30 важни библиски стихови за бабите и дедовците (моќна љубов)

30 важни библиски стихови за бабите и дедовците (моќна љубов)
Melvin Allen

Што вели Библијата за бабите и дедовците?

Нема ништо слично како љубовта и обожавањето на баба и дедо кон нивните внуци. Тоа е посебна врска која често е исполнета со неверојатна радост. Што вели Библијата за бабите и дедовците? Како можат да придонесат за животот на нивните внуци? Каква улога играат тие во животот на нивните деца и внуци?

Христијански цитати за бабите и дедовците

„Бабите и дедовците, како хероите, се исто толку неопходни за растот на детето како витамините. Љубовта на бабата се чувствува како никој друг!“

„Бабите и дедовците се прекрасен спој на смеа, грижливи дела, прекрасни приказни и љубов.“

„Бабата и дедото имаат сребро во косата и злато во нивното срце.”

„Да се ​​забавувате со вашите внуци е одлично! Но, тоа не е најдобриот дел од баба и дедо. Најдобриот дел е да се има неверојатна привилегија да се положи диригентската палка на верата.“

Благословот да се биде баба и дедо

Прво и најважно, Библијата го нарекува да се биде баба и дедо огромен благослов. Бог им дал деца на едно семејство за да ги благослови. Ова е благослов не само за родителите, туку и за целото семејство – а бабите и дедовците се особено благословени. Оваа врска треба да биде многу важна и лесно може да биде една од најубавите врски во животот на тоа дете.

1. Изреки 17:6се запознаени со светите списи, кои можат да те направат мудар за спасение преку вера во Христа Исуса“.

28. Второзаконие 6:1-2 „Сега ова се заповедта, наредбите и правилата што ми заповеда Господ, твојот Бог, да те научам, за да ги извршуваш во земјата во која одиш. над, да го поседуваш, за да се боиш од Господа, твојот Бог, ти и твојот син и синот на синот твој, држејќи ги сите Негови заповеди и заповеди, што ти ги заповедам, во сите денови на твојот живот, и за да можат твоите денови биди долг.”

29. Битие 45:10 „Ќе живееш во земјата Госен и ќе бидеш близу мене, ти и твоите деца и децата на твоите деца, и твоите стада, твоите стада и сè што имаш .“

30. Второзаконие 32:7 „Сети се на старите денови; сметај ги генерациите одамна минато. Прашај го татко ти и тој ќе ти каже, твоите постари, и тие ќе ти објаснат.“

Заклучок

Додека голем дел од нашата култура се залага за старост да се елиминираат, а старите да бидат отфрлени и заборавени – Библијата го учи сосема спротивното. Ние треба да ги вклучиме нашите баби и дедовци во нашиот живот бидејќи тие се витален аспект од Божјиот семеен план. Тие даваат наследство што никој друг не може. Тие обезбедуваат настава и молитви и лекции што никој друг не може. Да се ​​биде баба и дедо е огромен благослов. Каква чест е да се има побоженбаби и дедовци!

„Детските деца се круна за старите, а родителите се гордоста на нивните деца“.

2. Псалм 92:14 „Сè уште ќе даваат плод во староста, ќе останат свежи и зелени“.

3. Изреки 16:31 „Седата коса е круна на славата; се стекнува во праведен живот“.

4. Псалм 103:17 „Но Господовата љубов е со оние што се бојат од Него, од век до века, и неговата праведност со децата на нивните деца.

5. Изреки 13:22 „Добриот човек им остава наследство на децата на своите деца, а богатството на грешникот се складира за праведниците“.

Исто така види: 15 важни библиски стихови за конкуренцијата (моќни вистини)

Односот помеѓу бабите и дедовците и внуците

Односот помеѓу бабите и дедовците и внуците е прекрасен. Нам ни се дадени бабите и дедовците за да ни ја дадат својата мудрост, да нè научат за Бог и Неговото слово и да помогнат во подигањето деца кои ќе му служат на Господ. Дури и кога стареат и се способни да прават помалку, тие не се помалку вредни. Нивните лекции може да се менуваат како што стареат - но ние сепак ќе научиме да ги сакаме другите и да го сакаме Бог со тоа што се грижиме за нив. Постојат неколку убави примери во Светото Писмо за скапоцениот благослов што може да биде односот помеѓу бабите и дедовците и внуците.

6. Битие 31:55 „Следното утро рано, Лаван ги бакна своите внуци и ќерките и ги благослови. Потоа замина и се врати дома“.

7. 2. Тимотеј 1:5 „Јас сумпотсети на твојата искрена вера, која прво живееше во баба ти Лоис и во мајка ти Јуника и, убеден сум, сега живее и во тебе“.

8. Битие 48:9 „Јосиф му рече на својот татко: „Тие се моите синови, кои Бог ми ги даде овде“. А тој рече: „Доведете ми ги, ве молам, за да ги благословам“.

