25 моќни библиски стихови за духовниот раст и зрелоста

25 моќни библиски стихови за духовниот раст и зрелоста
Melvin Allen

Што вели Библијата за духовниот раст?

Штом ја положиме нашата доверба во крвта на Христос, процесот на духовно растење започнува. Светиот Дух почнува да дејствува во нас и да не преобразува. Стануваме помалку како светот, а повеќе како Христос. Духот ни помага да го победиме гревот и да го одречеме телото.

Духовниот раст го слави Бог на многу начини. Еве еден пар. Прво, го прославува Бог затоа што гледаме како Бог работи во нас.

Тој прави прекрасни дијаманти од нас. Второ, го слави Бога затоа што како што растеме и љубовта кон Бог работи во нас, сакаме повеќе да го славиме Бога. Ние сакаме да Му оддадеме чест со нашиот живот.

Духовниот раст е сконцентриран околу Христос. Мора да верувате во Христа, да се фокусирате на Христос, да се молите Бог да ве усогласи во ликот на Христос и да си го проповедате Евангелието на Исус Христос секојдневно.

Христијански цитати за духовниот раст

„Ако не те предизвикува, не те менува“.

„Бог не те донесе толку далеку за да те остави“.

Исто така види: 25 епски библиски стихови за комуникација со Бог и другите

„Убедувањето всушност треба да расте во текот на нашите христијански животи. Всушност, еден знак за духовен раст е зголемената свесност за нашата грешност“. Џери Бриџис

„Молете се најтешко кога е најтешко да се молите“.

„Како што христијаните растат во светиот живот, тие ја чувствуваат својата вродена морална слабост и се радуваат што секоја доблест што ја поседуваат цвета како плод наво твое име истерувај демони и во твое име прави многу чуда? Тогаш јас ќе им кажам јасно: „Никогаш не те познавав. Далеку од мене, злосторници!“

11. 1. Јованово 3:9-10 „Никој што е роден од Бог не практикува грев, зашто Неговото семе престојува во него; и не може да згреши, зашто е роден од Бога. Со тоа се очигледни децата Божји и децата на ѓаволот: секој што не практикува праведност не е од Бога, ниту оној што не го сака својот брат“.

12. 2. Коринтјаните 5:17 „Затоа, ако некој е во Христа, дојде новото создание: старото помина, новото е тука!“

13. Галатјаните 5:22-24 „Но плодот на Духот е љубов, радост, мир, трпение, добрина, добрина, вера, благост, самоконтрола . Против такви работи нема закон. Сега оние што му припаѓаат на Христос Исус го распнаа телото со неговите страсти и желби“.

Некои луѓе растат побавно од другите.

Никогаш не гледајте на туѓиот раст и не се обесхрабрувајте. Некои верници растат побрзо од другите, а некои растат побавно од другите. Не се работи за тоа колку брзо растете. Прашањето е дали ќе станете и ќе продолжите да се движите?

Дали ќе дозволите обесхрабрувањето и вашите неуспеси да ве задржат? Доказ за вистинска вера е тоа што продолжувате да се борите. Понекогаш верникот оди три чекори напред и еден чекор назад. Понекогаш верникот оди два чекори назад и еден чекорнапред.

Има подеми и падови, но верникот ќе расте. Верникот ќе продолжи. Понекогаш можеме да станеме досадни и да бидеме преоптоварени. Понекогаш вистинскиот верник отстапува, но ако тие се навистина за Господ од љубов, Бог ќе ги доведе до покајание.

14. Јов 17:9 „Праведниците одат напред, а оние со чисти раце стануваат сè посилни и посилни“.

15. Изреки 24:16 „зашто праведникот да падне седум пати, ќе воскресне, а злите се сопнуваат во несреќа“.

16. Псалм 37:24 „И да падне, нема да биде целосно фрлен, зашто Господ го поддржува со раката своја“.

17. Евреите 12:5-7 „И си ја заборавил опомената што ти се обраќа како синови: Сине мој, не сфаќај ја несериозно и не онесвестувај ја Господовата дисциплина кога ќе бидеш укорен од Него, зашто Господ учи оној што го сака и го казнува секој син што ќе го прими. Издржете го страдањето како дисциплина: Бог се однесува со вас како синови. За кој син има татко што не го дисциплинира?

Сè што поминувате преку Бог го користи за да ве усогласи со Христовиот лик.

