25 важни библиски стихови за светлината (Светлината на светот)

25 важни библиски стихови за светлината (Светлината на светот)
Melvin Allen

Што вели Библијата за светлината?

Во почетокот Бог рече: „Нека биде светлина“, и имаше светлина. Виде дека светлината е добра. Светлината е секогаш нешто добро и позитивно во Светото Писмо. Тоа е симбол на Бога, Неговите деца, вистината, верата, праведноста итн. Темнината е спротивна на секоја од овие работи.

Не сакам никој да мисли дека за да бидеш христијанин треба да одиш во светлината. Не! За да бидеш христијанин треба да се покаеш и да веруваш само во Христа за спасение. Вистинската вера само во Христа ќе ви го промени животот и ќе одите во светлината и ќе растете во благодатта.

Ќе ја следите светлината на Светото Писмо не затоа што следењето ве спасува, туку затоа што вие сте светлината. Ако сте спасени со Христовата крв, тоа сте сега. Си направил нов. Одиш на светлина? Во овие светли библиски стихови, ги вклучив преводите ESV, KJV, NIV, NASB, NKJV, NIV и NLT.

Христијански цитати за светлината

„За да се обезбеди нечија слобода, христијанинот мора да ја доживее Божјата светлина која е Божјата вистина“. Watchman Nee

„Ако сакате да им дадете светлина на другите, треба да светите себеси“.

„Надежта е да може да види дека има светлина и покрај сета темнина“.

Исто така види: 25 моќни библиски стихови за духовниот раст и зрелоста

„Бидете светлина што им помага на другите да гледаат“.

„Иако светлината свети на нечисти работи, сепак таа не се осквернува со тоа“.оние што се прогонувани поради праведност, зашто нивно е царството небесно“.

Какво заедништво има светлина со темнина

Не можеме да трчаме со луѓе кои се во темнина. Ние веќе не сме во темнината.

22. 2. Коринтјаните 6:14-15 „Не влегувајте во јарем со неверници. Зашто, што имаат заедничко праведноста и злобата? Или какво заедништво може да има светлината со темнината? Каква хармонија има меѓу Христос и Велијал? Или што има заедничко верникот со неверникот?

Светот ја мрази светлината

Луѓето не ја сакаат светлината. Зошто мислиш дека Исус бил мразен? Засвети ја својата светлина на нивните гревови и тие ќе речат еј престани да судиш и ќе те избегнат. Ти си светлината зошто мислиш дека ќе те мрази светот? Светот ја мрази светлината. Во темнината и без Господа нивните дела се скриени. Затоа ја потиснуваат вистината за Бога.

23. Јован 3:19-21 „Ова е пресудата: Светлината дојде во светот, но луѓето ја засакаа темнината наместо светлината, бидејќи нивните дела беа лоши . Секој што прави зло ја мрази светлината и нема да излезе на светлина од страв дека неговите дела ќе бидат откриени. Но, кој живее според вистината, доаѓа во светлината, за да се види јасно дека она што го направиле, е направено пред очите на Бога.”

24. Јов 24:16 „Во темнината,крадците провалуваат во куќите, но преку ден се затвораат во себе; тие не сакаат никаква врска со светлината“.

25. Ефесјаните 5:13-14 „Но, сè што е изложено на светлината станува видливо – и сè што е осветлено станува светлина . Затоа се вели: „Разбуди се, заспа, воскресни од мртвите и Христос ќе те засветли“.

Бонус

Псалм 27:1 „Господ е моја светлина и мое спасение од кого да се плашам? Господ е тврдината на мојот живот од кого да се плашам?

