25 важни библиски стихови за зборовите што ги зборуваме (моќта на зборовите)

25 важни библиски стихови за зборовите што ги зборуваме (моќта на зборовите)
Melvin Allen

Што вели Библијата за зборовите?

Зборовите се моќни, тие му даваат израз на апстрактното на начини на кои една слика не може.

Примарниот начин на комуникација е преку зборови. Зборовите имаат специфично значење - и ние мораме правилно да ги ни користиме.

Исто така види: 25 охрабрувачки библиски стихови за Божјата помош (Молејќи го!)

Христијански цитати за зборовите

„Бидете внимателни со зборовите. Штом ќе се кажат, може само да им се прости, а не и да се заборави“.

„Господи, чувај ги нашите срца, чувај ги нашите очи, чувај ги нашите нозе и чувај ги нашите јазици“. – Вилијам Типтафт

„Зборовите се бесплатни. Вака ги користите, тоа може да чини“.

„Зборовите можат да инспирираат. А зборовите можат да уништат. Добро изберете го вашето“.

„Нашите зборови имаат моќ. Тие влијаат на другите, но влијаат и на нас“. — Мајкл Хајат

„Проучи ја универзалната светост на животот. Целата ваша корисност зависи од ова, бидејќи вашите проповеди траат само час или два: вашиот живот проповеда цела недела. Ако сатаната може да направи од лаком слуга само љубител на пофалби, задоволство, добро јадење, тој ја уништил вашата служба. Посветете се на молитвата и добијте ги вашите текстови, мисли, зборови од Бога“. Роберт Мареј Мекчејн

„Убавите зборови не чинат многу. Сепак, тие постигнуваат многу“. Блез Паскал

„Со помош на благодатта, навиката за кажување добри зборови се формира многу брзо, а кога еднаш ќе се формира, таа не се губи брзо“. Фредерик В. Фабер

Библиски стихови за моќта назборови

Зборовите можат да пренесат слики и интензивни емоции. Зборовите можат да ги повредат другите и да остават трајни лузни.

1. Изреки 11:9 „Злите зборови ги уништуваат пријателите; мудрото расудување ги спасува побожните.

2. Изреки 15:4 „Нежните зборови носат живот и здравје; лажниот јазик го скрши духот“.

3. Изреки 16:24 „Добрите зборови се како мед – слатки за душата и здрави за телото“.

Исто така види: 25 важни библиски стихови за лажните учители (ПАЗЕТЕ СЕ 2021)

4. Пословици 18:21 „Смртта и животот се во моќта на јазикот, а оние што ги сакаат ќе го јадат неговиот плод“.

Градење едни со други со зборови

Иако зборовите можат да повредат, тие исто така можат да се изградат еден со друг. Имаме голема одговорност да ги користиме нашите зборови со внимателно разгледување.

5. Изреки 18:4 „Зборовите на една личност можат да бидат животворна вода; зборовите на вистинска мудрост се освежувачки како поток што жубори“.

6. Пословици 12:18 „Има некој што зборува непромислено како да мава меч, а јазикот на мудрите носи исцелување“.

Зборовите ја откриваат состојбата на срцето

Зборовите ја откриваат нашата грешна природа. Остри зборови излегуваат од суров дух. Кога ќе откриеме дека сме склони кон безбожни зборови, треба внимателно да го погледнеме нашето посветување патување и да видиме каде сме попуштиле.

7. Изреки 25:18 „Да се ​​кажуваат лаги за другите е исто толку штетно како да ги удираш со секира, да ги повредиш со меч или да пукашнив со остра стрела“.

8. Лука 6:43-45 „Зашто нема добро дрво што дава лоши плодови, ниту, пак, лошо дрво што дава добри плодови. Зашто секое дрво се познава по својот плод. Зашто, луѓето не собираат смокви од трње, ниту берат грозје од грмушка. Добриот човек од добрата ризница на своето срце го извлекува она што е добро; а лошиот човек од злобната ризница го извлекува она што е зло; зашто неговата уста зборува од она што го исполнува неговото срце.”

