25 важни библиски стихови за умереноста

25 важни библиски стихови за умереноста
Melvin Allen

Библиски стихови за умереноста

Дали некогаш сте слушнале некој да каже умереност во сите работи? Ако имаш, сакам да знаеш дека е лажно. Кога зборуваме за умереност, мора да се потсетиме и на зборот апстиненција. Има некои работи кои едноставно не можете да ги направите. Пиењето на малолетниците не може да се прави умерено.

Не можете умерено да се коцкате, да пушите, да гледате порно, да одите во клуб, да имате предбрачен секс или да правите други грешни работи. Не обидувајте се да се залажувате себеси да ја направите вашата сопствена дефиниција за умереност. На пример, имаш шест пакувања пиво и пиеш три од нив еден до друг. Добро си велиш дека не го испив целото. Имате две големи кутии Domino’s Pizza и јадете една цела кутија, а другата ја оставате и мислите дека тоа е умереност. Не се лажете себеси.

Мора да имате самоконтрола во сè и ќе ви помогне Светиот Дух, кој живее во христијаните. Фала му на Бога што имаме способност да правиме работи што некои не можат, но бидете внимателни кога купувате, гледате телевизија, сурфате на интернет, пиете кофеин итн. Немојте да бидете опседнати со ништо во вашиот живот, освен со Господ. Не ставајте камен на сопнување пред другите верници. Без умереност можете лесно да паднете во грев. Бидете внимателни затоа што сатаната прави сè што може за да нè искуша. Правете сè за слава Божја.

Што вели Библијата?

Исто така види: 15 корисни библиски стихови за неблагодарните луѓе

1. Филипјани4:4-8 Радувајте се во Господа секогаш: и пак велам: Радувајте се! Вашата умереност нека им биде позната на сите луѓе. Господ е при рака. Бидете внимателни за ништо; но во сè, со молитва и молба со благодарност нека му бидат познати на Бога вашите барања. И мирот Божји, кој е над секој разум, ќе ги чува вашите срца и умови преку Христос Исус. Конечно, браќа, што и да е вистинито, што и да е чесно, што е праведно, што е чисто, што е убаво, што е добро. ако има некоја доблест и ако има некаква пофалба, размисли за овие работи.

2. 1. Коринтјаните 9:25 Секој што се натпреварува во игрите оди на строг тренинг. Тие го прават тоа за да добијат круна што нема да трае, но ние го правиме за да добиеме круна што ќе трае вечно.

3. Пословици 25:26-28 Како заматен извор или загаден бунар  се праведниците кои им отстапуваат место на злите. Не е добро да се јаде премногу мед, ниту е чесно да се бараат работи кои се премногу длабоки. Како град чии ѕидови се пробиени  е човек на кој му недостига самоконтрола.

Мело наспроти Светиот Дух

Исто така види: 75 епски библиски стихови за интегритетот и чесноста (карактер)

4. Галатјаните 5:19-26 Сега се манифестираат делата на телото, што се тоа; Прељуба, блуд, нечистотија, лудост, идолопоклонство, вештерство, омраза, различност, имитација, гнев, расправии, бунтови, ереси, зависти,убиства, пијанства, веселби и слично: она што ви го кажувам претходно, како што ви кажав и во минатото, дека оние што прават такви работи нема да го наследат царството Божјо. Но, плодот на Духот е љубов, радост, мир, долготрпеливост, кроткост, добрина, вера, кроткост, воздржаност: против таквите нема закон. А тие што се Христови го распнаа телото со наклонетоста и похотите. Ако живееме во Духот, да одиме и во Духот. Да не сакаме залудна слава, да се буниме еден со друг, да не завидуваме.

5. Римјаните 8:3-9 Законот беше без сила бидејќи беше ослабен од нашите грешни јас. Но, Бог го направи она што законот не можеше да го направи: Тој го испрати својот сопствен Син на земјата со истиот човечки живот што сите други го користат за грев. Бог го испратил да биде жртва за да плати за гревот. Така, Бог употребил човечки живот за да го уништи гревот. Тој го направи ова за да можеме да бидеме во право исто како што законот вели дека мора да бидеме. Сега не живееме следејќи ги нашите грешни јас. Живееме следејќи го Духот. Луѓето кои живеат следејќи го своето грешно јас, размислуваат само за она што го сакаат. Но, оние кои живеат следејќи го Духот, размислуваат за тоа што сака Духот да прават. Ако твоето размислување е контролирано од твоето грешно јас, постои духовна смрт. Но, ако вашето размислување е контролирано од Духот, има живот и мир. Зошто е ова вистина? Бидејќи секој чие размислување еконтролирани од нивното грешно јас е против Бога. Тие одбиваат да го почитуваат Божјиот закон. И навистина не се во состојба да го послушаат. Оние со кои владее нивното грешно јас не можат да му угодат на Бога. Но со тебе не владее твоето грешно јас. Со тебе владее Духот, ако тој Божји Дух навистина живее во тебе. Но, кој го нема Христовиот Дух, не му припаѓа на Христос.

6. Галатјаните 5:16-17 Затоа ви велам: Живејте следејќи го Духот. Тогаш нема да го правиш она што го сака твоето грешно јас. Нашето грешно јас го сака она што е против Духот, а Духот го сака она што е против нашето грешно јас. Двајцата се еден против друг, така што не можете да го правите тоа што сакате.

