25 важни библиски стихови за тврдоглавоста

25 важни библиски стихови за тврдоглавоста
Melvin Allen

Библиски стихови за тврдоглавоста

Сите верници мора да се чуваат од тврдоглавост. Тврдоглавоста ги тера неверниците да го отфрлат Христос како свој Спасител. Тоа ги предизвикува верниците да залутаат и да се бунтуваат. Тоа предизвикува лажни учители да продолжат да предаваат ерес. Тоа нè тера да ја вршиме нашата волја наместо Божјата волја.

Бог ќе ги води Своите деца, но ако станеме тврдоглави, тоа може да доведе до донесување лоши одлуки во животот. Бог знае што е најдобро, мораме постојано да веруваме во Него.

Исто така види: 40 важни библиски стихови за пцуење на другите и вулгарности

Опасно е да го закоравиш срцето до убедување. Можеш толку многу да си го закоравиш срцето што веќе не чувствуваш никакво убедување.

Кога ќе го закоравиш своето срце и ќе престанеш да ја слушаш Божјата реч, Тој ќе престане да ги слуша твоите молитви.

Најлошото нешто што можеш да го направиш е да се бориш со Бог бидејќи секој пат ќе губиш. Тој чука и вели одврати се од твојот грев, а ти велиш не. Тој постојано тропа, но вие ги наоѓате сите начини да се оправдате.

Тој постојано чука и поради твојата гордост ти го стврднуваш срцето. Кога брат те прекорува, не слушаш затоа што си премногу тврдоглав. Бог постојано чука, а вината е само да те јаде жив. Ако сте навистина христијанин, на крајот ќе се откажете и ќе му извикате на Господ за прошка. Понижете се пред Господа и покајте се за своите гревови.

Исто така види: 50 Исусови цитати за да му помогнат на вашиот христијански чекор по верата (моќен)

Цитати

  • „Нема ништо прогресивно во тоа да се биде на чело на свиња и да се одбиепризнај грешка“. C.S. Lewis
  • „Најголемата грешка што секој христијанин може да ја направи е да ја замени сопствената волја за волјата Божја“. Хари Ајронсајд

Слушајте ги прекорите.

1. Изреки 1:23-24 Покајте се за мојот прекор! Тогаш ќе ти ги излеам моите мисли, ќе ти ги објавам моите учења. Но, бидејќи вие одбивате да слушате кога ви се јавувам и никој не обрнува внимание кога ќе ја испружам раката,

2. Пословици 29:1 Човек што го зацврстува вратот по многу укор, одеднаш ќе биде скршен без лек.

Не се залажувајте и не обидувајте се да ги оправдате гревот и бунтот.

3. Јаков 1:22 Но, бидете извршители на зборот, а не само слушатели, залажувајќи се себеси.

4. Псалм 78:10 Тие не го одржаа Божјиот завет, туку одбија да одат според неговиот закон.

5. 2. Тимотеј 4:3-4 Зашто ќе дојде време кога луѓето нема да толерираат здраво учење. Наместо тоа, следејќи ги сопствените желби, тие ќе акумулираат учители за себе, бидејќи имаат незаситна љубопитност да слушаат нови работи. И тие ќе се одвратат од слушање на вистината, но од друга страна ќе се свртат кон митовите.

Знаеш што сака Тој да правиш, не го стврднувај твоето срце.

6. Изреки 28:14 Блажен е оној кој секогаш трепери пред Бога, но кој го стврднува своето срце, паѓа во неволја.

7. Ефесјаните 4:18 Тие се помрачени во својот разум,отуѓени од животот Божји поради незнаењето што е во нив поради тврдоста на нивните срца.

8. Захарија 7:11-12 „Вашите предци одбија да ја слушаат оваа порака. Тие тврдоглаво се свртеа и ги ставија прстите во ушите за да не слушнат. Тие ги направија нивните срца цврсти како камен, така што не можеа да ги слушнат упатствата или пораките што им ги испратил ГОСПОД на небесните војски преку својот Дух преку претходните пророци. Затоа Господ на небесните војски беше толку лут на нив.

Опасностите од гордоста.