Дали имате непокорна жена? Слава на Бога. Дали имаш невнимателен сопруг? Слава на Бога. Дали имате лош шеф? Слава на Бога. Сите овие се можности со кои Бог ве благословил да растете. Божјата голема цел е да ве прилагоди во ликот на Христос и ништо нема да го спречиНеговите планови.

Како можеме да очекуваме да растеме во плодовите на Духот како што се трпението, добрината и радоста кога не сме ставени во ситуација која ги бара овие работи? Има нешто во обидите и болката што нè тера да се промениме. Дури и при кревање тегови повеќе тегови е еднакво на повеќе болка и повеќе болка од повеќе тегови резултира со повеќе мускули. Бог користи искушенија за Негова слава.

Кога духовно растете, сакате да му дадете на Бог повеќе слава. Сакате да Му дадете слава во искушенијата. Станувате потрпеливи кога чекате одговорена молитва. Станувате помилосрдни кога треба да му дадете милост на некој што не ја заслужува. Преку овие работи станувате исто како Бог што го обожавате.

18. Римјаните 8:28-29 „И знаеме дека во сите работи Бог работи за доброто на оние што го љубат, кои се повикани според неговата намера. За оние што Бог однапред ги знаеше, исто така, ги предодреди да се образуваат според ликот на неговиот Син, за да биде првороден меѓу многуте браќа и сестри“.

19. Јаков 1:2-4 „Браќа мои, сметајте ја сета радост кога ќе паднете во разни искушенија, знаејќи дека испитувањето на вашата вера произведува трпение. Но, трпението нека ја има својата совршена работа, за да бидете совршени и целосни, а ништо да не ви недостасува“.

20. Римјаните 5:3-5 „И не само ова, туку и ние се радуваме во нашите неволји, знаејќи дека неволјата носи истрајност; иупорност, докажан карактер; и докажан карактер, надеж; а надежта не разочарува, бидејќи љубовта Божја се излеа во нашите срца преку Светиот Дух, Кој ни беше даден“.

Ако мислиш на бизнис, Бог значи бизнис.

Бог ќе направи малку отсек во твојот живот. Понекогаш Бог ги одзема работите затоа што тоа ја исполни својата цел и има нешто подобро на ум. Кога Бог ќе одземе, знајте дека Тој ве гради. Секогаш кога ќе изгубите врска, работа, итн. знајте дека Бог работи преку тоа за да нè вообрази во ликот на Христос.

21. Јован 15:2 „Тој ја отсекува секоја гранка во мене што не дава плод, а секоја гранка што вроди со плод ја реже за да биде уште поплодна“.

22. Јован 13:7 Исус одговори: „Сега не сфаќате што правам, но подоцна ќе разберете.

Дали сакате повеќе смелост во вашиот живот? Дали сакате да растете?

Мора да се приближите до Господа. Мора да ги отстраните работите што ви го одвлекуваат вниманието и да го усогласите своето срце назад кон Христос. Мора да ја земете вашата Библија и да се затворите со Господа. Мора да бидете сами со Него во молитва. Вие сте духовни колку што сакате да бидете. Дали гладувате за Христос? Најдете осамено место и молете се за повеќе од Неговото присуство. Барајте го Неговото лице. Фокусирајте се на Него.

Понекогаш мораме да кажеме: „Боже, сакам да те познавам“. Мора да изградите интимнаоднос со Христос. Овој однос е изграден на посебно време сами. Има некои луѓе кои се самоубиле молејќи се по 10 часа на ден. Тие го познаваат Бог на начини на кои ние никогаш нема да Го запознаеме. Што мислите, како Јован Крстител успеал да воскресне мртва нација? Тој беше сам со Бога со години.

Кога ќе останете сами со Бог со години, присуството на Бог ќе биде во вашиот живот. Ќе бидете похрабри. Ако не ја читате Библијата и не се молите секојдневно, ќе умрете духовно и нема да имате сила против гревот. Се сеќавам дека кога првпат се спасив, немав смелост во мојот живот.

Се плашев да се молам заедно во групи и се плашев да сведочам. По долго време само со Бога, водењето молитва ми беше лесно. Имав поголем товар да сведочам за изгубените и не се плашев. Понекогаш се уште можам да бидам малку нервозен, но Светиот Дух ме вози.

