25 охрабрувачки библиски стихови за товари (моќно читање)

25 охрабрувачки библиски стихови за товари (моќно читање)
Melvin Allen

Библиски стихови за товарите

Некои христијани иако велат дека се слаби, мислат дека се силни. Ако носиш тежок товар во твојот живот, зошто да не му го дадеш на Господ? Ако не се молите за тоа очигледно, мислите дека сте силни. Ако Бог ви дава товари, тогаш очекува да Му ги вратите.

Тој очекува да верувате во Него. Бог вели дека ќе ни даде толку многу работи, па зошто престанавме да ги прифаќаме Неговите понуди?

Преку молитвата добив сè што ми ветил Бог.

Без разлика дали се работи за мудрост, мир, утеха, помош итн. Бог го направи она што Тој рече дека ќе го направи во искушенијата.

Пробајте го! Трчај до плакарот за молитва. Ако немате, најдете го.

Кажи му на Бог што се случува и кажи: „Боже го сакам твојот мир. Не можам да го сторам ова сам“. Кажи: „Светиот Дух помогни ми“.

Бог ќе ти го тргне товарот од грбот. Запомнете го ова, „ако некој од вас татковците неговиот син побара риба; нема да му даде змија наместо риба, нели? Престанете да се сомневате! Поставете го вашиот ум на Христос наместо на вашиот проблем.

Цитати

  • „Треба да се потрудиме да ги излееме сите товари во нашиот дух со молитва додека сите не не напуштат. Чувар Ни
  • „Духовниот христијанин треба да го поздрави секој товар што Господ ќе му го донесе на патот“. Watchman Nee
  • „Само добрите работи доаѓаат од Божјите раце. Никогаш не ти даваповеќе отколку што можете да поднесете. Секој товар те подготвува за вечноста“. Базилеа Шлинк
  • „Повеќе зборувајте за вашите благослови отколку за вашите товари“.

Што вели Библијата?

1. Псалм 68:19-20  Господ заслужува пофалба! Ден по ден го носи нашиот товар, Бог кој нè избавува. Нашиот Бог е Бог кој избавува; ГОСПОД, суверениот Господ, може да избави од смртта.

2. Матеј 11:29-30 Земете го мојот јарем на себе. Дозволете ми да ве научам, зашто сум понизен и благ во срцето, а вие ќе најдете одмор за вашата душа. Зашто мојот јарем е лесен за поднесување, а товарот што ти го давам е лесен.

3. Псалм 138:7 И да одам среде неволја, ти го чуваш мојот живот; ти ја пружи раката твоја против гневот на моите непријатели, и твојата десница ме избавува.

4. Псалм 81:6-7 Го тргнав товарот од нивните плеќи; нивните раце беа ослободени од кошот. Во твојата неволја се јави и јас те избавив, ти одговорив од гром; Те тестирав во водите на Мериба.

5. 2. Коринтјаните 1:4 Кој нè утешува во сите наши неволји, за да можеме да ги утешиме оние што се во каква било неволја, со утехата со која ние самите се утешуваме од Бога.

6. Софонија 3:17 Господ, твојот Бог, меѓу вас е моќен - ќе спаси и ќе се радува на тебе. Во својата љубов ќе ве обнови со својата љубов; тој ќе слависо пеење поради тебе.

7. Псалм 31:24 Бидете храбри, и тој ќе ви го зацврсти срцето, сите што се надевате на Господа.

Дајте му ги своите бремиња на Бога.

8. Псалм 55:22  Препуштете ги своите товари на Господа, и тој ќе се грижи за вас. Никогаш нема да дозволи праведниот да се сопне.

9. Псалм 18:6 Но, во мојата неволја извикав кон Господа; да, се молев на мојот Бог за помош. Ме слушна од неговото светилиште; мојот плач кон него стигна до неговите уши.

10. Псалм 50:15 Моли ми се кога си во неволја! Ќе те избавам, а ти ќе ме почестиш!

