25 важни библиски стихови за грешниците (5 главни вистини што треба да се знаат)

25 важни библиски стихови за грешниците (5 главни вистини што треба да се знаат)
Melvin Allen

Што вели Библијата за грешниците?

Светото писмо јасно кажува дека гревот е престап на Божјиот закон. Го промашува знакот и не го исполнува Божјиот стандард. Грешник е некој што го прекршува божествениот закон. Гревот е злосторството.

Меѓутоа, грешникот е криминалецот. Ајде да погледнеме да видиме што има Библијата да каже за грешниците.

Христијански цитати за грешниците

„Црквата е болница за грешниците, а не музеј за светци. „

„Ти не си светец“, вели ѓаволот. Па, ако не сум, јас сум грешник, а Исус Христос дојде на светот да ги спаси грешниците. Потоне или плива, одам кај Него; друга надеж, немам никаква“. Чарлс Спарџон

„Мојот доказ дека сум спасен не лежи во фактот дека проповедам, или дека правам ова или она. Целата моја надеж лежи во ова: дека Исус Христос дојде да ги спаси грешниците. Јас сум грешник, имам доверба во Него, тогаш Тој дојде да ме спаси, а јас сум спасен“. Чарлс Спарџон

„Ние не сме грешници затоа што грешиме. Грешиме затоа што сме грешници“. Р.Ц. Спроул

Дали сме родени грешници според Библијата?

Библијата јасно кажува дека сите сме родени грешници. Ние по природа сме грешни со грешни желби. Секој маж и секоја жена го наследиле гревот на Адам. Затоа Светото Писмо не учи дека по природа сме деца на гневот.

1. Псалм 51:5 „Еве, јас се родив во беззаконие и во грев зачна мајка мијас.“

2. Ефесјаните 2:3 „Меѓу кои, исто така, сите ние некогаш се однесувавме во похотите на своето тело, исполнувајќи ги телесните и умните желби, и по природа бевме деца на гневот, исто како и другите“

3. Римјаните 5:19 „Зашто, како што преку непослушноста на еден човек, многумина станаа грешници, така и преку послушноста на еден човек, многумина ќе бидат праведни.“

4. Римјаните 7:14 „Знаеме дека законот е духовен; но јас сум недуховен, продаден како роб на гревот.“

5. Псалм 58:3 „Злобните се отуѓени од утробата; залутаат од раѓање, зборуваат лаги.“

6. Римјаните 3:11 „Нема никој што разбира; нема кој да го бара Бога.“

Дали Бог одговара на молитвите на грешниците?

Има многу различни делови на ова прашање. Ако прашувате дали Бог одговара на молитвите на неверниците, тогаш тоа зависи. Во најголем дел верувам дека не, но Бог одговара на молитвите според Неговата волја и Тој одговара на молитвата на неверникот за прошка. Господ може да избере да одговори на секоја молитва што ќе ја смета за соодветна. Меѓутоа, ако прашувате дали Бог одговара на христијаните кои живеат во грев што не се каат, тогаш одговорот е не. Освен ако молитвата е за прошка или покајание.

7. Јован 9:31 „Знаеме дека Бог не ги слуша грешниците. Тој го слуша побожниот човек кој ја врши неговата волја.“

8. Псалм 66:18 „Да го негував гревотмоето срце, Господ не сакаше да послуша.”

9. Пословици 1:28-29 28 „Тогаш ќе ме повикаат, но јас нема да одговорам; ќе ме бараат, но нема да ме најдат, 29 бидејќи го мразеа знаењето и не избраа да се плашат од Господа.“

10. Исаија 59:2 „Но твоите беззаконија те одвоија од твојот Бог; твоите гревови го скрија неговото лице од тебе, за да не чуе.“

Грешниците го заслужуваат пеколот

Верувам дека повеќето проповедници ги минимизираат ужасите на пеколот. Исто како што рајот е многу поголем отколку што можеме да замислиме, пеколот е многу пострашен и пострашен отколку што можеме да замислиме. Слушнав луѓе кои кажуваат работи како „Ќе уживам во пеколот“. Само да знаеја што зборуваат. Кога би знаеле, веднаш ќе паднат со лице и ќе молат за милост. Тие викаа, врескаа и молеа за милост.

Пеколот е вечно место на мачење. Светото писмо вели дека тоа е место на неизгаслив оган. Нема одмор во пеколот! Тоа е место каде што ќе чувствувате вина и осуда во вечноста и нема да има што да ја отстраните. Тоа е место на надворешна темнина, вечно страдање, место на постојано плачење, врескање и чкртање со заби. Нема сон. Нема одмор. Она што е уште пострашно е што повеќето луѓе еден ден ќе се најдат во пеколот.

Кога еден човек ќе направи кривично дело, тој мора да биде казнет. Прашањето не е само во тоа што сте направиле кривично дело. Прашањето е исто такапротив кого е извршено кривичното дело. Гревот против светиот Бог, Творецот на универзумот резултира со многу построга казна. Сите ние згрешивме против светиот Бог. Затоа, сите заслужуваме пекол. Сепак, има добри вести. Вие не треба да одите во пеколот.

