25 причини зошто светот ги мрази христијаните и христијанството

25 причини зошто светот ги мрази христијаните и христијанството
Melvin Allen

„Ги мразам христијаните, христијаните се глупави, христијаните се досадни, христијаните се осудувачки фанатици“. Ако сте верник што живеете во Америка, знам дека сте слушнале такви зборови порано. Прашањето е зошто атеистите ги мразат христијаните? Зошто сме мразени од светот?

Пред да откриеме зошто подолу, би сакал да кажам дека не е важно кој си. Ако го исповедате Христос како свој Господ и Спасител, ќе бидете прогонувани.

Во други земји некои луѓе умираат затоа што не сакаат да го одречат Христа.

Ако се чувствувате лошо затоа што никогаш не сте биле прогонувани поради вашата вера во Христа, не грижете се дека доаѓа.

Внимавајте, има некои луѓе кои се трудат да бидат омразени од луѓето.

Светото писмо никогаш не го одобрува ова. Гледав видеа на кои таканаречените христијани намерно провоцираат и се конфронтираат со неверниците.

Да, кога евангелизираме, треба да стоиме цврсто и да ја проповедаме целата вистина, но има некои луѓе кои се обидуваат да бидат мразени само за да можат да речат: „Гледај, ме прогонуваат“. Овие луѓе не се мразат поради Христа, туку затоа што се будали.

Не е потребно многу за да ве мразат. Сè што треба да направите е да ја отворите устата. Некои луѓе се кукавици. Тие никогаш нема да проповедаат против гревот. Ќе гледаат како луѓето одат во пеколот и ќе молчат.

Ова се типови на луѓе што му се допаѓаат на светот.од почетокот, не држејќи се за вистината, зашто во него нема вистина. Кога лаже, зборува на својот мајчин јазик, зашто е лажго и татко на лагата“.

1 Јован 3:1 0 „Вака знаеме кои се Божјите деца и кои се децата на ѓаволот: секој што не го прави она што е исправно не е Божјо дете, ниту некој што не ги сака братот и сестра си“.

20. Го имаме Христовиот Дух во нас.

Римјаните 8:9 „Но, вие не сте контролирани од вашата грешна природа. Вие сте контролирани од Духот ако го имате Божјиот Дух кој живее во вас. (И запомнете дека оние кои го немаат Христовиот Дух кој живее во нив, воопшто не му припаѓаат Нему.”

21. Тие го мразат Христовото евангелие.

1 Коринтјаните 1:18 „Пораката за крстот е глупава за оние кои се упатени кон уништување! Но ние што се спасуваме знаеме дека тоа е самата сила Божја.“ Бог рече дека ќе бидеме прогонувани. Ниту една реч Божја никогаш нема да пропадне.

2. Тимотеј 3:12 „Да, и секој што сака да живее побожен живот во Христа Исуса, ќе трпи прогонство“. 1>

1 Јован 3:13 „Браќа и сестри, немојте да се чудите ако светот ве мрази.“

23. Ние сме странци а странците секогаш се малтретирани.

Евреите 13:14 „Зашто овој свет не е наш постојан дом; ние со нетрпение го очекуваме домот што допрва ќе дојде.“

Филипјаните 3:20 „Ноние сме граѓани на небото, каде живее Господ Исус Христос. И ние со нетрпение чекаме тој да се врати како наш Спасител“.

24. Поради постапките на лажни христијани или незрели верници.

Римјаните 2:24 „Не е ни чудо што Писмото вели: ‚Евреите го хулат името на Бог поради вас.

25. Христијаните се лоши за бизнис со злите.

Клубови, клиники за абортус, порнографија, казина, проповедници на просперитет, јасновидци итн. Се бориме против нешта што се зло, што е проблем за оние кои бараат нечесна добивка.

