25 важни библиски стихови за советувањето

25 важни библиски стихови за советувањето
Melvin Allen

Библиски стихови за советување

Христијанското советување е само користење на Божјата реч за советување на другите и нема никаква врска со психолошкото советување. Библиското советување се користи за поучување, охрабрување, укор и водич за да помогне во проблемите во животот. Советниците треба да ги упатат другите да ја тргнат довербата и умот од светот и да ги вратат на Христос. Светото писмо постојано ни кажува да го обновиме нашиот ум.

Многупати причината за нашите проблеми е тоа што престануваме да се фокусираме на Христа и се расејуваме од сè околу нас. Мораме да дозволиме Христос да биде нашиот главен фокус.

Секој ден мораме да одредиме време кога ќе бидеме сами со Него. Мораме да дозволиме Бог да ни го промени мислењето и да ни помогне да размислуваме повеќе како Христос.

Како христијани ние треба да ги советуваме другите и да слушаме мудри совети за да можеме сите да растеме во Христа. Светиот Дух кој живее во нас ќе ни помогне во водството и учењето на Божјата реч.

Цитати

  • „Црквата е толку долго заведена од психолошко советување што сè што се чини дека е во спротивност со сегашните практики на советување обично се смета за последица на незнаење“. Т.А. Мекмахон
  • „Проповедањето е лично советување на групна основа“. Хари Емерсон Фосдик

Што вели Библијата?

1. Изреки 11:14 Нацијата паѓа поради недостаток на водство, но победата доаѓа преку совет на многумина.

2.Изреки 15:22 Плановите не успеваат без совет, но со многу советници тие се потврдуваат.

3. Изреки 13:10 Каде што има расправии, има гордост, но мудроста се наоѓа во оние што прифаќаат совети.

Исто така види: 10 важни библиски стихови за зомби (апокалипса)

4. Изреки 24:6 зашто треба да војувате со здраво водство – победата доаѓа со многу советници.

5. Изреки 20:18 Плановите се потврдуваат со добивање совети и со водство се води војна.

Совет од Бога.

6. Псалм 16:7-8 Ќе Го фалам Господа, Кој ме советува - и ноќе ме поучува совеста. Секогаш го имам на ум ГОСПОД. Бидејќи Тој е од мојата десна страна, нема да се потресам.

7. Псалм 73:24 Ти ме водиш со твојот совет, води ме до славна судбина.

8. Псалм 32:8 [Господ вели:] „Јас ќе те поучам. Ќе те научам по кој пат треба да одиш. Ќе те советувам додека моите очи чуваат над тебе.

Исто така види: 25 охрабрувачки библиски стихови за ослободување од минатото (2022)

9. Јаков 3:17 Но, мудроста одозгора е прво чиста, потоа мирољубива, нежна, попустлива, полна со милост и добар плод, непристрасна и не лицемерна. – (Мудрости библиски стихови)

Светиот Дух наш советник.

10. Јован 16:13 Кога ќе дојде Духот на Вистината, тој ќе ве води во целосната вистина. Тој нема да зборува самостојно. Тој ќе го зборува она што ќе го слушне и ќе ви каже за работите што доаѓаат.

11. Јован 14:26  Но Советникот, Светиот Дух – Отецот ќе Го испрати во Мое име – ќе ве научисè и ве потсетувам на сè што ви кажав.

Слушање на мудрите совети.

12. Изреки 19:20 Слушајте ги советите и примајте дисциплина, за да станете мудри до крајот на животот.

13. Изреки 12:15 Тврдоглавиот глупак го смета својот пат за правилен, но оној што слуша совети е мудар.

Изградете се едни со други.

14. Евреите 10:24 Мора да размислиме и како да се охрабруваме еден со друг да покажуваме љубов и да правиме добри работи. Не треба да престанеме да се собираме заедно со другите верници, како што прават некои од вас. Наместо тоа, ние мора да продолжиме да се охрабруваме уште повеќе додека гледаме како доаѓа денот на Господ.

15. 1. Солунјаните 5:11 Затоа, охрабрувајте се еден со друг и изградувајте се, како што правите.

16. Евреите 3:13 Наместо тоа, продолжете да се охрабрувате еден со друг секој ден, се додека тоа се нарекува „Денес“, за никој од вас да не се закоравува од измамата на гревот.

0> Библијата е единствената алатка што ви треба.

17. 2. Тимотеј 3:16-17 Целото Писмо е дадено од Бога. И целото Писмо е корисно за поучување и за покажување на луѓето што не е во ред во нивните животи. Корисно е за исправување на грешките и за учење на вистинскиот начин на живеење. Користејќи го Светото писмо, оние што му служат на Бог ќе бидат подготвени и ќе имаат сè што им е потребно за да го вршат секое добро дело.

18. Исус Навин 1:8 Оваа Книга на Законот нема да отстапиод твојата уста, но размислувај за тоа дење и ноќе, за да внимаваш да правиш според сето она што е напишано во него. Зашто тогаш ќе го направиш својот пат просперитетен и тогаш ќе имаш добар успех. – (Успех во Библијата)

19. Псалм 119:15 Сакам да размислувам за твоите водечки принципи и да ги проучувам твоите патишта.

20. Псалм 119:24-25 Твоите наредби се моја радост; тие се мои советници. Спуштен сум во прашина; сочувај ми го животот според твојот збор.

Потсетници

21. Ефесјаните 4:15 Наместо тоа, зборувајќи ја вистината во љубов, ние целосно ќе пораснеме и ќе станеме едно со главата, т.е. со Месијата,

22. Јаков 1:19 Разберете го ова, драги мои браќа и сестри! Секој човек треба да биде брз за слушање, бавен во зборување, бавен на гнев.

23. Изреки 4:13 Држете се до поуката; не пуштај; чувај ја, зашто таа е твојот живот.

24. Колошаните 2:8 Внимавајте да не дозволите некој да ве плени преку празна, измамничка филозофија која е според човечките традиции и елементарните духови на светот, а не според Христа.

25. Колосјаните 1:28 Тој е оној што го објавуваме, опоменувајќи ги и поучувајќи ги сите со сета мудрост, за да ги претставиме сите целосно зрели во Христа.

Бонус

Ефесјаните 4:22-24 Ве научија, во однос на вашиот поранешен начин на живот, да го одложите стариотсебе, кое е расипано од неговите измамнички желби; да бидете нови во ставот на вашите умови; и да се облече во новото јас, создадено да биде како Бог во вистинска праведност и светост.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.