задоволни и понизни пред Господа.

16. Филипјаните 4:12 Знам што е да имаш потреба и знам што е да имаш изобилство. Ја научив тајната да се биде задоволен во секоја ситуација, без разлика дали е добро нахранет или гладен, без разлика дали живеам во изобилство или во немаштија.

17. Јаков 4:10 Понижете се пред Господа, и Тој ќе ве подигне.

Издржливите христијани го задржуваат својот фокус на Христос.

18. Евреите 12:2-3 Мора да се фокусираме на Исус, изворот и целта на нашата вера. Ја виде радоста пред себе, па ја поднесе смртта на крстот и го игнорираше срамот што му го донесе. Потоа ја добил највисоката позиција на небото, онаа до Божјиот престол. Размислете за Исус, кој го издржа противењето од грешниците, за да не се уморите и да не се откажете.

Имајте доверба во Господа во сите околности.

19. Изреки 3:5-6 Имај доверба во Господ со сето свое срце И не се потпирај на своетосопствено разбирање. На сите ваши патишта признајте Го, И Тој ќе ги исправи вашите патишта.

20. Псалм 62:8 Имајте доверба во него во секое време! Излејте ги вашите срца пред него! Бог е наше засолниште!

Молете се не само за помош во искушенијата, туку молете се и за поголема издржливост.

21. Излез 14:14 Господ ќе се бори за вас, а вие имате само да молчи .

22. Филипјаните 4:19 Мојот Бог богато ќе ја исполни секоја ваша потреба на славен начин преку Христос Исус.

Исто така види: 25 моќни библиски стихови за духовниот раст и зрелоста

23. Филипјаните 4:6-7 Не бидете загрижени за ништо. Наместо тоа, во секоја ситуација, преку молитва и молба со благодарност, кажете му ги вашите барања на Бога. И мирот Божји, кој го надминува секој разум, ќе ги чува вашите срца и умови во Христа Исуса.

24. Псалм 50:15 Помоли ме кога си во неволја! Ќе те избавам, а ти ќе ме почестиш!

Потсетување

25. Еремија 29:11 Зашто ги знам плановите што ги имам за тебе – ова е изјавата на Господа – плановите за твојата благосостојба, а не за катастрофа, да ти даде иднина и надеж.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.