50 главни библиски стихови за надминување на пречките во животот

50 главни библиски стихови за надминување на пречките во животот
Melvin Allen

Што вели Библијата за надминување на пречките?

Библијата е многу јасно дека овој свет не е прошетка во парк. Ќе има пречки во животот бидејќи нашиот свет е извалкан со грев.

Ќе се соочиме со борби од секаков вид, но да се потсетиме дека не сме сами.

Христијански цитати

„Ќе најдете радост во надминувањето на пречките.“

„Надминувањето на пречките започнува со позитивен став и верба дека Бог ќе ве види. никогаш не сме се соочиле со невозможни ситуации, не би ја виделе големината на Божјата моќ.“

„Колку е поголема пречката, толку поголема слава во надминувањето.“

Соочување со препреки

Ќе се соочиме со пречки. Тие борби често се во форма на пречки. Пречки кои ни попречуваат на начинот на кој го замислуваме животот. Пречки што ни го отежнуваат секој ден да поминуваме време во Зборот. Пречки што го отежнуваат да го бараме Бог со целото наше срце. Пречки што го отежнуваат да се помине денот.

1) Јован 1:5 „Светлината свети во темнината, а темнината не ја сфати.“

2) 2 Петар 2:20 „Зашто, откако ги избегнаа нечистотиите на светот со спознанието на Господ и Спасителот Исус Христос, повторно се заплеткаат во нив и се победени, последната состојба им стана полоша од првата. ”

3) Исаијастомак на риба. Но Бог беше верен и не го остави да биде сварен. Јов претрпе загуба од сè - неговото здравје, неговото семејство, неговото богатство, неговите пријатели - сепак Тој остана верен.

50) Откровение 13:7 „Нему му беше дадено да војува со светците и да победете ги, и му беше дадена власт над секое племе и народ, јазик и народ.“

51) 2. Коринтјаните 1:4 „Кој нè утешува во нашата неволја, за да можеме да ги утешиме оние што се наоѓате во каква било неволја, со утехата со која ние самите се утешуваме од Бога. Бог е верен. Тој те гледа. Тој те сака. Тој точно знае каде сте, и уште повеќе Тој ви дозволи да бидете во таа специфична пречка за вашето ДОБРО и Неговата слава. Дури и кога работите изгледаат безнадежно - Бог работи.

41:13 „На крајот на краиштата, јас сум, Вечниот, твојот Бог, Кој ја држам твојата десна рака, Кој ти шепнува на увото,„Не плаши се. Јас ќе ви помогнам.“

4) Јаков 1:19-21 „Драги мои браќа и сестри, внимавајте на ова: секој треба да биде брз во слушањето, бавен во зборувањето и бавен да се лути, затоа што човечките гневот не ја создава праведноста што ја посакува Бог. Затоа, ослободете се од сета морална нечистотија и злото што е толку распространето и понизно прифатете го зборот всаден во вас, кој може да ве спаси.“

Ти си победник

За среќа, Христос го победи целиот свет - па дури и смртта. Нема ништо од што треба да се плашиме. Со помош на моќта на Светиот Дух и ние можеме да бидеме победници. Силата на Христос што работи преку нас ќе ни овозможи да ги надминеме пречките на нашиот пат да станеме повеќе слични на Христос. Ова не значи дека животот одеднаш ќе стане постела од рози - илјадници маченици кои живееле пред нас ќе го потврдат тоа - но можеме да имаме надеж.

5) Откровение 2:26 „Оној што победува , и кој ги пази Моите дела до крајот, Нему ќе му дадам власт над народите. и ова е победата што го победи светот - нашата вера.“

7) Римјаните 12:21 „Не те победува злото, туку победувај го злото со добро.“

8) Лука 1:37 „За секоговетувањето од Бога сигурно ќе се исполни.“

9) 1. Јованово 4:4 „Деца, вие сте од Бога и ги победивте. Оној што е во вас е поголем од оној што е во светот.“

10) 1. Коринтјаните 15:57 „Но, фала му на Бога! Тој ни ја дава победата преку нашиот Господ Исус Христос." 2>Надминување на пречките со Бога

Бог е верен. Тоа е дел од Неговата природа. Тој нема да пропушти да го заврши доброто дело што го започна во нас. Бог постојано работи во нас за да нè трансформира во Негово сличност. Тој нема да не остави на нашите искушенија без надеж.

12) Откровение 12:11 „И го победија поради крвта на Јагнето и поради словото на нивното сведоштво, и не ги сакаа своите живот, дури и кога е соочен со смртта.“

13) 1. Јованово 2:14 Ви напишав, татковци, затоа што го познавате Оној Кој е од почетокот. Ви пишав, млади момци, зашто сте силни, и зборот Божји престојува во вас, и го победивте лукавиот.