Дела 19:24-27 „Демитриј, сребренар, се занимавал со изработка на сребрени модели на храмот на Артемида. Неговиот бизнис донесе огромен профит за мажите кои работеа за него. Тој свика состанок на неговите работници и други кои работеле слична работа. Димитриј рече: „Луѓе, знаете дека заработуваме добар приход од оваа работа, и гледате и слушате што направи овој човек Павле. Тој освои голема толпа што го следи не само во Ефес туку и низ провинцијата Азија. Тој им кажува на луѓето дека боговите создадени од луѓето не се богови. Постои опасност луѓето да ја дискредитираат нашата линија на работа, и постои опасност луѓето да мислат дека храмот на големата божица Артемида не е ништо. Тогаш на која и се поклонува цела Азија и остатокот од светот, ќе и биде одземена славата“.

Дела 16:16-20 „Еден ден когаодевме на местото на молитвата, нè сретна една слугинка. Била опседната од зол дух кој раскажувал среќа. Заработила многу пари за своите сопственици раскажувајќи ги богатствата. Таа го следеше Павле и викаше: „Овие луѓе се слуги на Севишниот Бог. Тие ти кажуваат како можеш да се спасиш“. Таа продолжи да го прави тоа многу денови. Павле се изнервирал, се свртел кон злиот дух и рекол: „Ти заповедам во името на Исус Христос да излезеш од неа!“ Додека Павле го рекол ова, лошиот дух ја напуштил. Кога нејзините сопственици сфатиле дека нивната надеж за заработка исчезнала, ги грабнале Павле и Сила и ги одвлекле кај властите на јавниот плоштад. Пред римските службеници тие рекоа: „Овие луѓе предизвикуваат многу неволји во нашиот град. Тие се Евреи“.

Исто така види: 25 важни библиски стихови за вторите шанси

Лука 16:13-14 „Никој не може да им служи на двајца господари. Зашто едниот ќе го мразите, а другиот ќе го сакате; на едниот ќе му бидеш посветен, а другиот ќе го презираш. Не можете да му служите и на Бог и на парите“. Фарисеите, кои многу ги сакаа своите пари, го слушнаа сето тоа и му се потсмеваа“.

Ќе ве мразат.

Убаво е овие денови да се исмеваш со Исус во музичко видео. Светот ги сака лажните религии затоа што тие се од нивниот татко Сатана. Христијанството е најомразената религија со причина. Кога страдаме за Христа, учествуваме во Неговото страдање. Радувај се на прогонството. Молете се за оние кои ве мразат и прогонуваат. Продолжете да проповедатеЕвангелието со љубов. Покажете им на другите љубовта кон Бога. Исто како што Исус го спаси Павле кој порано убиваше христијани, Тој ќе спаси секого. Покајте се и верувајте само во Христа за спасение.

Матеј 5:10-12 „Блажени се оние што се прогонувани затоа што прават добро, зашто ним им припаѓа царството небесно . „Луѓето ќе те навредуваат и ќе те повредат. Ќе лажат и ќе кажуваат секакви лоши работи за тебе затоа што ме следиш. Но, кога ќе го направат тоа, ќе бидете благословени. Радувај се и радувај се, зашто на небото те чека голема награда. Луѓето им го правеа истото зло на пророците што живееја пред вас“.

За подобро разбирање на евангелието ве охрабрувам да (прочитајте ја оваа статија за спасение.)

Луѓе кои велат дека се христијани, но не врнат на злобната парада на другите. Светот сака луѓе како Т.Д. Џејкс, Џоел Остин итн. Овие луѓе го одобруваат злото и никогаш не зборуваат за грев или пекол. Тие се пријатели на светот. Лука 6:26: „Тешко вам кога сите ќе зборуваат добро за вас, зашто така постапувале нивните предци со лажните пророци.

Цитати

  • „Да се ​​биде во право со Бог честопати значело да имаш неволја со мажите“. А.В. Тозер
  • „Не сме повикани да бидеме како другите христијани; Повикани сме да бидеме како Христос“. -Стејси Л. Санчез

1. Светот нè мрази затоа што не сме дел од светот.

