40 важни библиски стихови за цвеќињата (расцутени цвеќиња)

40 важни библиски стихови за цвеќињата (расцутени цвеќиња)
Melvin Allen

Што вели Библијата за цвеќињата?

Во Библијата, цвеќињата често се користат како симболика за убавина, раст, временски работи, полнота и повеќе. Евангелието може да се види во целото создавање. Цветовите се прекрасен потсетник за нашиот славен Бог.

Христијански цитати за цвеќињата

„Бог го пишува евангелието не само во Библијата, туку на дрвја и цвеќиња, и облаци и ѕвезди“. Мартин Лутер

„Ниту едно Писмо не се исцрпува со едно објаснување. Цветовите на Божјата градина цветаат не само двојно, туку седумкратно; тие постојано излеваат свеж мирис“. Чарлс Спарџон

„Најслатките мириси се добиваат само со огромен притисок; најубавите цвеќиња растат среде алпските шоу-самости; најубавите скапоцени камења најдолго страдале од тркалото на лапидарот; најблагородните статуи ги нанесоа повеќето удари од длето. Сепак, сите се под закон. Ништо не се случува што не е назначено со целосна грижа и предвидливост“. Ф.Б. Мејер

„Цветовите се музика на земјата од земните усни изговорени без звук“. -Едвин Куран

„Таму каде што цветаат цвеќињата, цвета и надежта“.

„Љубовта е како убав цвет што можеби нема да го допрам, но чиј мирис ја прави градината место на задоволство исто“.

„Злите работи се лесни работи: зашто се природни за нашата падната природа. Вистинските работи се ретки цвеќиња на кои им треба одгледување“. Чарлссите ѕидови на куќата наоколу со врежани гравури на херувими, украси во облик на палма и отворени цвеќиња, [и внатрешните и надворешните светилишта.“

41. Псалм 80:1 „Со мелодијата на „Лилјаните на заветот“. Псалм на Асаф. Слушни нè, пастиру Израилев, кој го води Јосиф како стадо; Ти, кој седиш устоличен меѓу херувимите, свети! долините“. „Како крин меѓу трње, така е и мојата мила меѓу момите“.

Исто така види: 50 важни библиски стихови за блудниот син (значење)Spurgeon

„Секој цвет мора да расте низ нечистотија“.

„Убавите цвеќиња се насмевки на Божјата добрина“.

„Светоста ми се чинеше дека има слатка, пријатна, шармантна, спокојна, мирна природа; што донело неискажлива чистота, сјај, спокојство и занес на душата. Со други зборови, дека ја направи душата како нива или градина Божја, со секакви пријатни цвеќиња“. Џонатан Едвардс

„Цветовите се најслатките работи што Бог некогаш ги создал и заборавил да вложи душа во нив“. Хенри Вард Бичер

„Бог е во сите суштества, дури и во најмалите цвеќиња“. — Мартин Лутер

„Најпрекрасна и најзавидна е таа плодност на фенси што може да украси што и да допре, која може да вложи голи факти и суво размислување со неизгледна убавина, да направи цвеќиња да цветаат дури и на веѓата на пропаст, па дури и самата карпа ја претвори во мов и лишаи. Овој факултет е најважен за живописната и привлечна изложба на вистината за главите на мажите“. Томас Фулер

„Ако еден вешт работник може да претвори малку земја и пепел во толку љубопитни проѕирни чаши како што секојдневно ги гледаме, и ако мало семе кое не покажува такво нешто може да произведе поубави цвеќиња на земјата; и ако малку желад може да го роди најголемиот даб; зошто еднаш да се сомневаме дали семето на вечниот живот и слава, кое сега е во блажените души со Христа,може ли преку Него да му пренесе совршенство на телото кое е растворено во неговите елементи? Ричард Бакстер

Цветовите ќе избледат

Можете да им дадете сончева светлина на цвеќињата, можете да дадете соодветна количина на вода, но едно нешто секогаш ќе остане вистина. Цветовите на крајот ќе избледат и ќе умрат. Сè на овој свет во кое се надеваме еден ден ќе згасне. Без разлика дали се работи за пари, убавина, луѓе, работи итн. Меѓутоа, за разлика од цвеќињата и работите на овој свет, Бог и Неговата Реч секогаш ќе останат исти. Божјиот суверенитет, Неговата верност и Неговата љубов никогаш нема да избледат. Слава на нашиот Бог.

1. Јаков 1:10-11 „Но, богатите треба да се гордеат со своето понижување – бидејќи ќе поминат како див цвет . Зашто сонцето изгрева со врел жар и го овенува растението; неговиот цут паѓа и неговата убавина е уништена. На ист начин, богатите ќе избледат дури и додека се занимаваат со својата работа. Зашто сонцето изгрева со врел жар и го овенува растението; неговиот цут паѓа и неговата убавина е уништена. На ист начин, богатите ќе исчезнат дури и додека се занимаваат со својата работа“.

