25 важни библиски стихови за постапување правилно

25 важни библиски стихови за постапување правилно
Melvin Allen

Библиски стихови за правење вистинска работа

Освен Христос, не можеме да ја правиме вистинската работа. Сите ние не ја достигнуваме Божјата слава. Бог е свет Бог и бара совршенство. Исус кој е Бог во тело го живееше совршениот живот што не можевме да го живееме и умре за нашите беззаконија. Сите луѓе мора да се покајат и да веруваат во Исус Христос. Тој нè направи исправен пред Бога. Исус е само тврдење на верниците, а не добри дела.

Вистинската вера во Христа ќе предизвика да станеме ново создание. Бог ќе ни даде ново срце за Него. Ќе имаме нови желби и наклонетост кон Христа.

Неговата љубов кон нас и нашата љубов и ценење кон Него ќе не поттикнат да го правиме она што е исправно. Тоа ќе нè поттикне да Му се покоруваме, да поминуваме време со Него, да го запознаеме и да ги сакаме другите повеќе.

Како христијани ја правиме вистинската работа не затоа што тоа нè спасува, туку затоа што Христос нè спаси. Во сè што правите, правете се за Божја слава.

Цитати

  • Правете го она што е правилно, а не она што е лесно.
  • Вистината на работата е дека секогаш ја знаете вистинската работа. Тешкиот дел е да се направи тоа.
  • Интегритетот е да се прави вистинската работа, дури и кога никој не гледа. C.S. Lewis
  • Знаењето што е правилно не значи многу, освен ако не го правите она што е правилно. Теодор Рузвелт

Што вели Библијата?

1. 1. Петрово 3:14 Но, дури и ако страдате за она што е исправно, вие сте благословени. "Немојплашете се од нивните закани; не плашете се“.

2. Јаков 4:17 Значи, кој знае што е исправно и не го прави, за него тоа е грев

3. Галатјаните 6:9 Да не губиме срце да правиме добро, зашто во свое време ќе жнееме ако не се измориме.

4. Јаков 1:22 Но, бидете извршители на зборот, а не само слушатели, залажувајќи се себеси.

5. Јован 14:23 Исус одговори: „Ако некој Ме љуби, ќе го пази Моето слово . Мојот Татко ќе го љуби, а ние ќе дојдеме кај него и ќе го направиме нашиот дом со него.

6. Јаков 2:8 Ако навистина го држиш царскиот закон што се наоѓа во Светото Писмо: „Сакај го својот ближен како себеси“, правиш исправно.

Следете го примерот на Исус, нашиот Спасител.

7. Ефесјаните 5:1 Затоа, бидете Божји следбеници, како драги деца;

Бог ја излева Својата љубов врз нас. Неговата љубов нè тера да сакаме да Му се покоруваме, да Го сакаме повеќе и да ги сакаме другите повеќе.

8. 1. Јованово 4:7-8 Драги пријатели, да се сакаме еден со друг, зашто љубовта доаѓа од Бога. Секој што љуби е роден од Бога и Го познава Бога. Кој не љуби, не Го познава Бога, зашто Бог е љубов.

9. 1. Коринтјаните 13:4-6  Љубовта е трпелива, љубовта е љубезна, не е завидлива. Љубовта не се фали, не се надува. Тоа не е грубо, не е самопослужување, не се лути или навредува лесно. Не се радува на неправдата, туку се радува на вистината.

Избегнувајте ги искушенијата за грев.

10. 1Коринтјаните 10:13 Никакво искушение не ве стигнало освен она што е заедничко за човештвото. Бог е верен и нема да дозволи да бидете искушувани повеќе од она што можете, но со искушението ќе обезбеди и начин за бегство за да можете да го поднесете.

11. Јаков 4:7 Затоа, покорете му се на Бога. Но, спротивстави се на Ѓаволот, и тој ќе побегне од тебе.

Како да знам дали ја правам вистинската работа?

12. Јован 16:7-8 Сепак, ви ја кажувам вистината; За вас е добро да си одам, зашто, ако не си одам, Утешителот нема да дојде кај вас; но ако заминам, ќе го испратам кај вас. И кога ќе дојде, ќе го укорува светот за грев, за праведност и за суд:

Исто така види: 50 главни библиски стихови за медитацијата (Божјата реч дневно)

13. Римјаните 14:23 Но, ако се сомневате дали треба да јадете нешто или не, тогаш сте греши ако продолжиш и го направиш тоа. Зашто не ги следите вашите убедувања. Ако правиш нешто за кое веруваш дека не е правилно, грешиш.

14. Галатјаните 5:19-23 Сега, ефектите од корумпираната природа се очигледни: недозволен секс, перверзија, промискуитет, идолопоклонство, употреба на дрога, омраза, ривалство, љубомора, лути изливи, себични амбиции, конфликти , фракции, завист, пијанство, диво забави и слични работи. Ти кажав во минатото и пак ти кажувам дека луѓето кои прават вакви работи нема да го наследат Божјето царство. Но, духовната природа произведува љубов, радост,мир, трпение, добрина, добрина, верност, благост и самоконтрола. Нема закони против такви работи.

Исто така види: 25 главни библиски стихови за слободната волја (слободна волја во Библијата)

Барајте го доброто наместо злото.

15. Псалм 34:14 Оддалечете се од злото и правете го она што е правилно! Стремете се кон мир и промовирајте го!

16. Исаија 1:17  Научете да го правите она што е добро. Барајте правда. Поправете го угнетувачот. Бранете ги правата на сираците. Тврди се за каузата на вдовицата“.

Иако можеби мразиме грев и сакаме да ја правиме вистинската работа, честопати паѓаме во недостиг поради нашата грешна природа. Сите ние искрено се бориме со гревот, но Бог е верен да ни прости. Мора да продолжиме да водиме војна со гревот.

17. Римјаните 7:19 Не го правам доброто што сакам да го правам. Наместо тоа, го правам злото што не сакам да го правам.

18. Римјаните 7:21 Така, сметам дека функционира овој закон: Иако сакам да правам добро, злото е токму кај мене.

19. 1 Јован 1:9 Ако ги исповедаме нашите гревови, тој е верен и праведен и ќе ни ги прости гревовите и ќе нè очисти од секаква неправда.

Не враќајте им на луѓето за нивното зло.

20. Римјаните 12:19 Драги пријатели, никогаш не се одмаздувајте. Оставете го тоа на праведниот Божји гнев. Зашто Писмото вели: „Ќе се одмаздам; Јас ќе им вратам“, вели Господ.

Живејте за Господа.

21. 1 Коринтјаните 10:31 Затоа, јадете или пиете или што и да правите, правете сè за слава Божја .

22.Колосјаните 3:17 И што и да правите со збор или со дело, сè правете го во името на Господ Исус, благодарејќи му на Бога и на Отецот преку него.

Ставете ги другите пред себе. Прави добро и помагај им на другите.

23. Матеј 5:42 Давај му на оној што моли од тебе и не одбивај го оној што сака да позајми од тебе.

24. 1 Јован 3:17 Кој има богато око, ќе биде благословен; зашто од својот леб им дава на сиромасите.

Правете го она што е правилно и молете се.

25. Колошаните 4:2 Продолжете цврсто во молитвата, бдеете во неа со благодарност.

Бонус

Галатјаните 5:16 Затоа велам, одете по Духот и нема да ги задоволите телесните желби.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.