Чувај ја устата

Еден начин на кој напредуваме во осветувањето е со учење да ја чуваме устата. Мораме внимателно да го разгледаме секој збор и тон што ќе излезе.

9. Изреки 21:23 „Кој ја чува устата и јазикот свој, се чува од неволја .

10. Јаков 3:5 „На ист начин, јазикот е мала работа што дава величествени говори. Но, една мала искра може да запали голема шума“.

11. Јаков 1:26 „Ако тврдите дека сте религиозни, но не го контролирате својот јазик, се залажувате себеси, а вашата религија е безвредна“.

12. Изреки 17:18 „Дури и будалата што молчи се смета за мудар; кога ќе ги затвори усните, тој се смета за интелигентен“.

13. Тит 3:2 „Да не зборуваш лошо за никого, да избегнуваш кавга, да бидеш благ и да покажуваш совршена учтивост кон сите луѓе“.

14. Псалм 34:13 „Чувај го својот јазик од зло и усните твои да не зборуваат измама“.

15. Ефесјаните 4:29 „Нека не излегуваат расипнички зборови од вашите усти, туку само добри за градење, според приликата, за да им даде благодат на оние што слушаат“.

Божјата реч

Најважните зборови се зборовите вдишени од Бог што ни се дадени. Исус е исто така Божјото Слово. Мораме да ги негуваме самите Божји зборови за да можеме да го одразуваме Словото, тоа е Христос.

16. Матеј 4:4 „Но Тој одговори: „Напишано е: Човекот нема да живее само од леб, туку од секој збор што доаѓа од устата Божја.

17. Псалм 119:105 „Твојот збор е светилка за моите нозе и светлина за мојот пат“.

18. Матеј 24:35 „Небото и земјата ќе поминат, но моите зборови нема да поминат“.

19. 1. Коринтјаните 1:18 „Зашто словото на крстот е глупост за оние што гинат, а за нас, кои се спасуваме, тоа е сила Божја“.

Еден ден ќе дадеме отчет за нашите невнимателни зборови

Секој збор што ќе го изговориме ќе биде оценет од најсовршениот и праведен Судија. Зборовите имаат голема тежина и значење, затоа Тој сака да ги користиме мудро.

20. Римјаните 14:12 „Така, секој од нас ќе даде сметка за себе пред Бога“.

21. Матеј 12:36 „Но, ви велам дека за секој невнимателен збор што ќе го кажат луѓето, ќе одговараат за тоа во судниот ден“.

22. 2. Коринтјаните 5:10 „Зашто сите ние треба да се појавимепред Христовиот суд, за секој од нас да го добие она што ни припаѓа за работите што ги прави додека е во телото, било добро или лошо.“

Нашите зборови треба да откријат променето срце

Кога ќе се спасиме, Бог ни дава ново срце. Нашите зборови треба да ја одразуваат промената што се случи во нас. Не треба повеќе да зборуваме со груби описи или со профан јазик. Нашите зборови треба да го слават Бога.

23. Колосјаните 4:6 „Вашиот говор секогаш нека биде љубезен, зачинет со сол, за да знаете како треба да му одговорите на секој човек“.

24. Јован 15:3 „Веќе сте чисти поради словото што ви го кажав“.

25. Матеј 15:35-37 „Добриот човек од својата добра ризница извлекува добро, а лошиот човек од своето злобно богатство извлекува зло. Ти велам, на судниот ден луѓето ќе одговараат за секој невнимателен збор што ќе го кажат, зашто со твоите зборови ќе бидеш оправдан и со твоите зборови ќе бидеш осуден.“

Заклучок

Зборовите не се празни. Светото писмо ни заповеда да не ги користиме зборовите лесно, туку да се погрижиме тие да го одразуваат Светиот Дух кој живее во нас. Мораме да бидеме светлина за светот - и еден начин на кој го правиме тоа е да не го користиме истиот груб јазик што го прави светот.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.