2. Псалм 103:14-15 „Зашто тој знае како сме создадени, се сеќава дека сме прав. Животот на смртниците е како трева, тие цветаат како полски цвет; ветрот дува над него и го нема, а неговото место повеќе не го памети“.

3. Исаија 28:1 „Каква тага ги чека гордитеград Самарија – славната круна на пијаниците на Израел. Седи на чело на плодна долина, но нејзината славна убавина ќе избледи како цвет. Тоа е гордоста на народот соборен од виното“.

4. Исаија 28:4 „Седи на чело на плодна долина, но нејзината славна убавина ќе избледи како цвет. Кој ќе ја види, ќе ја грабне, бидејќи раната смоква брзо се бере и јаде“.

5. 1 Петар 1:24 „Зашто, сите луѓе се како трева, и сета нивна слава е како полските цвеќиња; тревата венее и цвеќињата паѓаат“.

6. Исаија 40:6 „Еден глас вели: „Повикај“. И реков: „Што да плачам? „Сите луѓе се како трева, а сета нивна верност е како полските цвеќиња“.

7. Исаија 40:8 „Тревата венее и цветовите паѓаат, но словото на нашиот Бог останува вечно“.

8. Јов 14:1-2 „Смртниците, родени од жена, се малкудни и полни со неволја. Тие никнуваат како цвеќиња и венеат; како минливи сенки, тие не издржуваат“.

9. Исаија 5:24 „Затоа, како што огнот ги лиже стрништата и сувата трева се збрчкаат во пламенот, така нивните корени ќе изгниеат и нивните цветови ќе венеат. Зашто тие го отфрлија законот на Господа на небесните војски; тие го презреа словото на Светецот Израилев“.

10. Исаија 28:1 „Тешко на тој венец, гордоста на пијаниците на Ефрем, на избледениот цвет, неговата славна убавина, поставена на главатана плодната долина - на тој град, гордоста на оние што ги понижи виното!“

11. Јаков 1:11 „Зашто сонцето изгрева со својата врела топлина и ја овенува тревата; цветот му паѓа, а убавината му пропаѓа. Така и богатиот човек ќе избледи среде неговата потрага.“

Бог се грижи за полските цвеќиња.

Бог се грижи за целото свое создание . Ова треба да нѐ натера да се радуваме на нашите искушенија. Ако Он обезбеди дури и најмали цвеќиња, колку повеќе ќе ви обезбеди! Вие сте толку сакани. Тој ве гледа во вашата ситуација. Можеби изгледа дека Бог не е никаде на повидок. Сепак, не гледајте на она што се гледа. Бог ќе се грижи за вас во вашата ситуација.

12. Лука 12:27-28 „Погледнете ги лилјаните и како растат. Тие не работат ниту ја прават својата облека, но Соломон во сета своја слава не бил облечен толку убаво како тие. И ако Бог толку прекрасно се грижи за цвеќињата што се тука денес и фрлени во оган утре, тој сигурно ќе се грижи за вас. Зошто имаш толку малку вера?“

13. Псалм 145:15-16 „Очите на сите гледаат кон тебе со надеж; им ја давате нивната храна како што им треба. Кога ќе ја отвориш раката, го задоволуваш гладот ​​и жедта на секое живо суштество“.

14. Псалм 136:25-26 „Тој му дава храна на секое живо суштество. Неговата верна љубов трае вечно. Благодарете му на небесниот Бог. Неговата верна љубов трае вечно“.

15. Псалм 104:24-25„Колку се твоите дела, Господи! Со мудрост си ги направил сите; земјата е полна со твои суштества. Има море, огромно и пространо, преполно со суштества без број - живи суштества и големи и мали“.

16. Псалм 145:9 „Господ е добар со сите. Тој покажува сочувство кон целото свое создание.“

17. Псалм 104:27 „Сите суштества гледаат на Тебе да им ја дадеш нивната храна во догледно време.“

Духовно градинарство и процес на христијански раст

Кога ќе засадиш семе на крајот ќе прерасне во цвет. За да расте цветот му треба вода, хранливи материи, воздух, светлина и време. На ист начин, ни требаат нештата да растат во Христа. Треба духовно да се дисциплинираме.

Треба да се (измиеме и храниме) со Словото. Треба да бидеме околу (позитивна средина) за да не ни биде попречен растот.

Треба да (потрошиме време) со Господ. Додека ги правиме овие работи, ќе има раст во нашиот живот. Исто како што има некои цвеќиња кои растат побрзо од другите, има и некои христијани кои растат побрзо од другите.

