25 охрабрувачки библиски стихови за утре (не грижи се)

25 охрабрувачки библиски стихови за утре (не грижи се)
Melvin Allen

Што вели Библијата за утре?

Дали е тешко за тебе да престанеш да се грижиш за утре? Тешко ли ти е да поверуваш дека Бог е покрај тебе? Сите ние понекогаш се бориме со ова. Ве охрабрувам да ги пренесете вашите чувства кон Господа. Знај дека си длабоко познат и сакан од Бога. Ајде да погледнеме неколку прекрасни Писма!

Христијански цитати за утре

„Не се плашам од утре бидејќи знам дека Бог е веќе таму!“

„Наместо да живеете во сенките на вчерашниот ден, одете во светлината на денес и надежта за утре.“

„Грижата не го празни утрешниот ден од својата тага; денес се празни од својата сила“. Кори Тен Бум

„Еден од бонусите да се биде христијанин е славната надеж што се протега надвор од гробот во славата на Божјото утре“. Били Греам

„Утре не е ветено. Но, кога живеете за Исус, вечноста е.“

„Повеќето христијани се распнати на крстот меѓу двајца крадци: вчерашното жалење и утрешните грижи“. Ворен В. Вирсбе

„Не знаеме што ќе се случи утре, но една работа е загарантирана - сеопфатната Божја грижа за Неговите деца. Можеме да бидеме доволно сигурни во тоа. Во свет каде што ништо не е сигурно, Тој е сигурен“. — Дејвид Еремија

„Христијанинот никогаш не треба да се грижи за утре или да штеди поради можна идна потреба. Само сегашниот момент е наш да му служиме наГосподи, и утре можеби никогаш нема да дојде… Животот вреди онолку колку што е потрошен за Господовата служба“. Џорџ Милер

„Не треба да знаете што ве чека утре; се што треба да знаете е Оној кој го држи утрешниот ден“. Џојс Мајер

Не грижи се за утре библиски стихови

1. Матеј 6:27 (NLT) „Дали сите ваши грижи можат да додадат еден момент во вашиот живот?“

2. Матеј 6:30 „Но, ако Бог така ја облекува полската трева, која денес е жива, а утре се фрла во печката, нема ли да ве облече многу повеќе, маловерни?“

3 . Лука 12:22 „Тогаш Исус им рече на своите ученици: „Затоа ви велам, не грижете се за својот живот, што ќе јадете; или за вашето тело, што ќе носите.“

4. Матеј 6:33-34 (ESV) „Но барајте го најнапред царството Божјо и неговата праведност, и сето тоа ќе ви се додаде. 34 „Затоа, не грижете се за утре, зашто утре ќе се грижи за себе. Доволно за денот е неговата сопствена неволја.“

Исто така види: Стариот Завет против Новиот Завет: (8 Разлики) Бог & засилувач; Книги

Фали со утре

5. Пословици 27:1 „Не фалете се со утре, зашто не знаете што може да донесе денот.“

6. Јаков 4:13 „Сега слушајте вие ​​што велите: „Денес или утре ќе одиме во овој или оној град, ќе поминеме една година таму, ќе продолжиме да работиме и ќе заработиме пари“

7. Јаков 4:14 (NIV) „Зошто, не знаете ни што ќе се случи утре. Каков е твојот живот? Вие сте магла што се појавува за амалку време, а потоа исчезнува.“

Надеж за утре

8. Исаија 26:3 „Ќе ги чуваш во совршен мир оние чии умови се непоколебливи, бидејќи имаат доверба во тебе“. (Доверба на Бог во Библијата)

9. Филипјаните 4:6-7 „Не грижете се за ништо, туку во сè со молитва и молба со благодарност нека му се објавуваат на Бога вашите барања. И мирот Божји, кој го надминува секој разум, ќе ги чува вашите срца и вашите умови во Христа Исуса.“

10. Јован 14:27 „Ви оставам мир; мојот мир ти го давам. Јас не ти давам како што дава светот. Не дозволувајте вашите срца да се вознемируваат и не плашете се.”

11. Откровение 22:12 „Ете, доаѓам наскоро“.

12. Плач 3:21-23 „Но ова го паметам и така имам надеж. 22 Поради Господовата милост не сме уништени затоа што Неговата милост не завршува. 23 Ново е секое утро. Тој е толку многу верен.“

13. Евреите 13:8 „Исус Христос е истиот вчера и денес и засекогаш.“

Постапување со утре

14. 1. Петрово 5:7 (KJV) „Фрлете ја сета своја грижа врз него; зашто тој се грижи за вас.“

15. Исаија 41:10 „Затоа, не плашете се, зашто јас сум со вас; не се плаши, зашто јас сум твојот Бог. ќе те зајакнам и ќе ти помогнам; Јас ќе те поддржам со мојата праведна десна рака.“

16. Римјаните 12:12 „Бидете радосни во надежта, трпеливи во неволјите, верни вомолитва.“

17. Псалм 71:5 „Зашто Ти си мојата надеж; Господи Боже, Ти си мојата доверба од мојата младост.“

18. Изреки 3:5-6 „Надевај се на Господа со сето свое срце и не потпирај се на сопствениот разум. 6 Познавајте го на сите ваши патишта, и тој ќе ги исправи вашите патеки.“

19. 2. Коринтјаните 4:17-18 „Зашто, нашите лесни и моментални неволји ни постигнуваат вечна слава која многу ги надминува сите. 18 Така, ние не ги насочуваме очите кон она што се гледа, туку кон она што е невидливо, бидејќи она што се гледа е привремено, а она што не се гледа е вечно.“

Примери за утре во Библијата

20. Броеви 11:18 „Кажете му на народот: „Посветете се за да се подготвите за утре, кога ќе јадете месо. Господ те чу кога плачеше: „Да имавме месо да јадеме! Ни беше подобро во Египет!“ Сега Господ ќе ви даде месо, а вие ќе јадете.”

21. Излез 8:23 „Ќе направам разлика меѓу мојот народ и твојот народ. Овој знак ќе се појави утре.“

22. 1 Самуил 28:19 „Господ ќе ги предаде и Израел и тебе во рацете на Филистејците, а утре ти и твоите синови ќе бидеш со мене. Господ ќе ја даде и војската на Израел во рацете на Филистејците.”

Исто така види: Дали измислувањето е грев? (Епската вистина за бакнувањето на христијаните од 2023 година)

23. Исус Навин 11:6 „Господ му рече на Исус Навин: „Не плаши се од нив, зашто утре во тоа време ќе ги предадам сите нив, убиени, на Израел. Треба да им ги запрете коњите иизгори нивните коли.”

24. 1 Самуил 11:10 „Тие им рекоа на Амонците: „Утре ќе ви се предадеме, а вие можете да ни правите што сакате.“

25. Исус Навин 7:13 „Одете, посветете го народот. Кажи им: „Посветете се во подготовка за утре; зашто вака вели ГОСПОД, Богот на Израел: „Има посветени работи меѓу тебе, Израеле. Не можеш да застанеш против твоите непријатели додека не ги отстраниш.“
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.