Августин

„Христос е вистинската светлина на светот; само преку него му се пренесува вистинската мудрост на умот“. Џонатан Едвардс

„Да се ​​верува на Бог во светлината не е ништо, но верувајте му во темнината - тоа е вера“. Чарлс Спарџон

„Со Христос, темнината не може да успее. Темнината нема да победи над Христовата светлина“. Дитер Ф. Ухдорф

„Гревот станува грд и е подложен на пораз само кога се гледа во светлината на Христовата убавина“. Сем Стормс

„Во верата има доволно светлина за оние кои сакаат да веруваат и доволно сенки за да ги заслепат оние што не веруваат“. Блез Паскал

„Ни е кажано да дозволиме нашата светлина да свети, а ако свети, нема да треба никому да му кажеме дека свети. Светилниците не пукаат со топови за да го привлечат вниманието на нивното сјајно - тие само светат. Двајт Л. Муди

„Патот, како крстот, е духовен: тоа е внатрешно потчинување на душата на волјата Божја, како што се манифестира со Христовата светлина во совеста на луѓето, иако тоа е спротивно на нивните сопствени склоности“. Вилијам Пен

„Не можеме да веруваме дека Божјата црква веќе ја поседува сета светлина што Бог има намера да и ја даде; ниту дека сите места на сатаната се веќе откриени“. Џонатан Едвардс

„Слава во Христа и можеш засекогаш да уживаш во Неговата светлина“. Вудро Крол

„Евангелието е тоа што може да ве преведе од темнина во светлина.“

Цртањеблиску до светлината

Дали некогаш сте се запрашале зошто многу големи луѓе Божји како што се Петар, Павле итн. имале големо откровение за нивната грешност?

Тоа е затоа што кога започнете да го барате лицето Божјо, се приближувате до светлината. Кога ќе почнете да се приближувате до светлината, ќе почнете да гледате повеќе грев од кога било досега. Некои христијани не се толку блиску до светлината.

Тие остануваат на растојание за да не свети светлината на нивната голема грешност. Кога првпат станав христијанин, навистина не разбрав колку сум грешен. Како што почнав да растам и барав да го запознаам Бога и да бидам сам со Него, светлината светеше сè посилно и посилно и ми покажуваше различни области во мојот живот каде што не успеав.

Ако Исус Христос не умреше за моите гревови, тогаш немам надеж. Светлината го прави крстот на Исус Христос уште пославен. Исус е моето единствено тврдење. Затоа, како верници, додека одиме во светлината, ние постојано ги исповедаме своите гревови. Мора да се приближите до светлината.

1. 1 Јован 1:7-9 „Но, ако одиме во светлината, како што тој е во светлината, имаме заедништво еден со друг, и крвта на Исус, неговиот Син, нè очистува од сите гревови. Ако тврдиме дека сме без грев, се лажеме себеси и вистината не е во нас. Ако ги исповедаме своите гревови, тој е верен и праведен и ќе ни ги прости гревовите и ќе нè очисти од секаква неправда“.

2. Римјаните 7:24-25 „Каков беден човек сум јас!Кој ќе ме избави од ова тело кое е подложно на смрт? Му благодарам на Бога, Кој ме избавува преку Исус Христос, нашиот Господ! Така, јас самиот во својот ум сум роб на Божјиот закон, но во мојата грешна природа роб на законот на гревот“.

3. Лука 5:8 „Кога го виде тоа Симон Петар, падна на Исусовите колена и рече: „Оди си од мене, Господи; Јас сум грешен човек! „

Бог зборува светлина во твојата темнина.

Бог е верен дури и кога ние не сме.

Бог нема да дозволи верникот да се откаже во тешките времиња. Понекогаш дури и верникот ќе се обиде да побегне од Бога, но нема да може да избега од големата светлина. Божјата светлина ја пробива темнината и ги враќа кај Него. Имаме надеж во Господ.

Ѓаволот нема да не бара. Бог никогаш нема да не пушти да одиме. Што е посилно од светлината на Семоќниот Бог? Може да поминете низ темнина и болка, но светлината Господова секогаш ќе продира во време на очај. Повикајте го името на Исус. Барајте ја светлината.

