21 важни библиски стихови за фокусирање на Бог

21 важни библиски стихови за фокусирање на Бог
Melvin Allen

Библиски стихови за фокусирање на Бога

Дали се фокусирате во вашиот молитвен живот? Дали фокусирањето на Господ е борба за вас? Дали има нешто што ве спречува од Господа? Се сеќавате ли на времињата кога сте се палеле на Бога?

Дали се сеќавате на деновите кога со нетрпение очекувавте да го обожавате Господ? Дали лесно се одвлекувате во обожавањето?

Дали ја губите борбата што некогаш сте ја имале и ако да, дали сте спремни да се борите за Бога? Ако не се борите за повеќе од Него, ќе го изгубите.

Откако ќе почнете да го губите присуството на Бога, треба да се борите. Време е за војна!

Цитати за фокусирање на Бог

„Она што го троши твојот ум го контролира твојот живот“.

„Не фокусирајте се на вашите противници. Фокусирајте се на Божјите можности“.

„Вистинската вера е да ги чувате очите кон Бога кога светот околу вас се распаѓа“. (Библиски стихови за вера)

„Наместо да размислуваме за тоа колку е тежок тестот, наместо тоа, можеме да се фокусираме да бараме од Господа да го зголеми нашето разбирање“. Кристал Мекдауел

„Колку повеќе се фокусирате на себе, толку повеќе ќе бидете расеан од правилниот пат. Колку повеќе Го познавате и комуницирате со Него, толку повеќе Духот ќе ве направи како Него. Колку повеќе сте како Него, толку подобро ќе ја разберете Неговата целосна доволност за сите животни тешкотии. И тоа е единствениот начин да се знае вистинското задоволство“. ЏонМекАртур

„Кога ги поправаш своите мисли за Бог, Бог ги поправа твоите мисли“.

„Фокусирајте се на Бога, а не на вашиот проблем. Слушајте го Бога, а не вашите несигурности. Потпрете се на Бога, а не на сопствената сила“.

„Мојот однос со Бог е мојот фокус број еден. Знам дека ако јас се грижам за тоа, Бог ќе се погрижи за се друго“.

Дали се фокусираш во обожавањето?

Можеш да викаш како лав и да не му кажуваш една работа на Бога. Можеш смело да врескаш и да се молиш, но твојата молитва сè уште нема да го допре рајот. Испитајте се! Дали само фрлате зборови или се фокусирате? Бог гледа во срцето. Има луѓе кои можат да се шетаат и да кажуваат нешта кои се повторуваат и да не размислуваат за Бог еднаш. Дали вашето срце се усогласува со зборовите што излегуваат од вашата уста?

Дали гледате кон Бога или му се молите додека вашиот ум е на други работи? Мора да се борите со ова. Ова не се однесува само на обожавањето, туку ова важи и за сите религиозни активности. Можеме да служиме во црква додека нашите срца се далеку од Господ. Се борев со ова. Понекогаш треба да седите во молитва еден час додека вашето срце не се усогласи со Него. Треба да го чекате Неговото присуство. Боже само те сакам. Боже ми требаш!

Боже да ми помогне да се фокусирам, не можам да живеам вака! Мора да бидеме очајни за Бога и ако не сме очајни по Него, тоа е проблем. Борете се за поголем фокус на Него! Не финансии, не семејство,не службата, туку Него. Разберете што велам. Има време кога се молиме за овие работи, но обожавањето не е за благослови. Обожувањето е само за Бога. Сè е за Него.

Мораме да дојдеме до точка каде што не можеме да дишеме додека не бидеме толку фокусирани на Него и Неговото присуство. Го сакаш ли Бог? Едно нешто што го сакате во животот без кое не можете да живеете, дали е тоа Бог? Мора да научиме да го цениме Него.

Исто така види: 25 важни библиски стихови за желбата да им наштети на другите

1. Матеј 15:8 „Овие луѓе ме почитуваат со своите усни, но нивните срца се далеку од мене“.

2. Еремија 29:13 „Ќе ме бараш и ќе ме најдеш кога ќе ме бараш со сето свое срце“.

3. Еремија 24:7 „Ќе им дадам срце да Ме познаат, зашто Јас Сум Господ; и тие ќе бидат Мој народ, а Јас ќе им бидам Бог, зашто тие ќе се вратат кај Мене со сето свое срце.”

Исто така види: 25 важни библиски стихови за другите богови

4. Псалм 19:14 „Зборовите на мојата уста и размислувањето на моето срце нека бидат прифатливи пред Твоите очи, Господи, карпа моја и мој Откупител!

5. Јован 17:3 „Сега ова е вечен живот: да те познаат тебе, единствениот вистински Бог, и Исус Христос, Кого си го испратил“.

Кога сте фокусирани на Бог, нема да се фокусирате на ништо друго.