23. Евреите 12:1-2 „Затоа, бидејќи сме опкружени со толку голем облак сведоци, да отфрлиме сè што пречи и гревот што толку лесно се заплеткува . И да трчаме со истрајност во трката што ни е означена, насочувајќи ги очите кон Исус, пионерот и усовршувачот на верата. Заради радоста што беше пред него, го поднесе крстот, презирајќи го неговиот срам и седна од десната страна на Божјиот престол“.

24. Марко 1:35 „Рано наутро, додека уште беше темно, Исус стана и се лизна наосамено место за молитва“.

25. Римјаните 15:4-5 „Зашто, сѐ што беше напишано порано, беше напишано за наше учење, за да имаме надеж преку трпение и утеха на Писмото. Сега Бог на трпението и утехата да ви даде да бидете истомисленици еден со друг според Христос Исус.

Бог сè уште не завршил со вас.

За оние кои се покајале и ја положиле својата доверба само во Исус Христос, нивното спасение е запечатено со Светиот Дух. Бог ќе продолжи да работи во вашиот живот до крај. Не гледај назад, продолжи понатаму и не се откажувај затоа што Бог не се откажал од тебе. Ќе ја видите Неговата слава и ќе видите како Бог користел различни ситуации за добро.

Бонус

Јован 15:4-5 „Останете во Мене, а Јас во вас. Како што гранката не може сама да даде плод ако не остане на лозата, така и вие не можете ако не останете во Мене. „Јас сум лозата; вие сте гранките. Оној што останува во Мене, а Јас во него, дава многу плод, зашто не можете да направите ништо без Мене.”

Дух.“

„Секоја фаза од одењето на верникот има своја посебна опасност. Новиот живот во нас води постојана војна против сè што се противи на неговиот раст. За време на физичката фаза, тоа е војна против гревовите; во душевната фаза тоа е битка против природниот живот; и на крај, на духовно ниво, тоа е напад против натприродниот непријател“. Watchman Nee

„Да се ​​стане како Христос е долг, бавен процес на раст“.

„Ниту еден вистински верник не е целосно задоволен од својот духовен напредок. Под просветлувачкото, осветувачко влијание на Светиот Дух, сите ние сме свесни за областите во нашиот живот кои сè уште треба да се рафинираат и дисциплинираат заради побожноста. Всушност, колку повеќе созреваме, толку поспособни сме да го забележиме гревот што сè уште останува во нашите срца.“ Џон МекАртур

„Крутата и дрвена особина на нашите религиозни животи е резултат на нашиот недостаток на света желба. Самозадоволството е смртоносен непријател на секој духовен раст. Острата желба мора да биде присутна или нема да има манифестирање на Христос пред Неговиот народ“. А. В. Тозер

„Неволјата не е само алатка. Тоа е најефективното Божјо средство за унапредување на нашиот духовен живот. Околностите и настаните што ги гледаме како неуспеси честопати се токму нештата што нè воведуваат во периоди на интензивен духовен раст. Откако ќе почнеме да го разбираме ова, и да го прифатиме како адуховен факт на животот, неволјата станува полесна за поднесување“. Чарлс Стенли

„Духовната зрелост не е ниту моментална ниту автоматска; тоа е постепен, прогресивен развој кој ќе ви го одземе остатокот од животот“. – Рик Ворен

„И така, целиот раст што не е кон Бога расте кон распаѓање“. Џорџ Мекдоналд

„Духовната зрелост не се постигнува со изминување на годините, туку со послушност кон волјата Божја“. Освалд Чемберс

Уморен сум од луѓето кои ја оценуваат духовноста на луѓето според знаењето.

Така размислуваме. Ова е голем Божји човек што знае толку многу за Словото. Знаењето може да биде доказ за духовен раст, но има моменти кога тоа нема никаква врска со растот. Има многу луѓе кои знаат и никогаш не растат.

Сум налетал на многу луѓе кои се бадијала, но тие не можат да прават едноставни основни работи како што е простување. Тие знаат толку многу за Библијата, но не ја сакаат, горди се, злобни се, работите што ги знаат, не ги користат. Ова е срце на фарисеј. Можете да знаете сè за Бога, а сепак да не го познавате Бога. Многу луѓе ја сакаат теологијата повеќе од Самиот Бог и тоа е идолопоклонство.

1. Матеј 23:23 „Тешко вам, учители на законот и фарисеи, лицемери! Давате една десетина од вашите зачини - нане, копар и ким. Но, вие ги запоставивте поважните работи на законот – правдата, милоста иверност. Требаше да го практикуваш второто, без да го занемариш првото“.

