25 Охрабрувачки библиски стихови за староста

25 Охрабрувачки библиски стихови за староста
Melvin Allen

Библиски стихови за староста

Староста е благослов од Господ. Никогаш не треба да се плашиме од стареењето. Христијаните имаат одговорност да покажат љубезност, почит и да се грижат за постарите. Да, ние треба да ги почитуваме сите луѓе, но постои одреден тип на почит што им го даваме на постарите за разлика од нашата возрасна група. Има одреден начин на кој разговараме со нив и им оддаваме чест.

Кога се живее според Божјото Слово, староста носи мудрост што може да им помогне и да ги води другите на кои им е потребна. Старите христијанки и христијанки имаат должност да и помагаат на помладата генерација.

Научив многу од постарите христијани. Понекогаш сè што сакате да слушнете е како Бог дејствувал во нечиј живот и неговите различни искуства.

Старите луѓе поминале низ многу различни тешки искуства што ќе ви помогнат да одите по вера. Тие направија грешки и ќе ви помогнат да ве водат за да не ги правите истите грешки. Без разлика на која возраст, христијаните никогаш не треба да се плашат од смртта.

Имаме доверба дека ќе бидеме со нашиот Господ и Спасител Исус Христос. Нашето тело може да изгледа постаро, но нашата внатрешност секојдневно се обновува. Еден постар христијанин никогаш вистински не старее. Ќе старееш само кога ќе престанеш да бараш унапредување на царството Божјо.

Старееш само кога ќе престанеш да градиш други во Христа и ќе се свртиш да гледаш телевизија цел ден. Ова е тажнотовистината за некои постари верници.

Многумина ја изгубија својата ревност за Христа и избраа да ги живеат деновите пред телевизорот. Христос стана совршенство во ваше име и умре за вашите беззаконија. Животот никогаш нема да престане да биде за Христос. Секогаш запомнете дека сè уште сте живи со причина.

Цитати

  • „Никогаш не сте премногу стари за да поставите нова цел или да сонувате нов сон“. C.S. Lewis
  • „Подготовката за старост треба да започне не подоцна од тинејџерските години. Животот кој е празен од цел до 65 година нема одеднаш да се исполни по пензионирањето. Двајт Л. Муди
  • „Оние кои длабоко сакаат никогаш не стареат; можеби ќе умрат од старост, но умираат млади“. – Бенџамин Френклин. (Библиски стихови за роденденот)

Што вели Библијата?

1. Рут 4:15 Тој ќе ви го обнови животот и те одржува во староста. Зашто, твојата снаа, која те сака и која ти е подобра од седум сина, го роди.”

2. Исаија 46:4 И сè уште ќе те носам кога ќе остариш. Косата ќе ти се побелее, а јас сепак ќе те носам. Јас те направив и ќе те носам на безбедно.

3. Псалм 71:9 И сега, во мојата старост, не ме оставај настрана. Не ме оставај сега кога ми слабеат силите.

Старите луѓе носат толку многу мудрост и даваат одлични совети.

4. Јов 12:12 Мудроста им припаѓа на старите, а разбирањето настар. (Стихови за мудроста)

5. 1. Царевите 12:6  Имаше некои постари мажи кои му помагаа на Соломон да донесува одлуки додека беше жив. Така, царот Ровоам ги праша овие луѓе што да прави. Тој рече: „Како мислите дека треба да одговорам на луѓето?

6. Јов 32:7  Мислев: „Постарите нека зборуваат, зашто мудроста доаѓа со староста.“

Побожните продолжуваат да даваат плод и да го фалат Господа.

7. Псалм 92:12-14 Но побожните ќе цветаат како палми и ќе се зајакнат како либанските кедри. Зашто тие се пресадени во домот Господов. Тие цветаат во дворовите на нашиот Бог. Дури и во старост тие сè уште ќе даваат плод; тие ќе останат витални и зелени. Тие ќе кажат: „Господ е праведен! Тој е мојата карпа! Во него нема зло!“

Круна на славата.