Многумина од нас се борат со толку многу работи и многумина од нас се оптоварени од искушенијата на животот. Кога би се фокусирале само на Бог, би сфатиле дека овие работи се многу малку во споредба со Него. Зошто мислиш дека Бог ни вели да бидемеуште? Кога сè уште не сме, нашиот ум ќе биде исполнет со толку врева од искушенијата околу нас. Понекогаш треба да трчате и да бидете сами со Господ и да бидете мирни пред Него. Дозволете Му да ги смири вашите стравови и грижи.

Бог е тој што вели дека е. Тој е наше засолниште, наш обезбедувач, наш исцелител, наша сила итн. Кога сте толку фокусирани на Бог среде искушенија, тоа покажува срце што се надева на Господ. Ништо во пеколот не може да го исплаши срцето што има доверба во Господа, но мора да се фокусирате на Бога. Има многу моменти во животот кога седите и се грижите, но наместо тоа зошто не се молите? Верувам дека ова е една од главните причини зошто луѓето се борат со депресија. Се задржуваме на негативното и ги оставаме овие мисли да ни вријат во душата наместо да го бараме нашиот Бог. Најдобар противотров за грижа е обожавањето.

Има многу христијани кои умреле за својата вера. Многу маченици беа изгорени на клада. Тие умреа додека пееја химни на Господа. Повеќето луѓе би врескале од болка и би го оставиле Бога. Одвојте миг за да ги замислите како горат, но наместо да се грижат, тие му се поклонија на Господ.

6. Исаија 26:3 „Ќе го чуваш умот што зависи од тебе во совршен мир, зашто тој се надева на тебе“.

7. Псалм 46:10 „Бидете мирни и знајте дека јас сум Бог! Ќе бидам почестен од секој народ. Ќе ми биде чест низ целиот свет“.

8. Псалм 112:7 „Нема да се плашат од нивлоши вести; нивните срца се цврсти и се надеваат на Господа.”

9. Псалм 57:7 „Моето срце е уверено во Тебе, Боже; моето срце е уверено. Не е ни чудо што можам да ги испеам твоите пофалби!“

10. Псалм 91:14-15 „Бидејќи ја насочи својата љубов кон мене, јас ќе го избавам. Ќе го заштитам бидејќи го знае моето име. Кога ќе ми се јави, ќе му одговорам. Јас ќе бидам со него во неговата неволја. Ќе го избавам и ќе му оддадам чест“.

Во овој живот и особено во Америка има толку многу работи што се обидуваат да ви го одвлечат вниманието.

Има одвлекувања насекаде. Верувам дека една од причините зошто мажите не се мажи, а жените не се однесуваат како жени е токму поради овие одвлекувања. Сè настојува да не забави и да не држи преокупирани. Овој свет го одвраќа нашето срце од Бога. Тоа е причината зошто кога многу луѓе ги обожаваат нивните зборови не се усогласуваат со нивното срце.

Толку сме загрижени за видео игрите што тие заземаат добар дел од нашиот живот. Многумина се толку заробени од нивните телефони што немаат време да се поклонат. Првото нешто што луѓето го прават е да се разбудат и веднаш да одат кај телефоните и да ги проверат своите текстуални пораки и нивните сметки на социјалните мрежи и не размислуваат ниту еднаш за Бог. Ние сме толку расеани од сè друго и забораваме на Бога. Забораваме што е пред нас.

Исус рече дека е тешко за богатите да влезат во рајот. Во Американие сме богати. Во некои земји сме милионери. Сите овие светла, електроника и луксуз имаат за цел да ни го одвлечат вниманието. Едвај гледам телевизија бидејќи знам колку е опасно. Тоа ја лади мојата љубов кон Господ бидејќи може да биде толку зависна. Кога возите, нема да бидете фокусирани на она што е зад вас, бидејќи тоа е крајно опасно. На ист начин е крајно опасно да се фокусираме на работите на светот.

Ќе бидете попречени. Нема да го бараш Господ со сето свое срце затоа што треба да продолжиш да гледаш наназад. Ве охрабрувам да заборавите на минатото, да се отпишете на вашите сметки на социјалните мрежи, да го исклучите телевизорот и да престанете да се вртите околу оние што ве попречуваат. Свртете ги очите кон Христос. Дозволете Му да ве води сè повеќе кон Него. Не можете да ја вршите Божјата волја додека постојано гледате наназад.

11. Псалм 123:2 „Постојано бараме од Господа, нашиот Бог, Неговата милост, како што слугите ги чуваат очите кон својот господар, како што робинката ја гледа својата љубовница за најмал знак.

12. Колошаните 3:1 „Затоа, ако сте воскреснати со Месијата, фокусирајте се на она што е горе, каде што Месијата седи од десната страна на Бога“.

13. Филипјаните 3:13-14 „Не, драги браќа и сестри, не го постигнав тоа, но се фокусирам на една работа: заборавање на минатото и очекување на она што претстои“.