18. Осија 14:5-6 „Ќе бидам како роса за народот на Израел. Ќе цветаат како цвеќиња. Ќе бидат цврсто вкоренети како кедри од Либан. Тие ќе бидат како растечки гранки. Ќе бидат убави како маслинови дрвја. Ќе бидат миризливи како кедри од Либан“.

19. 2. Пет. 3:18 „Но растете во благодатта ипознавање на нашиот Господ и Спасител Исус Христос. Нему му е чест и сега и на тој вечен ден“.

20. 1. Петрово 2:2 „Како новородените бебиња, мора да копнеете чисто духовно млеко за да прераснете во целосно искуство на спасение. Плачете за оваа храна“.

Сладоста на Христовото присуство.

Цвеќињата се користат за да се илустрира убавината на Христос и Неговата Реч.

21. Соломонска песна 5:13 „Неговите образи се како кревет од мириси, како слатки цветови: неговите усни како лилјани, испуштаат миро со сладок мирис .

22. Соломонска песна 5:15 „Нозете му се столбови од алабастер, поставени на постаменти од чисто злато; Неговиот изглед е како Либан Избор како кедри.

23. Песна на Соломон 2:13 „Смоквата ги созреа смоквите, а лозата во расцут го дава својот мирис . Стани, мила моја, убава моја, и дојди!“

Расцутениот имот на црквата

Таму каде што некогаш имаше сувост, ќе има полнота поради Христа. Цветовите се користат за да се илустрира радосното процут на Христовото царство.

24. Исаија 35:1-2 „Дури и пустината и пустината ќе се радуваат во тие денови. Пусторијата ќе се радува и ќе процвета со пролетни крокуси. Да, ќе има изобилство цвеќиња и пеење и радост! Пустините ќе станат зелени како планините на Либан, прекрасни како планината Кармил или рамнината Шарон.Таму Господ ќе ја покаже својата слава, сјајот на нашиот Бог“.

Исто така види: 15 важни библиски стихови за лажните религии

Потсетници

25. Јаков 1:10 „Но, богатиот нека се радува на својата ниска положба, зашто ќе помине како полски цвет“

26. Исаија 40:7 „Тревата вене и цветовите паѓаат, зашто над нив дува Господовиот здив. Сигурно народот е трева.“

27. Јов 14:2 „Излегува како цвет и се сече, бега и како сенка и не останува.“

28. Осија 14:5 „Ќе бидам како роса за Израел; ќе процвета како крин. Како либански кедар ќе ги пушти своите корени.“

29. Псалм 95:3-5 „Зашто Господ е голем Бог, голем Цар над сите богови. 4 Во раката негова се длабочините на земјата, а нему му припаѓаат планинските врвови. 5 Негово е морето, зашто тој го создаде, а рацете негови ја создадоа сувата.“

30. Псалм 96:11-12 „Нека се радуваат небото и да се радува земјата! Нека морето и сè што е во него ја извикува неговата пофалба! 12 Нека пукнат од радост полињата и нивните родови! Нека шумските дрвја пеат од радост.“

Примери на цвеќиња во Библијата

31. 1 Цареви 6:18 „Внатрешната страна на храмот беше кедар, издлабена со тикви и отворени цвеќиња. Сè беше кедар; не се гледаше камен.”

32. 2. Летописи 4:21 „Цветни украси, светилки и клешти - се од најчисто злато“

33. 1 Цареви 6:35 „На него издлаби херувими,палми и отворени цвеќиња; и ги обложи со позлатена резба.”

34. Песна на Соломон 2:11-13 „Ете, зимата помина, дождовите поминаа и исчезнаа. 13 Смоквините даваат млад плод, а мирисните винова лоза цветаат. Стани, мила моја! Дојди со мене, моја чесна!“ Млад човек“

35. Исаија 18:5 „Зашто, пред жетвата, кога ќе исчезне цветот и кога цветот ќе стане грозје што зрее, тој ќе ги исече ластарите со ножеви за режење, ќе ги исече и ќе ги одземе гранките што се шират“

36. Излез 37:19 „Три чаши во облик на бадемово цвеќе со пупки и цветови беа на едната гранка, три на следната гранка и исто за сите шест гранки што се протегаа од светилникот.“

37. Броеви 8:4 „И ова беше изработка на светилникот, златно изработено со чекан. Од нејзината основа до нејзините цвеќиња, тоа беше зачукувано работа; според образецот што му го покажа Господ на Мојсеј, тој го направи светилникот.“

38. Излез 25:34 „И во свеќникот нека има четири чинии слични на бадеми, со нивните јазли и нивните цветови.“

39. Излез 25:31 „Направете светилник од чисто злато. Извадете ги со чекан неговата основа и вратило и со нив направете ги неговите чаши, пупки и цветови слични на цветови.“

40. 1 Цареви 6:29 „Тој резбарал
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.