Одговорностите на бабите и дедовците

Бабите и дедовците имаат улоги што им ги дал Бог. Овие улоги треба да играат интригална улога во животот на нивните деца и внуци. Иако улогата на баба и дедо не е толку авторитетна во животот на децата, таа не е помалку влијателна и значајна.

Прво и основно, бабите и дедовците имаат одговорност да живеат живот што му е угоден на Господа. Гревовите на бабите и дедовците можат да имаат трајно влијание врз животот на нивните деца и внуци. Помладите генерации ги набљудуваат – внимателно ги набљудуваат – и учат од она што го гледаат. Бабите и дедовците треба да живеат животи насочени кон славењето на Бога со сето она што го прават.

Бабите и дедовците, исто така, треба да ги учат здравата доктрина на нивните деца и внуци. Словото Божјо мора да биде централно во нивните животи. Тие треба да знаат здрава доктрина за да ја научат. Бабите и дедовците исто така треба да бидат достоинствени и самоконтролирани. Тие треба да живеат животи со почит во однесувањето и да бидат трезвени. Тиетреба да ги учат своите деца и внуци како да бидат побожни сопрузи и жени. Тие треба да помогнат да се обучуваат и учат внуците како да живеат животи во кои се слави Бог.

9. Излез 34:6-7 „И тој помина пред Мојсеј, објавувајќи: „Господ, Господ, сочувствителниот и милостив Бог, бавен на гнев, изобилен во љубов и верност, љубовен на илјадници, и простување на злобата, бунтот и гревот. Сепак, тој не ги остава виновните неказнети; ги казнува децата и нивните деца за гревот на родителите до трето и четврто колено“.

10. Второзаконие 4:9 „Само внимавај и внимателно чувај ја својата душа, за да не заборавиш на она што го виделе твоите очи и да не се оддалечат од твоето срце во сите денови на твојот живот. Направете ги познати на вашите деца и на децата на вашите деца“.

11. Тит 2:1-5 „Но, вие поучете што е во склад со здравата доктрина. Постарите мажи треба да бидат трезвени, достоинствени, самоконтролирани, здрави во верата, љубовта и непоколебливоста. Постарите жени исто така треба да бидат почит во однесувањето, а не да клеветат или да робуваат на многу вино. Тие треба да научат што е добро и така да ги обучуваат младите жени да бидат самоконтролирани, чисти, да работат дома, љубезни и покорни на своите сопрузи, за да не се навредува Божјото слово“.

Одговорноста на внуците

Исто како бабите и дедовцитеимаат одговорност кон своите внуци, внуците имаат одговорност кон нивните баби и дедовци. Внуците треба да ги почитуваат своите родители и баби и дедовци. Ние оддаваме чест со тоа што зборуваме искрено за нив и со тоа што им зборуваме со почит и ги слушаме кога зборуваат. Бабите и дедовците кои го сакаат Исус бараат да ги поучат своите внуци - кои имаат одговорност да ги слушаат за да можат да научат. Децата и внуците имаат одговорност да се грижат за своите родители и баби и дедовци додека стареат. Ова е благослов и можност за учење сите во едно.

12. Второзаконие 5:16 „Почитувај ги татка си и мајка си, како што ти заповедал Господ, твојот Бог, за да ти бидат долги деновите и да ти биде добро во земјата во која Господ твој Бог ти дава“.

13. Изреки 4:1-5 „Слушајте ја, синови, поуката на таткото и внимавајте да стекнете увид, зашто ви давам добри заповеди; не оставај го моето учење. Кога бев син со татко ми, нежен, единствен пред очите на мајка ми, тој ме научи и ми рече: „Срцето нека ги држи цврсто моите зборови; пази ги моите заповеди и живеј. Добијте мудрост; добие увид; не заборавај и не се одвраќај од зборовите на мојата уста.“

14. Псалм 71:9 „Не отфрлај ме во време на старост; не ме оставај кога ќе ми се потроши силата“.

15. Изреки 1:8-9 „Слушај,Сине мој, поуката на татко ти, и не оставај го учењето на мајка ти, зашто тие се грациозна венец за твојата глава и приврзоци за твојот врат“.

16. 1 Тимотеј 5:4 „Но, ако една вдовица има деца или внуци, прво нека се научат да покажуваат побожност кон своето семејство и нека се вратат кај своите родители, зашто тоа е пријатно на повидок. на Бога“.

Стихови за охрабрување на бабите и дедовците

Да се ​​биде баба и дедо е таков благослов! Без оглед на тоа колку се физички способни, без разлика колку им останува недопрен умот – да се биде баба и дедо е благослов за целото семејство. Тие можат да бидат сигурни дека нивното побожно влијание нема да остане незабележано од Господ. Имаат влијание.

17. Изреки 16:31 „Сивата коса е круна на раскошот; се постигнува на патот на праведноста“.

18. Исаија 46:4 „Јас сум тој до твојата старост и до побелени влакна ќе те носам. Направив и ќе носам; Ќе носам и ќе штедам“.

19. Псалм 37:25 „Млад бев и сега остарев, но не видов праведник да е напуштен или неговите деца да молат за леб“.