11. Откровение 21:8 „Но, што се однесува до кукавиците, неверните, одвратните, убијците, неморалните, волшебниците, идолопоклониците и сите лажговци, нивниот дел ќе биде во езерото што гори со оган и сулфур, што е втора смрт.“

Исто така види: 22 инспиративни библиски стихови за сестрите (моќни вистини)

12. Откровение 20:15 „И ако не се најде нечие име запишано во книгата на животот, ќе биде фрлен во огненото езеро“

13. Матеј 13:42 „И ќе ги фрлат во огнена печка: ќе има плач и чкртање со заби“

14. 2. Солунјаните 1:8 „Во запален оган одмаздувајќи им се на оние кои не го познаваат Бога и кои не се покоруваат на Евангелието на нашиот Господ Исус Христос“

15. Исаија 33:14 „Грешниците во Сион се преплашени; Трепет го зафати безбожникот „Кој од нас може да живее со оган што троши? Кој од нас може да живее со постојано горење?“

Исус дојде да ги спаси грешниците

Ако луѓето беа праведни, тогаш немаше да има потреба од Христовата крв. Сепак, нема кој е праведен. Сите не ги исполниле Божјите мерила. На оние кои веруваат во својата праведност не им треба Христовата праведност. Христос дојде да повикагрешници. Исус дојде да ги повика оние кои се свесни за своите гревови и оние кои ја гледаат нивната потреба од Спасител. Преку крвта на Христос, грешниците се спасуваат и се ослободуваат.

Колку е неверојатен нашиот Бог! Дека Тој ќе слезе во облик на човек да го живее животот што ние не можевме и да умре со смртта што ја заслужуваме. Исус ги исполни барањата на Отецот и го зазеде нашето место на крстот. Тој умре, беше погребан и воскресна за нашите гревови.

Евангелието станува толку реално и интимно кога ќе сфатите дека Исус не дошол само да не спаси. Тој дојде специјално за да ве спаси . Тој те знае по име и дојде да те спаси. Верувајте во Неговата смрт, погреб и воскресение во ваше име. Верувај дека сите твои гревови се откупени. Верувај дека Тој ти го одзеде пеколот.

16. Марко 2:17 Кога го чу тоа, Исус им рече: „Не на здравите им треба лекар, туку на болните. Не дојдов да ги повикам праведниците, туку грешниците.”

17. Лука 5:32 „Не дојдов да ги повикам праведниците, туку грешниците на покајание“

18. 1 Тимотеј 1:15 „Еве една веродостојна изрека која заслужува целосно прифаќање: Христос Исус дојде во светот да ги спаси грешниците - од кои јас сум најлошиот.“

19. Лука 18:10-14 „Двајца мажи отидоа во храмот да се молат, едниот фарисеј, а другиот даночник. 11 Фарисејот застана сам и се молеше: „Боже, ти благодарам што сумне како другите луѓе — разбојници, злосторници, прељубници — па дури и како овој даночник. 12 Јас постам двапати неделно и давам една десетина од се што добивам.“ 13 „Но, даночникот стоеше оддалеку. Тој не сакаше ни да погледне кон небото, туку си ги удри градите и рече: „Боже, помилуј ме, грешникот!“ 14 „Ви велам дека овој, наместо другиот, си отиде дома оправдан пред Бога. Зашто сите што се воздигнуваат ќе бидат понижени, а оние што се понижуваат ќе бидат возвишени“. (Библиски стихови за смирение)

20. Римјаните 5:8-10 „Но, Бог ја покажува својата љубов кон нас во ова: додека ние сè уште бевме грешници, Христос умре за нас. Бидејќи сега сме оправдани со неговата крв, колку повеќе ќе бидеме спасени од Божјиот гнев преку него! Зашто, ако, додека бевме Божји непријатели, се помиривме со Него преку смртта на неговиот Син, колку повеќе, откако ќе се помириме, ќе се спасиме преку неговиот живот!“

21. 1 Јован 3:5 „Знаете дека Тој се појави за да ги отстрани гревовите; и во Него нема грев.“

Дали христијаните се грешници?

Одговорот на ова прашање е да и не. Сите сме згрешиле и сите сме наследиле гревовна природа. Меѓутоа, кога ќе ја положите својата доверба во Христа, ќе бидете ново создание родено од Светиот Дух. Веќе не ве гледаат како грешник, туку ве гледаат како светец. Кога Бог ги гледа оние во Христа, Тој го гледа совршеното дело на Неговиот Син и Тојсе радува. Тоа што сме повторно родени од Светиот Дух не значи дека не се бориме со гревот. Меѓутоа, ќе имаме нови желби и наклонетост и повеќе нема да посакуваме да живееме во грев. Нема да го практикуваме тоа. Дали сè уште сум грешник? Да! Сепак, дали е тоа мојот идентитет? Не! Мојата вредност се наоѓа во Христа, а не во мојата изведба и во Христа се гледам како беспрекорен.

22. 1 Јован 1:8, „Ако кажеме дека немаме грев, се залажуваме себеси, а вистината не е во нас“

23. 1 Коринтјаните 1:2 „До црквата Божја што е во Коринт, до оние кои се осветени во Христа Исуса, повикани да бидат светци заедно со сите оние кои на секое место го повикуваат името на нашиот Господ Исус Христос, и нивниот Господ и нашиот .“

24. 2 Коринтјаните 5:17 „Затоа, ако некој е во Христа, тој е ново создание. Стариот помина; ете, дојде новото.”

25. 1 Јован 3:9-10 „Никој од Бога роден не практикува да греши, зашто Божјото семе престојува во него; и не може да продолжи да греши, зашто е роден од Бога. Со тоа се гледа кои се Божји деца, а кои се деца на ѓаволот: кој не практикува праведност, не е од Бога, ниту оној што не го сака својот брат.“

Исто така види: 50 епски библиски стихови за горчина и гнев (огорченост)

Бонус

Јаков 4:8 „Приближете му се на Бога и тој ќе ви се приближи. Измијте ги рацете, грешници, и очистете ги срцата свои, двоуми.“
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.