Размислетеза Христос.

Со што се исполнети твоите мисли? Дали е тоа Христос? Мора да водиме војна со нашите мисли. Нашиот ум сака да се задржи на сè, но Бог и да остане таму. Кога мојот ум се задржува на нешто покрај Господа долго време, можам да се изморам. Да се ​​молиме за помош да го задржиме нашиот ум фокусиран на Христос.

Да се ​​молиме Бог да ни помогне да забележиме кога нашиот ум се оддалечува на нешто друго. Да се ​​бориме со нашите мисли. Научив дека проповедањето на Евангелието за себе е одличен начин да го задржите вашиот ум на Христос. Понекогаш мораме да одвоиме еден момент само да Го пофалиме и да Му се заблагодариме. Еден момент на вистинско обожавање трае цел живот. Го прави вашето фокусирање директно.

Исто така, сакам да слушам музика за богослужба во текот на денот. Сакам моето срце да чука за Господ. Сакам да уживам во Него. Ако се борите со ова, побарајте помош. Помогни ми да се исполнат мислите со тебе и дај ми совет да ми помогнеш Господи мој.

14. Евреите 12:1-2 „Затоа, бидејќи нè опкружуваат толку голем облак сведоци, да го оставиме настрана секој товар и гревот што толку лесно нè заплеткува и да трчаме со издржете го трката што е поставена пред нас, насочувајќи ги очите кон Исуса, авторот и усовршувачот на верата, кој поради радоста што беше пред Него го поднесе крстот, презирајќи го срамот и седна од десната страна на престолот на Бог.”

15.Евреите 3:1 „Затоа, свети браќа, содружници во небесниот повик, фокусирајте се на Исус, апостолот и првосвештеникот на нашата исповед“.

Кога не сте фокусирани на Бог, ќе правите грешки.

Бог постојано им кажува на Својот народ да се сеќаваат на моите зборови затоа што нашите срца се наклонети да одиме по нашиот пат . Кога сте фокусирани на Господ, ќе бидете фокусирани на Неговото Слово.

Кога ќе почнете да го губите фокусот, престанувате да војувате со гревот, вашата проникливост ќе биде исклучена, бавните сте во извршувањето на Божјата волја, станувате нетрпеливи итн.

Многу пати гледаме Христијаните почнуваат да излегуваат со безбожни луѓе затоа што го одземаат својот фокус од Бога. Сатаната ќе се обиде да ве искуша. Направете го тоа само еднаш, на Бог не му е гајле, Бог трае предолго итн.

Мораме да внимаваме и да бидеме силни во Господа, но како да бидеме силни во Господа ако сме не се фокусирани на Господ? Влезете во Словото секој ден и бидете извршител, а не слушател. Како можете да ги знаете Божјите упатства ако не сте во Неговата Реч?

16. Изреки 5:1-2 „Синко, биди сконцентриран; слушај ја мудроста што ја стекнав; Обрни внимание на она што го научив за животот, за да можеш да донесеш разумни проценки и да зборуваш со знаење“.

17. Изреки 4:25-27 „Очите нека гледаат директно напред и погледот нека биде вперен директно пред тебе. Гледај го патот на твоите нозе и сите твои патишта ќе се утврдат. Не свртувајте се кондесно ниту лево; Сврти ја ногата од злото“.

18. 1. Петрово 5:8 „Бидете будни! Внимавајте на вашиот голем непријател, ѓаволот. Се шета наоколу како лав што рика, барајќи некој да проголта“.

19. Псалм 119:6 „Тогаш нема да се засрамам, имајќи ги очите вперени во сите твои заповеди“.

Не се откажувајте!

Престанете да верувате во вашите околности. Во мојот живот гледав како Бог користи болка за да го прослави Неговото име и да одговори на други молитви. Само верувај во Него. Тој нема да ве остави. Никогаш! Биди мирен и чекај на Него. Бог е секогаш верен. Вратете го вашиот фокус на Него.

20. Јона 2:7 „Кога изгубив секаква надеж, уште еднаш ги насочив мислите кон Господа. И мојата искрена молитва отиде до тебе во твојот свет Храм“.

21. Филипјаните 4:13 „Сè можам да направам преку оној што ме зајакнува“. (Инспиративна сила библиски стихови)

Молете се за поголем фокус на Господ. Исто така, ве охрабрувам да преземете дополнителни чекори кои ќе ви помогнат да се фокусирате како што се здраво јадење, повеќе сон и воздржување од алкохол. Понекогаш е потребен пост. Ја мразиме помислата на постот, но постот беше таков благослов во мојот живот.

Изгладнувањето на месото го прави вашето фокусирање директно. Некои луѓе не го познаваат Господа, затоа никогаш не го занемарувајте. Негувајте го. Негувајте го секој момент затоа што секоја секунда во Негово присуство е благослов.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.