2. Матеј 23:25 „Тешко вам, учители на законот и фарисеи, лицемери! Ја чистите надворешноста на чашата и садот, но внатре тие се полни со алчност и самоуживање“.

Можеме да размислуваме за духовниот раст исто како кога растеме.

Има работи што сте ги правеле како дете што не можете и нема да ги правите повеќе . На вашиот христијански чекор по вера, имаше навики што ги правевте, а не ги правите. Ќе споделам неколку работи. Кога првпат се спасив, сè уште слушав безбожна светска музика и гледав Rated R филмови во кои имаше секс, многу пцовки итн.

Исто така види: 20 важни библиски стихови за еден Бог (Дали има само еден Бог?)

Срцето ми се оптовари. Помина некое време, но Бог почна да ги отстранува овие работи од мојот живот. Јас пораснав. Овие работи беа дел од мојот стар живот и се обидував да го донесам во мојот нов живот, но тоа не ми одговараше. Бог е пореален за мене од работите на светот.

Ќе споделам уште нешто. Некогаш намерно купував облека што повеќе ќе го покаже моето тело. Бог ми зборуваше, па дури и како христијанин, треба да покажеме скромност и да не се обидуваме да ги сопнуваме другите. Ми требаше време да го разберам тоа, но како што минуваше времето знаев дека не му оддавам слава на Бог затоа што имав погрешни мотиви. Сега купувам поубава облека. Верувам дека скромноста е огромнадел од христијанската зрелост особено за жените затоа што открива побожно срце наспроти световно срце.

3. 1. Коринтјаните 13:11 „Кога бев дете, зборував како дете, размислував како дете, размислував како дете. Кога станав маж, ги оставив начините на детството зад мене“.

4. 1. Петрово 2:1-3 „Затоа ослободете се од секаква злоба, секоја измама, лицемерие, завист и секаква клевета. Како новороденчиња, посакувајте го чистото духовно млеко, за да растете со него за ваше спасение, бидејќи сте вкусиле дека Господ е добар“.

5. 1. Коринтјаните 3:1-3 „Браќа и сестри, не би можел да ви се обраќам како луѓе кои живеат според Духот, туку како луѓе кои сè уште се световни – младенчиња во Христа. Ти дадов млеко, а не цврста храна, зашто сè уште не беше подготвен за тоа. Навистина, сè уште не сте подготвени. Сè уште сте световни. Зашто, бидејќи меѓу вас има љубомора и расправии, зарем не сте световни? Зарем не се однесувате како обични луѓе?“

Многу луѓе мислат дека кога ќе се спасите, влегувате во состојба на совршенство.

Ако е така, тогаш како работи Бог во нас во следните 40+ години? Не би имал на што да работи. Гледав некои злобни проповедници на отворено како ја проповедаат оваа порака. Тие ги попречуваат луѓето. Се будам наутро и не му ја давам на Бог славата што ја заслужува, не сакам како треба да сакам, моите очи се фокусираат на работи на кои тие не треба да се фокусираат. Овиесите се гревови.

Светото писмо вели да го сакаш Бог со сето свое срце и никој од нас не можел да го постигне тоа. Исус е се што имаме. Каде би бил без Христос? Сакам, но не можам да ги правам овие работи. Мојата единствена надеж е во Исус Христос. Толку многу се борев со гревот што се молев Господ да ми даде целосна сигурност за моето спасение и по некое време молејќи се за тоа Тој ми го даде.

Верувам дека добивањето целосно уверување за спасение е доказ за духовен раст. Верувам дека поголемото чувство за твојата грешност пред Светиот Бог е доказ за духовен раст. Кога имаме поголемо чувство за нашата грешност, не зависиме од себе. Кога ќе се приближите до светлината Божја, светлината почнува да свети на повеќе гревови.

Ние сме бедни и знаеме дека сè што имаме е Христос и ако Христос не умре за нас, тогаш немаме надеж. Кога навистина се потпирате на крвта на Христос, добивате сила во вашите борби каква што никогаш порано не сте имале.

6. Римјаните 7:22-25 „Зашто во мојата внатрешност радосно се согласувам со Божјиот закон. Но, гледам поинаков закон во деловите на моето тело, што води војна против законот на мојот ум и ме зема заробеник на законот на гревот во деловите на моето тело. Каков беден човек сум! Кој ќе ме спаси од ова тело на умирање? Му благодарам на Бога преку нашиот Господ Исус Христос! Така, тогаш, со својот ум, јас сум роб на Божјиот закон, но со своето тело,на законот на гревот“.