14) Откровение 17:14 „Овие ќе војуваат против Јагнето, и Јагнето ќе ги победи, зашто Тој е Господар над господарите и Цар над царевите, а оние што се со Него се повикани и избрани и верни.“

15) Лука 10:19 „Тој е непријателот, но знај дека ти дадов поголема моќ од негоима. Ти дадов моќ да ги здробиш неговите змии и скорпии под твоите нозе. Ништо нема да те повреди.“

16) Псалм 69:15 „Да не ме преплави потопот на вода, ниту длабоката да не ме проголта, ниту јамата да ја затвори устата над мене“

Што вели Бог за надминување на пречките?

Бог е безбедно да се верува. Тој е целосно сигурен. Христос ги победи гревот и смртта - Тој може да ве носи и да ве заштити. Дури и кога работите изгледаат мрачни, Бог не те напуштил.

17) 1 Јован 5:5 „Кој е оној што го победува светот, освен оној што верува дека Исус е Син Божји?“

18) Марко 9:24 „Таткото на момчето веднаш извика и рече: „Верувам; Помогни ми на неверувањето.“

19) Псалм 44:5 „Преку Тебе ќе ги отфрлиме нашите противници; Преку Твоето име ќе ги погазиме оние што се креваат против нас.“

20) Еремија 29:11 Зашто ги знам плановите што ги имам за тебе, вели Господ, плановите за благосостојба, а не за зло. да ви даде иднина и надеж.

21) 1. Коринтјаните 10:13 Не ве дочекало искушение кое не е вообичаено за човекот. Бог е верен и нема да дозволи да бидете искушувани над вашите можности, но со искушението ќе ви обезбеди и начин за бегство, за да можете да го издржите.

Како да се биде благодарни во неволја?

Светото писмо ни кажува дека треба да го фалиме Бог дури и среде неволја. Тоа е затоа што Бог веќе имаго победи злото. Не останува ништо друго освен да се чека Него да дојде по Неговата невеста. Бог дозволува неволјите во нашиот живот да нè обликуваат – како што железото се чисти во огнот – да нè преобрази во Христовиот лик.

22) Псалм 34:1 „Ќе го благословувам Господа во секое време; Неговата слава секогаш ќе биде на моите усни.“

23) Еремија 1:19 „Ќе се борат против тебе, но нема да те победат, зашто Јас сум со тебе за да те избавам“, вели Господ. „

Исто така види: 25 важни библиски стихови за управување со времето (моќни)

24) Откровение 3:12 „Кој ќе победи, ќе го направам столб во храмот на Мојот Бог, и тој повеќе нема да излегува од него; и ќе го напишам на него името на Мојот Бог и името на градот на Мојот Бог, новиот Ерусалим, кој слегува од небото од Мојот Бог, и Моето ново име.”

25) Изреки 3:5-6 Имај доверба во Господа со сето свое срце и не потпирај се на сопствениот разум. Познајте го на сите ваши патишта, и тој ќе ги исправи вашите патеки.

26) Филипјаните 4:6-7 Не грижете се за ништо, туку во сè со молитва и молба со благодарност нека се исполнуваат вашите барања познат на Бога. И мирот Божји, кој го надминува секој разум, ќе ги чува вашите срца и вашите умови во Христа Исуса.

27) Псалм 91:2 „Ќе Му речам на Господа: „Мое засолниште и моја тврдина. 5>

Боже мој, во кого имам доверба!“

Пречките го градат карактерот

Една од причините што Бог дозволува пречки во нашиот живот етрансформација. Тој го користи за да не обликува. Нè обликува како да сме глина. Бог користи тешки ситуации и тешкотии во нашиот живот за да го изгради нашиот карактер. Тој сака да нè исчисти од нашите нечистотии.

28) Евреите 12:1 „Затоа, бидејќи сме опкружени со толку голем облак од сведоци, нека го надминеме сето она што го спречува и гревот што толку лесно се заплеткува . И да трчаме со истрајност во трката што ни ја одреди.”

29) 1 Тимотеј 6:12 Борете се во добрата борба на верата. Фатете се за вечниот живот во кој сте повикани кога добро ја исповедавте пред многу сведоци.

30) Галатјаните 5:22-23 Но плодот на Духот е љубов, радост и мир , трпение, добрина, добрина, верност, благост и самоконтрола. Против нив нема закон.

31) 1 Тимотеј 4:12-13 „Млад си, но не дозволувај некој да се однесува со тебе како да не си важен. Бидете пример да им покажете на верниците како треба да живеат. Покажете им со тоа што го зборувате, со начинот на кој живеете, со вашата љубов, со вашата вера и со вашиот чист живот. 13 Продолжете да им го читате Светото писмо на луѓето, да ги охрабрувате и да ги поучувате. Правете го ова додека не дојдам.“

32) 1. Солунјаните 5:18 Заблагодарете се во сите околности, зашто таква е волјата Божја во Христос Исус за вас.