Јован 15:19 „Светот би те сакал како свој ако му припаѓаш, но веќе не си дел од светот. Те избрав тебе да излезеш од светот, па тој те мрази“.

1 Петар 2:9 „Но вие сте избран народ, царско свештенство, свет народ, народ кој треба да биде негов и да ги објавува чудесните дела на Оној што ве повика од темнината во неговата чудесна светлина“.

Јаков 4:4 „Прељубници! Зар не знаете дека пријателството со светот значи непријателство со Бога? Значи, кој сака да биде пријател на овој свет, тој е непријател на Бога“.

Псалм 4:3 „Но, сфатете го ова: Господ ги издвои побожните за себе! Господ ќе ме чуе кога ќе викам кон него!“

2. Не мразат затоа што следимеХристос.

Јован 15:18 „Ако светот ве мрази, запомнете дека прво Ме мрази мене“.

Матеј 10:22 „И сите народи ќе ве мразат затоа што сте мои следбеници. Но секој што ќе издржи до крај ќе биде спасен“.

Матеј 24:9 „Тогаш ќе ве предадат да ве прогонуваат и убијат, и сите народи ќе ве мразат поради мене“.

Псалм 69:4 „Оние што ме мразат без причина се побројни од влакната на мојата глава; многу ми се непријатели без причина, оние кои сакаат да ме уништат. Принуден сум да го вратам она што не сум го украл“.

3. Светот го мрази Бога. Ги потсетуваме на Богот што го мразат толку многу.

Римјаните 1:29-30 „Нивните животи станаа полн со секаков вид на зло, грев, алчност, омраза, завист, убиство, кавга, измама , злонамерно однесување и озборувања. Тие се забодувачи, мразители на Бога, дрски, горди и фалбаџии. Измислуваат нови начини на грев и не ги слушаат своите родители. Тие одбиваат да разберат, ги кршат своите ветувања, бездушни се и немаат милост“.

Јован 15:21 „Така ќе се однесуваат со вас поради моето име, или не го познаваат оној што ме испрати“.

Јован 15:25 „Ова го исполнува она што е напишано во нивните Писма: Ме мразеа без причина“.

4. Темнината секогаш ја мрази светлината.

Јован 3:19-21 „Ова е пресудата: Светлината дојде во светот, но луѓето ја засакаа темнината наместо светлинатазатоа што нивните дела беа зли. Секој што прави зло ја мрази светлината и нема да излезе на светлина од страв да не се разоткријат неговите дела. Но, кој живее според вистината, доаѓа во светлината, за да се види јасно дека она што го направиле, е направено пред очите на Бога.”

Матеј 5:14-15 „Вие сте светлината на светот - како град на врвот на ридот што не може да се сокрие. Никој не пали светилка и потоа ја става под корпа. Наместо тоа, светилка е поставена на штанд, каде што им дава светлина на сите во куќата. На ист начин, нека светат вашите добри дела за сите да ги видат, та сите да го фалат вашиот небесен Татко“.

5. Луѓето ја мразат вистината.

Римјаните 1:18 „Зашто Божјиот гнев се открива од небото против сета безбожност и безбожност на оние кои во својата злоба ја потиснуваат вистината“.

Амос 5:10 „Има такви што го мразат оној што ја поддржува правдата на суд и го мразат оној што ја кажува вистината“.

Галатјаните 4:16 „Дали сега станав ваш непријател затоа што ви ја кажувам вистината?

Јован 17:17 „Осветете ги преку вистината; твојот збор е вистина“.

6. Светот не мрази поради нашата мисија.