9. Пословици 11:2 Кога доаѓа гордоста, доаѓа срамот, а со скромните е мудроста.

10. Изреки 16:18 Гордоста оди пред уништувањето, а гордиот дух пред падот. – (Библиски стихови за гордоста)

11. Изреки 18:12 Пред падот на човекот, неговиот ум е арогантен, но понизноста и претходи на честа.

Не обидувај се да го скриеш, покај се.

12. Пословици 28:13 Кој ги крие своите престапи нема да успее, но кој ги признава и ги остави, ќе најде милост.

13. 2. Летописи 7:14 ако мојот народ, кој ми припаѓа мене, се понизи, се моли, бара да ми угоди и ги отфрли нивните грешни постапки, тогаш јас ќе одговорам од небото, ќе му го простам гревот и исцели ја нивната земја.

14. Псалм 32:5 Ти го признав мојот грев и не го криев своето беззаконие. Реков, ќе го признаам своетопрестапи кон Господа; и ти го прости беззаконието на мојот грев. Селах.

Тврдоглавоста го лути Бога.

15. Судии 2:19-20 Но, кога судијата умре, народот се врати на своите расипани патишта, постапувајќи полошо од оние што живееле пред нив. Тие тргнаа по други богови, служејќи им и обожавајќи им. И тие одбија да се откажат од своите зли практики и тврдоглави начини. Така Господ изгоре од гнев против Израел. Тој рече: „Бидејќи овие луѓе го прекршија мојот завет, што го склучив со нивните предци, и ги игнорираа моите заповеди,

тврдоглавоста води кон Божјиот гнев.

16. Римјаните 2:5-6 Но, бидејќи сте тврдоглави и одбивате да се одвратите од својот грев, си подготвувате ужасна казна за себе. Зашто доаѓа ден на гнев, кога ќе се открие Божјиот праведен суд. Ќе им суди на сите според тоа што го направиле.

17. Еремија 11:8 Но, тие не слушаа и не обрнуваа внимание; наместо тоа, тие го следеа тврдоглавоста на нивните зли срца. Затоа ги донесов врз нив сите клетви на заветот што им заповедав да го следат, но не го држат.'“

18. Излез 13:15 Зашто, кога фараонот тврдоглаво одби да нè пушти, Господ ги уби сите првородени во египетската земја, и првородените од човекот и првородените од животните. Затоа Му ги жртвувам на Господа сите машки кои први ја отвораат утробата, но ситеЈас го откупувам првородениот од моите синови.“

Не борете се против убедувањата на Духот.

19. Дела 7:51 „Тврдоглави! Вие сте незнабошци во срцето и глуви за вистината. Дали засекогаш треба да му се спротивставувате на Светиот Дух? Така правеле вашите предци, а и вие!

Понекогаш кога луѓето се толку тврдоглави да одат по својот пат, Бог ги предава на нивната тврдоглавост.

20. Псалм 81:11-13 „Но мојот народ не ме слушаше; Израел нема да ми се потчини. Затоа, им ги предадов на нивните тврдоглави срца да ги следат нивните мисли.

21. Римјаните 1:25 Тие ја заменија Божјата вистина за лага и му се поклонија и му служеа на созданието наместо на Создателот, кој е благословен засекогаш. Амин.

Потсетување

22. 1 Самоилова 15:23 Бунтот е грешен како вештерството, а тврдоглавоста е лоша како обожавањето идоли. Затоа, бидејќи ја отфрли заповедта Господова, тој те отфрли како цар“.

Имај доверба само во Господа, не на своето измамливо срце.

23. Изреки 3:5-7 Имај доверба во Господ со сето свое срце,  и не се потпирај на сопственото разбирање. Признајте го на сите ваши патишта, и тој ќе ги исправи вашите патишта. Не биди мудар во сопствената проценка; плашете се од Господа и оддалечете се од злото.

24. Еремија 17:9 Срцето е поизмамливо од сè друго и неизлечиво – кој може да го разбере?

25. Изреки 14:12 Има начиншто на човекот му изгледа исправно, но неговиот крај се патиштата на смртта.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.