15 важни библиски стихови за филозофијата

15 важни библиски стихови за филозофијата
Melvin Allen

Библиски стихови за филозофијата

Словото Божјо ја засрамува злобата на филозофијата. Запомнете дека постои начин кој изгледа исправен и води до смрт. Дали христијаните треба да учат филозофија? Мораме да внимаваме да не бидеме измамени од тоа бидејќи многумина биле измамени, но верувам дека би било корисно за апологетиката да се бори против лажните учења и да ја брани верата.

Исто така види: 20 корисни библиски стихови за луѓето што ги сакаат (моќно читање)

Што вели Библијата?

1. Колошаните 2:7-8 Нека вашите корени растат во него и нека вашите животи се градат врз него. Тогаш вашата вера ќе зајакне во вистината за која сте поучени и ќе преплавите со благодарност. Не дозволувајте некој да ве зароби со празни филозофии и звучни глупости кои потекнуваат од човечкото размислување и од духовните сили на овој свет, а не од Христос.

2. 1 Тимотеј 6:20-21 Тимотеј, чувај го она што ти е доверено. Избегнувајте ги бесмислените дискусии и противречности на она што лажно се нарекува знаење. Иако некои тврдат дека го имаат, тие ја напуштиле верата. Нека е благодатта со сите вас!

3. Јаков 3:15 Таквата „мудрост“ не слегува од небото, туку е земна, недуховна, демонска.

4. 1. Коринтјаните 2:13 Кога ви ги кажуваме овие работи, не користиме зборови што потекнуваат од човечката мудрост. Наместо тоа, ние зборуваме зборови што ни ги дава Духот, користејќи ги зборовите на Духот за да ги објасниме духовните вистини.

5. 1Тимотеј 4:1 Духот јасно кажува дека во подоцнежните времиња некои верници ќе ја напуштат христијанската вера. Тие ќе следат духови кои мамат и ќе веруваат во учењата на демоните.

6. 1. Коринтјаните 3:19  Зашто мудроста на овој век е глупост кај Бога. Како што е напишано: „Тој ги фаќа мудрите во нивните лукавства“.

Бог ќе го срами светот.

7. 1. Коринтјаните 1:27. Наместо тоа, Бог избра работи што светот ги смета за глупави за да ги срами оние што мислат дека се мудри. И избра работи кои се немоќни да ги срамат оние кои се моќни.

8. 1. Коринтјаните 1:21  Зашто, после тоа, во Божјата мудрост, светот со мудрост не Го познаваше Бога, Му угоди на Бога со безумноста на проповедта да ги спаси оние што веруваат.

9. 1 Коринтјаните 1:25 Зашто Божјата глупост е помудра од човечката мудрост, а слабоста Божја е посилна од човечката сила.

10. 1. Коринтјаните 1:20 Каде е тој што е мудар? Каде е писарот? Каде е дебатерот на оваа доба? Зар Бог не ја направи безумна мудроста на светот?

11. Еремија 8:9 Мудрите ќе се засрамат; тие ќе бидат вознемирени и заробени. Штом го отфрлија словото Господово, каква мудрост имаат?

Потсетници

12. 1 Коринтјаните 2:6 Меѓутоа, ние ја кажуваме пораката за мудрост меѓу зрелите, но не и мудроста на овој век или на владетели наоваа возраст, кои доаѓаат до ништо.

Исто така види: 22 корисни библиски стихови за одложувањето

13. Тит 3:9-10  Но избегнувајте глупави полемики, генеалогии, кавги и тепачки за законот, бидејќи тие се бескорисни и празни. Отфрлете ја личноста која предизвикува поделби по едно или две предупредувања.

14. Псалм 49:12-13 Луѓето, и покрај своето богатство, не издржуваат; тие се како ѕверови што пропаѓаат. Ова е судбината на оние кои веруваат во себе и на нивните следбеници, кои ги одобруваат нивните изреки.

15. 1 Јован 4:1 Возљубени, не верувајте во секој дух, туку тестирајте ги духовите дали се од Бога, зашто многу лажни пророци излегоа во светот.

Бонус

Тит 1:12 Дури и еден од нивните луѓе, пророк од Крит, рекол за нив: „Луѓето на Крит се сите лажговци, сурови животни и мрзливи лакомци“.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.