4. Псалм 18:28 „Зашто ти си тој што ја палиш мојата светилка; Господ, мојот Бог, ја осветлува мојата темнина.”

5. Михеј 7:8 „Не се радувај со мене, непријателе мој! Иако паднав, ќе станам. И да седам во темнина, Господ ќе биде моја светлина.”

6. Псалм 139:7-12 „Каде можам да одам од Твојот Дух? Или каде да побегнам од Твоето присуство? Ако се искачам на небото, Ти си таму; Ако го наместам креветот во Шеол,ете, ти си таму. Ако ги земам крилјата на зората, ако живеам во најоддалечениот дел на морето, и таму Твојата рака ќе ме води, и Твојата десна рака ќе ме фати. Ако речам: „Навистина темнината ќе ме обземе, и светлината околу мене ќе биде ноќ“, дури ни темнината не ти е темна, а ноќта е светла како денот. Темнината и светлината се слични на тебе“.

7 Јован 1:5 „Светлината свети во темнината, а темнината не ја победи“.

8. 2. Тимотеј 2:13 „Ако сме неверни, тој останува верен - зашто не може да се одрече од себе“.

Исто така види: 50 главни библиски стихови за еднаквоста (раса, пол, права)

Темнината открива неверување, а светлината открива верата.

Без светлина нема цел овој живот. Без светлина нема надеж. Без светлината ние сме сами и многу неверници го знаат ова и тоа ги тера да се борат со депресија. Без светлина луѓето се мртви и слепи. Потребна ви е светлината Божја која открива сè.

Кога сте во темнина, не знаете каде одите. Вие ништо не разбирате и животот нема смисла. Не можете да видите! Сè е темно. Вие само живеете, но дури и не знаете што ви дозволува да живеете или зошто живеете. Ви треба светлина! Вие сте тука за Него. Верувај во светлината, Исус Христос и Тој ќе ти ја покаже вистината за сè. Кога ќе го следите Христос, ќе ја имате Неговата светлина.

9. Јован 12:35 -36 „Тогаш Исусим рече: „Ќе ја имате светлината уште малку. Одете додека имате светлина, пред да ве обземе темнината. Кој оди во темнина не знае каде оди. Верувајте во светлината додека ја имате светлината, за да станете деца на светлината. „Кога заврши со зборувањето, Исус отиде и се скри од нив“.

10. Јован 8:12 „Кога Исус повторно зборуваше со народот, рече: „Јас сум светлината на светот . Кој ме следи, никогаш нема да оди во темнина, туку ќе ја има светлината на животот.”

11. Јован 12:44-46 Тогаш Исус извика: „Кој верува во Мене, не верува само во мене, туку во Оној што ме испрати. Оној што ме гледа, го гледа оној што ме испрати. Дојдов во светот како светлина, та никој што верува во мене да не остане во темнина.”

12. Јован 9:5 „Додека сум во светот, јас сум светлината на светот“.

13. Дела 26:18 „да ги отворат очите и да ги вратат од темнина во светлина и од силата на сатаната кон Бога, за да добијат простување на гревовите и место меѓу осветените со вера во мене“.

Преобразувачката светлина Христова

Кога ќе се покаете и ќе се потпрете само на Христа за спасение, ќе бидете светлина. Не само што гледате сè појасно, туку и светлината ќе дојде да живее во вас. Светлината на Евангелието ќе ве преобрази.

14. 2. Коринтјаните 4:6 Зашто Бог, кој рече: „Нека свети светлина од темнината“, ја направи својата светлина да свети во нашите срца за да ни ја даде светлината на спознанието за Божјата слава прикажана на лицето на Христос“.

15. Галатјаните 2:20 „Јас сум распнат со Христос и веќе не живеам, туку Христос живее во мене . Животот што сега го живеам во телото, го живеам со вера во Синот Божји, кој ме возљуби и се даде себеси за мене“.