11. Филипјаните 4:6-7 Никогаш не грижете се за ништо. Наместо тоа, во секоја ситуација вашите молби нека му бидат познати на Бога преку молитви и молби, со благодарност. Тогаш, Божјиот мир, кој оди подалеку од се што можеме да замислиме, ќе ги чува вашите срца и умови во единство со Месијата Исус.

Нашето прекрасно прибежиште

12. Псалм 46:1-2 Бог е наше засолниште и сила, голема помош во време на неволја. Затоа, нема да се плашиме кога земјата рика, кога планините се тресат во длабочините на морињата.

13. Псалм 9:9 И Господ ќе биде прибежиште за угнетените, засолниште во време на неволја.

Понекогаш неисповеданиот грев е причина за нашите товари. Кога тоа ќе се случи, мораме да се покаеме.

14. Псалм 38:4-6 Мојата вина ме обзема – тоа е товар премногу тежок за носење.Раните ми гноат и смрдат поради моите безумни гревови. Јас сум наведнат и ме фаќа болка. Цел ден шетам исполнет со тага.

15. Псалм 40:11-12 Не отфрлај ги од мене Твоите нежни милости, Господи: Твојата милост и твојата вистина нека ме чуваат постојано. Зашто безброј зла ме опкружија: моите беззаконија ме зафатија, така што не можам да гледам нагоре; тие се повеќе од влакната на мојата глава: затоа срцето ме измачува.

Да се ​​биде благослов за другите.

16. Галатјаните 6:2 Помогнете си да ги носите товарите еден на друг. На овој начин ќе ги следите Христовите учења.

Исто така види: 25 важни библиски стихови за тетоважите (стихови што мора да се прочитаат)

17. Филипјаните 2:4 Не гледајте секој на своите работи, туку секој и на работите на другите.

18. Римјаните 15:1-2 Ние, кои сме силни, мора да внимаваме на оние кои се чувствителни за вакви работи. Не смееме само да си угодуваме. Треба да им помогнеме на другите да го прават она што е исправно и да ги изградиме во Господа.

Потсетници

19. 1. Коринтјаните 10:13 Немаше искушение освен она што е вообичаено за човекот, но верен е Бог, кој нема да ве трпи да бидете искушувани повеќе од она што можете; но со искушението ќе направи и пат за бегство, за да можете да го поднесете.

Исто така види: 25 важни библиски стихови за влегувањето на богатиот во рајот

20. Јован 16:33 Ова ви го кажав за да имате мир со мене. Во светот ќе имате неволја, но бидете расположени; Јасго победија светот.

21. Матеј 6:31-33 Затоа, никогаш не грижете се велејќи: „Што ќе јадеме?“ или „Што ќе пиеме?“ или „Што ќе облечеме ?“ затоа што неверниците се желни за сите тие работи. Сигурно вашиот небесен Татко знае дека ви требаат сите! Но, најпрвин грижете се за Божјето царство и за неговата праведност, и сето тоа ќе ви биде обезбедено и вам.

22. 2. Коринтјаните 4:8-9 Вознемирени сме од секоја страна, но не сме вознемирени; ние сме збунети, но не и во очај; Прогонети, но не и напуштени; фрлен, но не уништен.

Совети

23. Пословици 3:5-6  Имај доверба во Господ со сето свое срце; и не се потпирај на сопственото разбирање. На сите твои патишта познај Го, и тој ќе ги води твоите патишта.

Примери

24. Исаија 10:27 Така ќе биде во тој ден, неговото бреме ќе биде отстрането од твоите рамења и неговиот јарем од твојот врат, и јаремот ќе се скрши поради дебелината.

25. Броеви 11:11 Мојсеј му рече на Господа: „Зошто му постапи лошо на својот слуга? И зошто не најдов милост пред твоите очи, па го положивте врз мене товарот на сиот овој народ?

Бонус

Римјаните 8:18 Сметам дека нашите сегашни страдања не вредат да се споредуваат со славата што ќе се открие во нас.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.