20. Псалм 92:14-15 „Тие сè уште даваат плод во староста; тие се секогаш полни со сок и зеленило, за да се изјаснат дека Господ е исправен; тој е моја карпа и во него нема неправда“.

21. Исаија 40:28-31 „Зар не знаевте? Не сте слушнале? Господ евечниот Бог, Творецот на краевите на земјата. Тој не се онесвестува и не се заморува; неговото разбирање е неистражливо. На изнемоштениот му дава сила, а на кој нема моќ ја зголемува силата. Дури и младите ќе се онесвестат и ќе бидат уморни, а младите ќе паднат изнемоштени; но оние што се надеваат на Господа ќе ја обноват својата сила; ќе се качат со крилја како орли; ќе трчаат и нема да се уморат; ќе одат и нема да се онесвестат“.

22. Псалм 100:5 „Зашто Господ е добар. Неговата непрекината љубов трае вечно, а неговата верност продолжува до секоја генерација.“

23. Псалм 73:26 „Моето тело и моето срце може да пропаднат, но Бог е силата на моето срце, мојот дел засекогаш.“

24. Евреите 13:8 „Исус Христос е истиот вчера и денес и засекогаш.“

Примери на баби и дедовци во Библијата

Можеме да видиме многу примери на баби и дедовци во Светото писмо. Некои примери се луѓе кои треба да ги имитираме. Други, ни се дадени како предупредувања за тоа каков вид на однесување или став треба да избегнуваме.

Лош пример за баба и дедо има во 2. Цареви 11. Ова е приказна за Готолија, мајка на јудејскиот крал Охозија. Готолија сè уште беше жива кога умре нејзиниот син, царот Охозија. По неговата смрт, кралицата мајка го погуби целото нејзино кралско семејство за да може да владее. Меѓутоа, една од сестрите на Охозија, Јосавеа, го сокрила својот син. Ова бебе се викаше Јоаш. НаКралицата Мајка владеела 6 години додека нејзиниот внук Јоаш и неговата медицинска сестра се криеле во храмот. Кога Јоас наполни 7 години, првосвештеникот го изведе јавно и го помаза. И свештеникот му ја стави круната на главата и го прогласи за јудејски цар Јоас. Кралицата Готолија го виде тоа и се разгневи. Првосвештеникот нареди да ја погубат. Царот Јоас владееше 40 години.

Прекрасен пример за баба и дедо во Светото писмо е во книгата на Рут. Приказната за Рут се случува во едно од најлошите времиња во еврејската историја. Ноемина и нејзиниот сопруг беа, како и многу Евреи во тоа време, во егзил. Тие живееја во земјата на нивните непријатели, Моавците. Потоа, сопругот на Ноеми починал. Рут избра да остане со свекрвата и да се грижи за неа. Таа подоцна се омажи за Воз. Кога на Воз и на Рут им се роди син, селаните дојдоа кај Ноемина и рекоа: „Наемина има син“ во честитки. Иако ова дете не ѝ беше по крвна роднина на Наоми, таа се сметаше за баба. Таа беше побожна баба која беше исклучително благословена што беше дел од животот на нејзиниот внук Обед. Животот на Рут бил неизмерно благословен со тоа што ја имала Ноемина во него. Дознајте повеќе за Рут овде - Рут во Библијата.

25. Рут 4:14-17 „Жените ѝ рекоа на Ноемина: „Пофалба на Господа, Кој денес не те остави без чувар-откупител. Нека стане познат низ Израел! 15 Тој ќе ви го обнови животот ите одржува во староста. Зашто твојата снаа, која те сака и која ти е подобра од седум сина, го роди.” 16 Тогаш Ноемина го зеде детето во раце и се грижеше за него. 17 Жените што живееја таму рекоа: „Наоми има син! И го нарекоа Овид. Тој беше татко на Јесеј, таткото на Давид.“

Како да оставите божествено наследство?

Били Греам рекол: „Најголемото наследство што некој може да им го пренесе на своите внуци не се парите или другите материјални работи акумулирани во животот, туку наследството на карактер и вера“.

Никој на земјата нема да се моли за тебе како твоите баба и дедо. Дури и кога се болни, тие можат напорно да се потрудат да бидат побожни баба и дедо едноставно молејќи се за своите внуци.

Друг начин на кој бабите и дедовците можат да имаат огромно влијание е преку кажување на своето сведоштво на нивните внуци постојано. Кажете приказни за Божјата одредба, за тоа како Тој секогаш ги одржува своите ветувања, за Неговата верност. Бабите и дедовците имаат долг живот што го живееле - и сега се на сцената каде што можат да седнат и да раскажуваат приказни за НЕГОВАТА добрина! Каков извонреден начин да оставите наследство!

26. Псалм 145:4 „Една генерација ги пофалува твоите дела на друга; тие кажуваат за твоите моќни дела“.

Исто така види: 50 важни библиски стихови за блудот и прељубата

27. 2. Тимотеј 3:14-15 „Но, продолжете во она што сте го научиле и сте цврсто верувале, знаејќи дека сте
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.