20 важни библиски стихови за да се сакаш себеси (моќни)

20 важни библиски стихови за да се сакаш себеси (моќни)
Melvin Allen

Библиски стихови за да се сакаш себеси

Постојат два вида да се сакаш себеси. Има вообразено, горделиво и арогантно мислење дека сте подобри од сите, што е грев и природно е да се сакате себеси. Природно да се сакаш себе си е да си благодарен на она што го создал Бог. Светото писмо никогаш не вели да се сакаш себеси затоа што е нормално да се сакаш себеси.

Никој не мора да ви каже затоа што тоа доаѓа природно. Секако, ние се сакаме себеси, така што Светото писмо нè учи да ги сакаме нашите ближни како што се сакаме себеси.

Од друга страна, Светото писмо нè предупредува за самољубието. Нашиот фокус не треба да биде на нас самите. Ние мора да ја замениме егоцентричната љубов за љубовта агапе. Премногу сакајќи се покажува себичност и ароганција што Бог ги мрази.

Тоа води до самокритика и грев на фалење. Тргнете ги очите од себе и погледнете ги интересите на другите луѓе.

Цитат

  • „Знам дека си убава затоа што те создадов“. – Бог

Што вели Библијата?

1. Псалм 139:14 Ќе ти се заблагодарам затоа што сум создаден толку чудесно и чудесно . Твоите дела се чудесни и мојата душа е целосно свесна за тоа.

2. Ефесјаните 5:29 Зашто никој никогаш не го мразел своето тело, туку го храни и нежно се грижи за него, како што Месијата ја прави црквата.

3. Изреки 19:8 Да се ​​стекне мудрост значи да се сака себеси;луѓето кои негуваат разбирање ќе напредуваат.

Сакај ги другите како што се сакаш себеси.

4. 1. Марко 12:31 Второто е подеднакво важно: Сакај го својот ближен како себеси. Ниту една друга заповед не е поголема од овие.

5. Левит 19:34 Однесувајте се кон нив како Израелци родени од дома и сакајте ги како што се сакате себеси. Запомнете дека некогаш сте биле странци кои живееле во земјата на Египет. Јас сум Господ, твојот Бог.

6. Јаков 2:8 Сепак, постапувате правилно ако го почитувате кралскиот закон во склад со Писмото: „Сакај го ближниот како себе си“.

7. Левит 19:18 „Не барајте одмазда и не се лутете против потомците на вашиот народ. Наместо тоа, сакај го својот ближен како себеси. Јас сум Господ.”

Самопоклонувањето е грев.

8. 2. Тимотеј 3:1-2 Меѓутоа, мора да сфатите дека во последните денови ќе дојдат тешки времиња. Луѓето ќе бидат љубители на себе, љубители на пари, фалбаџии, арогантни, навредливи, непослушни на родителите, неблагодарни, несвети.

9. Изреки 21:4 Гордите очи и горделивото срце, светилка на злите, се грев.

10. Изреки 18:12 Гордоста оди пред уништувањето; смирението и претходи на честа.

Исто така види: 25 корисни библиски стихови за мразители (шокантни стихови)

11. Изреки 16:5 ГОСПОД ги мрази гордите; сигурно ќе бидат казнети.

12. Галатјаните 6:3 Зашто, ако некој мисли дека е нешто, а не е ништо, се залажува себеси.

13. Изреки 27:2 Пофалбата треба да доаѓа од друг, а не од твојата уста, од странец, а не од твоите усни.

Не фокусирајте се на себе, наместо тоа фокусирајте се на прекрасната љубов што Бог ја има кон вас.

14. 1 Јован 4:19 Ние сакаме затоа што Бог најпрво сака нас.

15. Ефесјаните 2:4-5 Но Бог, кој е богат со милосрдие, поради неговата голема љубов кон нас, дури и кога бевме мртви поради нашите престапи, нè оживеа заедно со Месијата (по благодат ти си спасен.)

16. Псалм 36:7 Колку е скапоцена твојата милостива љубов, Боже! Децата човечки се засолниле во сенката на твоите крилја.

17. Римјаните 5:8 Но Бог ја покажува својата љубов кон нас со тоа што, додека ние уште бевме грешници, Христос умре за нас.

Мислете дека другите се позначајни од себе.

18. Римјаните 12:10 Бидете посветени еден на друг во љубовта. Почитувајте се еден со друг над себе.

19. Филипјаните 2:3 Не правете ништо од ривалство или вообразеност, туку со понизност сметајте ги другите за поважни од себе.

20. Галатјаните 5:26 Да не се фалиме, да не се предизвикуваме еден со друг, да не завидуваме.

Исто така види: 50 главни библиски стихови за барање прво Бог (вашето срце)Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.