33) 2. Петрово 1 :5-8 Токму поради оваа причина, вложете максимални напори да ја надополните вашата вера со доблест и доблест сознаење, и знаење со самоконтрола, и самоконтрола со непоколебливост, и непоколебливо со побожност, и побожност со братска наклонетост, и братска наклонетост со љубов. Зашто, ако овие особини се твои и се зголемуваат, тие те спречуваат да бидеш неефективен или неплоден во спознанието за нашиот Господ Исус Христос.

34) 1 Тимотеј 6:11 А што се однесува до тебе, човеку Божји, бегај од овие работи. Барајте праведност, побожност, вера, љубов, непоколебливост, кротост.

35) Јаков 1:2-4 Сметајте ја сета радост, браќа мои, кога ќе наидете на искушенија од различни видови, зашто знаете дека испитувањето на вашата вера произведува непоколебливост. И непоколебливоста нека го има своето целосно дејство, за да бидете совршени и целосни, без ништо да немате.

36) Римјаните 5:4 И издржливоста создава карактер, а карактерот создава надеж.

Наоѓање охрабрување во Библијата

Исто така види: 25 важни библиски стихови за суровоста на животните

Бог во Својата милост ни го даде Своето Слово. Библијата е вдахната од Бога. Тој милостиво ни дал се што ни треба во Библијата. Библијата е полна со охрабрување. Постојано и одново Бог ни кажува да не се плашиме - и да му веруваме затоа што Тој победи.

37) Псалм 18:1 „Тој му ги пееше на Господа зборовите од оваа песна кога Господ го избави од раката од сите негови непријатели и од раката на Саул. Тој рече: Те сакам, Господи, сила моја.“

38) Јован 16:33 Ова ти го кажав, за да имаш мир во Мене.Во светот имате неволја, но бидете храбри; Јас го победив светот.

39) Откровение 3:21 Кој ќе победи, ќе му дадам да седне со Мене на Мојот престол, како што и јас победив и седнав со Мојот Татко на Неговиот престол.

40) Откровение 21:7 Кој победува ќе го наследи ова, а јас ќе бидам негов Бог, а тој ќе биде Мој син.

41) Откровение 3:5 Кој победува така ќе да се облече во бела облека; и нема да го избришам неговото име од книгата на животот, и ќе го исповедам неговото име пред Мојот Татко и пред Неговите ангели.

42) Броеви 13:30 Тогаш Халев го смири народот пред Мојсеј и рече: Треба да се качиме и да го заземеме, зашто сигурно ќе го победиме.“

43) 1 Јован 2:13 Ви пишувам, татковци, затоа што го познавате Оној Кој е од почетокот. Ви пишувам, млади момци, зашто го победивте злобниот. Ви пишав, деца, затоа што го познавате Отецот.

Да ги давате вашите товари на Господа

Нам ни е кажано да ги предадеме нашите товари на Господа. Веќе не се наши за носење пошто Него нѐ купи по таква цена. Давањето на нашите товари нему е чин од момент во момент на доверба на Бога во ситуацијата во која Тој нè поставил. Ние треба да му го предадеме нашето бреме и да не го подигнеме повторно.

44) Псалм 68 :19-20 Господ заслужува пофалба! Ден по ден го носи нашиот товар,Бог кој нè избавува. Нашиот Бог е Бог кој избавува; Господ, суверениот Господ, може да избави од смртта.

45) Матеј 11:29-30 „Земете го мојот јарем и научете од мене, зашто сум понизен и смирен по срце, и ќе најдете одмор за вашите души. 30 Зашто мојот јарем е лесен, а бремето мое е лесно. ти ја пружи раката твоја против гневот на моите непријатели, и твојата десница ме избавува. нивните раце беа ослободени од кошот. Во твојата неволја се јави и јас те спасив. Ти одговорив од гром, те испитав во водите на Мериба.

48) Псалм 55:22 Фрли го својот товар врз Господа, и тој ќе те поткрепи; тој никогаш нема да дозволи праведниците да бидат поместени.

49) Галатјаните 6:2 Носете ги товарите еден на друг и така исполнувајте го законот Христов.

Примери за победување во Библија

Постојано и одново гледаме примери на луѓе во Библијата соочени со ужасни ситуации - и како ги надминале тие ситуации. Давид се борел со депресија и бил баран мртов од неговите непријатели. Сепак, тој избра цврсто да му верува на Бог. Илија бил обесхрабрен, па дури и исплашен, но сепак имал доверба во Бог дека ќе го заштити од заканите на Језавела, и Бог го направил. Јона бил бесен и сакал да побегне - а потоа завршил во
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.