16. Дела 13:47 „Зашто вака ни заповеда Господ: „Те направив светлина за незнабошците, за да донесеш спасение до краиштата на земјата“.

Живеење во светлина

Што вели вашиот живот? Дали сте променети од Господ или сè уште живеете во темнина?

Дали светлината толку те допре што бараш да одиш во неа? Дали си лесен? Испитај се. Дали вродиш со плод? Ако сè уште живеете во животен стил на грев, Божјата светлина не ве променила. Сè уште сте во темнината. Сега покајте се и поверете се во Христа.

17. Ефесјаните 5:8-9 „Зашто некогаш бевте темнина, а сега сте светлина во Господа. Живејте како деца на светлината. (зашто плодот на светлината се состои во секаква добрина, праведност и вистина)“

Библиски стихови за светлината на светот

Ние сме светлината Господова во свет полн со темнина. Ќе бидете светлина за другите. Твојата светлина сјае толку светло, затоа луѓето гледаатХристијаните толку внимателно. Ова не значи да се однесувате како нешто што не сте или да се обидувате да изгледате праведно пред другите. Славете го Бога не себеси. Тоа значи да бидеш тоа што си. Ти си светлина. Дури и малку светлина прави огромна разлика.

Запалете мала свеќа во куќа без струја ноќе. Ќе видите дека иако свеќата е мала, сепак ви овозможува да гледате во темнината. Можеби сте единствената светлина што некој ја гледа. Некои луѓе ќе можат да го видат Христос преку вашата светлина. Луѓето ги ценат малите нешта затоа што најчесто луѓето не поминуваат повеќе.

Еднаш му помогнав на еден човек за одржување да исчисти неред во супермаркетот. Беше изненаден и толку благодарен. Тој рече дека никој никогаш не му помогнал. Никој претходно не ја покажа таа понизност. Без да му кажам тој рече дека си религиозен нели. Реков дека сум христијанин. Мојата светлина блескаше. Почнав да зборувам за Христос, но тој беше хинду, па избега од евангелската порака, но беше толку благодарен и забележа светлина.

Нека твојата светлина свети во сè затоа што ти си светлината. Да се ​​биде светлина е дело на Бога што те сообразува во ликот на Христос. Не можете да се обидете да бидете светлина. Или си лесен или не си лесен. Не можете да се обидете да бидете христијани. Или си христијанин или не си христијанин.

18. Матеј 5:14-16 „Вие сте светлината на светот . Изграден градна рид не може да се скрие. Ниту луѓето палат светилка и ја ставаат под сад. Наместо тоа, го ставаат на штандот и им дава светлина на сите во куќата. На ист начин, нека свети вашата светлина пред другите, за да ги видат вашите добри дела и да го слават вашиот Отец небесен.”

19. 1. Петрово 2:9 „Но вие сте избран род, царско свештенство, свет народ, народ во Божја сопственост, за да ги објавувате величественоста на Оној што ве повика на темнината во Неговата чудесна светлина“.

20. Филипјаните 2:14-16 „Правете сè без да се жалите и да се расправате, 15 за никој да не може да ве критикува. Живејте чисти, невини животи како Божји деца, светкајќи како светли светла во свет полн со искривени и перверзни луѓе. Држете се цврсто на зборот на животот; тогаш, на денот на Христовото враќање, ќе бидам горд што не ја истрчав залудно трката и што мојата работа не беше бескорисна“.

21. Матеј 5:3-10 „Блажени се сиромашните по дух, зашто нивно е царството небесно. Блажени се оние што тагуваат, зашто тие ќе се утешат. Блажени се кротките, зашто тие ќе ја наследат земјата. Блажени се оние кои се гладни и жедни за правда, зашто тие ќе се наситат. Блажени се милостивите, зашто ќе им се покаже милост. Блажени се чистите по срце, зашто тие ќе Го видат Бога. Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат наречени Божји деца. Блажени се
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.