Неверниците ја сакаат својата самобендисаност. Мораме да им кажеме на луѓето кои мислат дека се добри и ги прават работите за кои општеството мисли дека ќе ги однесат на рајот дека нивните добри дела не значат ништо и нивнитедобрите дела се само гнасни партали. Гордоста не убива. Тие си мислат: „Како се осмелуваш да кажеш дека не сум доволно добар? Како се осмелуваш да ме наречеш злобна. Јас направив многу повеќе добри работи од тебе. Бог го знае моето срце“.

Римјаните 10:3 „Затоа што ја игнорираа праведноста што доаѓа од Бога и наместо тоа бараа да ја утврдат својата праведност, тие не ѝ се подложија на Божјата праведност“.

Матеј 7:22-23 „Мнозина ќе ми речат во тој ден: „Господи, Господи, не пророкувавме ли во Твое име и во Твое име не изгонувавме демони и во Твое име не направивме многу чуда? Тогаш јас ќе им кажам јасно: „Никогаш не те познавав. Далеку од мене, злосторници!“

Ефесјаните 2:8-9 „Зашто по благодат сте спасени преку вера, а тоа не е од вас самите, туку е дар Божји; не е од дела, за да не може никој да се пофали“.

7. Затоа што веруваат во лаги.

Има толку многу луѓе кои не ја знаат Библијата, но сепак сакаат да дебатираат за Библијата. Тие го закоравуваат своето срце за вистината и велат дека Бог го одобрува ропството, ова, она итн. ”

2 Солунјаните 2:11-12 „И поради тоа Бог ќе им испрати силна заблуда, за да поверуваат во лага“.

8. Тие ја помешаат љубовта со омразата.

Сум видел како христијаните проповедаат за хомосексуалноста вонајљубезен, најљубезен начин. Тие објаснија дека има надеж во Христа ако хомосексуалецот се покае и верува само во Христа. Сепак, сè уште слушнав неверници кои велеа: „леле христијаните се толку омразени“. Бев толку шокиран. Не стана пољубезно од ова проповедање. Во денешното општество, ако не кажете ништо и дозволите некој да оди во пеколот, тоа е љубов. Ако љубезно кажете дека нешто е грев, тоа е омраза. Вистинска омраза е да гледаш некој што е на пат кон вечна болка и мачење и да не кажуваш ништо.

Изреки 13:24  „Кој го поштедува стапот, ги мрази своите деца, а оној што ги сака своите деца, внимава да ги дисциплинира“.

Изреки 12:1 „За да научиш, мора да ја сакаш дисциплината; глупаво е да мразиш корекција“.

Изреки 27:5 „Подобар е отворен укор од скриена љубов!

9. Затоа што сите други не мразат и луѓето во светот се следбеници.

Без да го запознаат христијанството луѓето се согласуваат со другите. Ако некој каже дека христијаните се фанатици, некој ќе ја повтори таа лажна информација. Тие се оддалечуваат од она што другите го кажуваат.

Изреки 13:20 „Кој се дружи со мудрите, станува мудар, но другарот на безумните трпи штета“.

Лука 23:22-23 „По трет пат им рече: „Зошто ? Какво злосторство има направено овој човек? Не најдов во него основа за смртна казна. Затоа ќенека биде казнет, ​​а потоа ослободете го“. Но, со гласни извици тие упорно бараа да биде распнат на крст и нивните извици преовладаа“.

Излез 23:2 „Немојте да го следите мноштвото кога правите погрешни работи. Кога давате сведочење во судски процес, не ја изопачувајте правдата застанувајќи на страната на толпата“.

10. Светот мисли дека христијаните се глупави.

1. Коринтјаните 1:27 „Но Бог ги избра безумните работи на светот за да ги срами мудрите; Бог ги избра слабите работи на светот за да ги срами силните“.

11. Не мразат поради лажни учители.

Многу луѓе седат во црквите и сè што слушаат е љубов, љубов, љубов и без покајание. Кога ќе излезат и ќе најдат вистински верник кој проповеда грев, тие велат: „Исус проповедаше само за љубовта. Не си во право!“ Лажните преобратеници кои седат под лажен учител ги мразат вистинските христијани.