8. Изреки 16:31 Седата коса е круна на славата; се добива со следење на праведен пат.

9. Изреки 20:29 Славата на младите е нивната сила; седата коса на искуството е раскошот на старото.

Дури и на старост мораме да ја вршиме Божјата работа. Напредокот на Божјото царство никогаш не запира.

Исто така види: Дали Јуда отиде во пеколот? Дали се покаја? (5 моќни вистини)

10. Псалм 71:18-19 Сега, кога сум стар и мојата коса е побелена, не ме оставај, Боже. Морам да и кажам на следната генерација за вашата моќ и големина. Боже, твојата добрина достигнува далеку над небото. Направивте прекрасни работи. Боже, нема никој како тебе.

11.Излез 7:6-9 Така Мојсеј и Арон направија како што им заповеда Господ. Мојсеј имаше осумдесет години, а Арон имаше осумдесет и три кога тие му побараа на фараонот. Тогаш Господ им рече на Мојсеј и на Арон: „Фараонот ќе бара: „Покажете ми чудо!“ Кога ќе го направи тоа, кажи му на Арон: „Земи го својот стап и фрли го пред фараонот, и таа ќе стане змија. '“

Бог сѐ уште одговара на молитвите на постарите.

12. Битие 21:1-3 А Господ беше милостив на Сара, како што рече, и Господ го направи за Сара она што го вети. Сара забремени и му роди син на Авраам во неговата старост, токму во времето кога Бог му ветил. Авраам му го даде името Исак на синот што го роди Сара.

Почитувај ги своите старешини .

13. 1 Тимотеј 5:1 Не укорувај жестоко постар човек, туку поттикнувај го како да ти е татко. Однесувајте се кон помладите мажи како браќа.

Исто така види: 15 важни библиски стихови за обожавањето на Марија

14. Левит 19:32 „Станете во присуство на старите и почитувајте ги старите лица лице в лице. „Плашете се од својот Бог. Јас сум Господ.

15. Јов 32:4 Бидејќи Елиу беше најмладиот таму, тој чекаше додека сите не завршат со зборувањето.

Бог ќе работи во сите Свои деца за да ги усогласи во ликот на Христос до крајот.

16. Филипјаните 1:6 Зашто јас сум сигурен во тоа нешто, дека оној што започна добро дело во вас, ќе го усоврши до денот на Христос Исус.

17. 1Коринтјаните 1:8-9 Тој исто така ќе ве зајакне до крај, така што ќе бидете непорочни во денот на нашиот Господ Исус Христос. Верен е Бог, преку Кого сте повикани во заедница со неговиот син, Исус Христос, нашиот Господ.

Совети

18. Проповедник 7:10 Никогаш не прашувај „Зошто минатото изгледа многу подобро од сега?“ бидејќи ова прашање не доаѓа од мудроста.

Потсетници

19. Исаија 40:31 б ако оние што постојано го чекаат ГОСПОД ќе ја обноват својата сила. Потоа ќе се вивнат на крилја како орли; ќе трчаат и нема да се уморат; ќе одат и нема да се уморат.“

20. 2. Коринтјаните 4:16-17 Затоа не сме обесхрабрени. Иако однадвор се истрошиме, внатре од ден на ден се обновуваме. Нашето страдање е лесно и привремено и ни создава вечна слава што е поголема од се што можеме да замислиме.

21. Изреки 17:6 Внуците се круна на старите, а славата на децата се нивните татковци.

Пример с

22. Битие 24:1 Авраам сега беше многу стар човек и Господ го благослови на секој начин.

23. Битие 25:7-8 Авраам живеел 175 години, и умрел во длабока старост, откако живеел долг и задоволувачки живот. Тој издивна и им се придружи на своите предци во смртта.

24. Второзаконие 34:7 Мојсеј имаше 120 години кога умре, но видот му беше чист и силен каконекогаш.

25. Филимон 1:9 Претпочитам да го упатам мојот апел врз основа на љубов. Јас, Павле, како старец и сега затвореник на Месијата Исус.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.