7. Галатјаните 6:8-9 Оние кои живеат само за да ја задоволат сопствената грешна природа, ќе жнеат распаѓање и смрт од таа грешна природа. Но, оние што живеат за да му угодат на Духот, ќе жнеат вечен живот од Духот. Затоа, да не се заморуваме да го правиме она што е добро. Во вистинско време ќе жнееме жетва на благослов ако не се откажеме.

На сите ни треба одмор, но премногу сон е грешен и срамен.

8. Изреки 6:9–11 До кога ќе лежиш таму, мрзлив? Кога ќе станете од сон? Малку сон, малку дремка, малку превиткување на рацете за одмор, и сиромаштијата ќе те зафати како разбојник, а сиромаштијата како вооружен човек.

9. Изреки 19:15 Мрзеливоста носи длабокоспијат, а оние што не смеат гладуваат.

10. Изреки 20:13 Не сакај го спиењето или ќе осиромашуваш; останете будни и ќе имате храна за резерва.

Јаде премногу

11. Изреки 25:16 Ако си најде мед, јади само доволно за тебе, за да не се наситиш од него и да го повратиш.

12. Пословици 23:2-3 Ако сте тип кој јаде премногу брзо,  направете се што е потребно за да го зауздите вашиот ентузијазам за храна. Исто така, не внимавајте на деликатесите на владетелот, зашто храната можеби не е онаква каква што изгледа.

13. Изреки 25:27 Не е добро да се јаде многу мед, ниту е славно да се бара сопствената слава.

Веројатно е подобро да не пиете алкохол поради искушенија, но пиењето не е грев кога се прави умерено.

14.  Ефешаните 5:15-18 Затоа, бидете многу внимателни како живеете. Не живејте како оние кои не се мудри, туку живејте мудро. Искористете ја секоја шанса да правите добро, бидејќи ова се лоши времиња. Затоа, не биди глупав, туку научи што сака Господ да правиш. Не се опивајте со вино, кое ќе ве уништи, туку исполнете се со Дух.

15. Римјаните 13:12-13 Ноќта е скоро завршена, денот е скоро тука. Да престанеме да ги правиме работите што припаѓаат на темнината и да земеме оружје за да се бориме во светлината. Да се ​​однесуваме правилно, како луѓе кои живеат во светлината на денот - без оргии или пијанства, без неморал или непристојност, безтепачка или љубомора.

16.  Пословици 23:19-20  Слушај, дете мое, биди мудар и сериозно размисли за начинот на кој живееш. Не се дружете со луѓе кои пијат премногу вино или се полнат со храна.

Умереност во купувањето за љубителите на пазарење.

17. Евреите 13:5-8 Чувајте ги вашите животи ослободени од љубовта кон парите. И бидете задоволни со тоа што го имате. Бог рекол: „Никогаш нема да те оставам; Никогаш нема да побегнам од тебе“. За да можеме да се чувствуваме сигурни и да кажеме: „Господ е мојот помошник; Нема да се плашам. Луѓето не ми можат ништо“. Запомнете ги вашите лидери. Тие ја научија Божјата порака до тебе. Запомнете како живееле и умреле и копирајте ја нивната вера. Исус Христос е ист вчера, денес и засекогаш.

18. Лука 12:14-15 Но Исус му рече: „Кој рече дека треба да бидам твој судија или да одлучам како да ги поделам работите на татко ти меѓу вас двајца? Тогаш Исус им рече: „Внимавајте и чувајте се од секаква алчност. Луѓето не добиваат живот од многуте работи што ги поседуваат“.

19. Филипјаните 3:7-8 Некогаш мислев дека овие работи се вредни, но сега ги сметам за безвредни поради она што го направи Христос. Да, сè друго е безвредно во споредба со бесконечната вредност на познавањето на Христос Исус, мојот Господ. Заради него, сè друго отфрлив, сметајќи го сето како ѓубре, за да можам да го стекнам Христа

Умереност во медиумите, ТВ, интернет и другоработи на светот.

20. 1. Јованово 2:15-17 Не сакајте го светот ниту работите во светот. Ако некој го сака светот, љубовта на Отецот ја нема во него. Зашто сè што е во светот, телесните желби и желбите на очите и гордоста на животот не е од Отецот, туку е од светот. И светот поминува заедно со неговите желби, но кој ја врши волјата Божја, останува засекогаш.

21. Колошаните 3:1-4 Бидејќи повторно оживеавте, така да се каже, кога Христос воскресна од мртвите, сега погледнете ги богатите богатства и радости на небото каде што тој седи покрај Бога во место на чест и моќ. Нека небото ги исполни вашите мисли; не трошете го вашето време грижејќи се за работите овде долу. Треба да имате толку малку желба за овој свет како што има мртов човек. Вашиот вистински живот е на небото со Христос и Бога. И кога Христос кој е нашиот вистински живот повторно ќе се врати, вие ќе заблескате со него и ќе учествувате во сите негови слави.

Потсетници

22. Матеј 4:4 Но тој одговори и рече: „Напишано е: „Човекот не живее само од леб, туку од секој збор. што излегува од устата Божја.'

23. 1. Коринтјаните 6:19-20 Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух во вас, Кого го имате од Бога? Не сте свои, зашто сте купени со цена. Затоа прославете го Бога во вашето тело.

24. Изреки 15:16 Подобро е малкусо страв од Господа отколку големо богатство и неволја со него.

25. 2. Петрово 1:5-6. Токму поради оваа причина, вложете максимални напори да ја додадете во вашата вера извонредност, до извонредност, знаење; до знаење, самоконтрола; до самоконтрола, упорност; до истрајност, побожност.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.