Исто така види: 50 важни библиски стихови за занесот (шокантни вистини)

Матеј 23:15-16 „Тешко вам, учители на законот и фарисеи, лицемери! Патувате по копно и море за да придобиете само еден преобратен, а кога ќе успеете, ги правите двојно повеќе пеколно дете од вас. Тешко вам, слепи водичи! Вие велите, ако некој се заколне во храмот, тоа не значи ништо; но секој што се заколнува во златото на храмот е обврзан со таа заклетва“.

12. Тие не го сакаат вистинскиот Христос. Сакаат да си го задржат животот. Тие сакаат една нога внатре и една нога надвор.

Лука 14:27-28 „И кој не го носи својот крст,и дојде по мене, не може да биде мој ученик. Зашто, кој од вас, сакајќи да изгради кула, не седнува прв и не ги брои трошоците, дали има доволно да ја заврши?

Матеј 16:25-2 6 „Оние што сакаат да си ги спасат животите ќе ги загубат. Но, тие што ќе ги загубат животите за мене, ќе ги најдат. Каква корист ќе има за луѓето да го освојат целиот свет и да ги загубат своите животи? Или што ќе даде човек во замена за живот?“

13. Сакаат да ги чуваат своите гревови и не сакаат нивните гревови да бидат откриени.

Јован 7:7 „Светот не може да ве мрази, но мене ме мрази мене затоа што сведочам дека неговите дела се лоши. ”

Ефесјаните 5:11 „Не земајте учество во безвредните дела на злото и темнината; наместо тоа, разоткријте ги“.

14. Сатаната го заслепи светот.

2. Коринтјаните 4:4 „Богот на овој век ги заслепи умовите на неверниците, така што тие не можат да ја видат светлината на евангелието што ја прикажува славата Христова, кој е образ Божји“.

Ефесјаните 2:2 „што некогаш го практикувавте како што живеевте според патиштата на овој сегашен свет и според владетелот на моќта на воздухот, духот што сега е активен кај оние што се непослушни. ”

15. Не мразат затоа што не правиме зло со нив. Тие веруваат дека мислиме дека сме подобри од нехристијаните, што не е точно. Не ни е подобро, само ни е подобро.

1Петар 4:4 „Се разбира, твоите поранешни пријатели се изненадени кога веќе не се фрлаш во поплавата од диви и деструктивни работи што тие ги прават. Така те клеветат“.

Ефесјаните 5:8 „Зашто некогаш бевте темнина, а сега сте светлина во Господа. Живејте како деца на светлината“.

16. Тие ја мразат Библијата.

Јован 14:24  „Кој не ме сака, нема да ме послуша. И запомнете, моите зборови не се мои. Она што ви го кажувам е од Отецот, Кој ме испрати“.

17. Тие не сакаат да одговараат за својот грев.

Римјаните 14:12 „Да, секој од нас ќе му даде лична сметка на Бога“.

Римјаните 2:15 „Тие покажуваат дека барањата на законот се напишани на нивните срца, нивната совест исто така сведочи, а нивните мисли понекогаш ги обвинуваат, а понекогаш дури и ги бранат.)“

18. Тие се неуки и одбиваат да учат.

Ефесјаните 4:18 „Нивните умови се полни со темнина; тие талкаат далеку од животот што го дава Бог затоа што го затворија својот ум и ги закоравија своите срца против него“.

Матеј 22:29 „Исус одговори: „Твојата грешка е што не го знаеш Светото писмо и не ја знаеш силата Божја“.

19. Оние кои го мразат христијанството се оние кои му се восхитуваат на ѓаволот.

Јован 8:44 „ Вие припаѓате на вашиот татко, ѓаволот, и сакате да ги извршувате желбите на вашиот татко. Тој беше убиец
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.