7. 1 Јован 1:7-9 „Но, ако одиме во светлината, како што тој е во светлината, имаме заедништво еден со друг, и крвта на Исус Христос, неговиот Син, нè очистува од се грев. Ако кажеме дека немаме грев, се лажеме себеси, а вистината не е во нас. Ако ги исповедаме своите гревови, тој е верен и праведен да ни ги прости гревовите и да нè очисти од секаква неправда“.

Многу вистински христијани прашуваат: „Зошто не растам? Зошто Бог не работи во мојот живот?“

Кој вели дека не растеш? Кој вели дека Бог не работи во твојот живот? Верувам дека тоа што го поставуваш ова прашање покажува дека растеш. Можеби нема да го видите, но растете.

Зарем не гледаш, едноставниот факт дека мислиш дека не растеш затоа што се бориш со гревот покажува дека растеш. Тоа што се грижите за оваа работа и ве оптоварува значи нешто. Дали на почетокот ти беше важно? Не ја осудувајте вашата духовна состојба според ревноста што некогаш сте ја имале и екстремната блискост што сте ја имале со Бог кога првпат сте биле спасени.

На почетокот ти беше свеж од утробата, Бог ти откри на толку многу начини дека е таму. Сега кога старееш во Христа, Тој сè уште е покрај тебе, но сега треба да одиш по вера. Вие веќе не сте бебе. Сега треба да одите по Неговото Слово. Кога првпат бев спасен, не мислев дека сумтоа лошо на грешникот. Сега секојдневно го гледам мојот грев и тој ме оптоварува и ме наведува на молитва.

Понекогаш се чувствувам назадно. Ѓаволот се обидува да те осуди. Ние сме спасени со вера. Ова не е за оној кој нема грижа во своите коски и сака да живее во грев. Ова е за оние кои се борат со гревот и сакаат да бидат повеќе. Само затоа што не се молите како порано и не гледате победа во тој конкретен грев, тоа не значи дека Бог не работи во вас.

Понекогаш никогаш не го сфаќаш тоа. Понекогаш ќе се најдете во ситуација и Бог ќе донесе плод во вас што покажува дека Тој работел. Понекогаш постојаната жед за праведност и страста за Христос покажува дека Тој работи.

8. Филипјаните 1:6 „Уверени во тоа, дека Оној што започна добро дело во вас, ќе го заврши до денот на Исус Христос“.

9. Филипјаните 2:13 „зашто Бог е тој што дејствува во вас, и да сака и да работи за Негово задоволство“.

Не може да се негира дека многу луѓе едноставно не растат затоа што не се спасени.

Прво, мораме да разбереме дека постои световна тага и божествена тага . Светската тага никогаш не води до промена. Библијата јасно кажува дека не можете да го изгубите вашето спасение, но многумина никогаш не беа спасени на почетокот. Не постои такво нешто како христијанин кој живее грешен живот. Имаразликата помеѓу борбата и искористувањето на Божјата благодат и бунтот.

Има многу што се изјаснуваат како христијани кои велат: „тоа е мојот живот“. Не! Никогаш не бил твој живот. Исус е Господар на вашиот живот, без разлика дали тоа ви се допаѓа или не. Има разлика помеѓу христијанин и нехристијанин. Не е важно колку некој тврди дека е христијанин ако дава лош плод што покажува дека не е повторно роден. Христијаните имаат нов однос со гревот. Гревот сега влијае на нас. Имаме нови желби за Христос и Неговото Слово.

Ако живеете грешен начин на живот. Ако Христовата крв не го променила центарот на вашиот живот, тоа е доказ дека се залажувате. Верувам дека повеќето посетители на црквата веруваат дека се христијани кога не се. Никогаш не се покајале за својата злоба.

Многу луѓе мислат дека духовно растат поради нивните побожни активности. Тие одат во црква, тие се во хорот, одат на проучување на Библијата, проповедаат, евангелизираат итн. Фарисеите го направија истото, но не беа спасени. Познавам проповедници кои умреле, но тие не го познавале Господа. Дали се покајавте?

10. Матеј 7:21-23 „Не секој што ми вели: „Господи, Господи“, ќе влезе во царството небесно, туку само оној што ја врши волјата на мојот Татко, кој е на небесата. . Многумина ќе ми речат во тој ден: „Господи, Господи, не ли пророкувавме во Твое име и
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.