21 епски библиски стих за признавање на Бог (на сите ваши начини)

21 епски библиски стих за признавање на Бог (на сите ваши начини)
Melvin Allen

Библиски стихови за признавање на Бога

Првиот чекор за да се признае Бог е да се знае дека Исус Христос е единствениот пат кон небото. Ти си грешник кој има потреба од Спасител. Бог сака совршенство. Вашите добри дела не се ништо. Мора да се покаете и да верувате во Господ Исус Христос. Верувај во Христа за простување на гревовите.

На вашиот христијански чекор по вера, мора целосно да го отфрлите вашето разбирање за нештата и целосно да зависите од Господа во сите ситуации. Признајте го Бог така што ќе се понижите себеси и избирајќи ја Неговата волја над вашата волја. Понекогаш се молиме за водство за некоја голема одлука и Бог ни кажува да направиме нешто, но она што Бог ни рекол да го направиме не е наша волја. Во овие ситуации, мораме да веруваме дека Бог секогаш знае што е најдобро.

Божјата волја за нас секогаш ќе биде усогласена со Неговата Реч. Признајте го Господа не само со молитва и благодарност во сите ситуации, туку направете го тоа со читање и послушание на Неговата Реч.

Признајте го Господа не само по начинот на кој го живеете својот живот, туку и по вашите мисли. На вашиот чекор по верата, ќе се борите со гревот. Повикај кон Бога за помош, верувај во Неговите ветувања и знај дека Бог ќе работи во твојот живот за да те преобрази во ликот на Неговиот Син.

Христијански цитати за признавањето на Бога

„Бог ме клекна на колена и ме натера да ја признаам сопствената ништожност, и од тоа знаење бевпрероден. Јас повеќе не бев центарот на мојот живот и затоа можев да го видам Бога во сè. „Молитвата е основната активност на чекањето на Бога: признавање на нашата беспомошност и Неговата моќ, повикување на Него за помош, барање Негови совети. Џон Пајпер

„Христијаните во нашата земја повеќе не ја разбираат важноста на признавањето на Бога.“

„Една највредна лекција што човештвото треба да ја научи од филозофијата е дека е невозможно да се направи чувство на Вистина без да се признае Бог како неопходна почетна точка“. Џон МекАртур

„Признајте го Бога. Признавањето на Бога секое утро ми го трансформира денот. Често го започнувам мојот ден со повторно потврдување на Неговиот авторитет над мене и потчинување на Нему како Господ пред моите секојдневни околности. Се обидувам да ги прифатам зборовите од Исус Навин 24:15 како личен дневен предизвик: изберете сами на кого ќе му служите овој ден.

Што вели Библијата за признавањето Бог?

1. Изреки 3:5-6 Имај доверба во Господ со сето свое срце и не потпирај се на сопствениот разум; покорувајте му се на сите ваши патишта, и тој ќе ги исправи вашите патишта.

2. Матеј 6:33 Но барајте го најнапред неговото царство и неговата праведност, и сето тоа ќе ви се даде и вам.

3. Изреки 16:3 Изврши ги своите постапкина Господа, и твоите планови ќе успеат.

4. Второзаконие 4:29 Но, ако оттаму го бараш Господа, својот Бог, ќе го најдеш ако го бараш со сето свое срце и со сета своја душа.

5. Псалм 32:8 Господ вели: „Ќе те водам по најдобриот пат за твојот живот. Ќе те советувам и ќе те чувам“.

6. 1 Јован 2:3 И по тоа знаеме дека го запознавме, ако ги пазиме неговите заповеди.

7. Псалм 37:4 Уживај во Господа, и Тој ќе ти ги даде желбите на твоето срце.

Признавање на Бога во молитва

8. Солунјаните 5:16-18 Радувајте се секогаш, молете се постојано, благодарете се во сите околности; зашто тоа е Божјата волја за вас во Христа Исуса.

9. Матеј 7:7-8 „Побарајте и ќе ви се даде; барај и ќе најдеш; чукајте и вратата ќе ви се отвори. Зашто секој што бара, добива; тој што бара наоѓа; а на оној што чука, вратата ќе му се отвори“.

10. Филипјаните 4:6-7 Не внимавајте на ништо; но во сè, со молитва и молба со благодарност нека му бидат познати на Бога вашите барања. И мирот Божји, кој е над секој разум, ќе ги чува вашите срца и умови преку Христос Исус.

Божја слава – признавање на Бога на сите ваши начини

11. Колошаните 3:17 И што и да правите, било со збор или со дело, правете го сето тоа во името на Господ Исус, давајќиблагодарение на Бога Отецот преку него.

12. 1 Коринтјаните 10:31 Затоа, јадете или пиете или што и да правите, правете сè за Божја слава.

Исто така види: 25 важни библиски стихови за фаворитизмот

Понижете се пред Бога

13. Јаков 4:10 Понижете се пред Господа, и Тој ќе ве подигне.

Потсетници

14. Филипјаните 4:13 Можам сè да правам преку Христос кој ме зајакнува.

15. 1. Коринтјаните 15:58 Затоа, драги мои браќа и сестри, стојте цврсто. Нека ништо не ве придвижува. Секогаш целосно посветувајте се на делото Господово, зашто знаете дека вашиот труд во Господа не е залуден.

16. Изреки 3:7 Не биди мудар во твоите очи; плашете се од Господа и избегнувајте го злото.

17. Јован 10:27 Моите овци го слушаат мојот глас, а јас ги познавам и тие ме следат.

Кога не го признавате Господа.

18. Римјаните 1:28-32 Понатаму, исто како што не сметаа дека е вредно да се задржи знаењето за Боже, затоа Бог ги предаде на развратен ум, за да го прават она што не треба. Тие се наполнија со секаква злоба, зло, алчност и разврат. Тие се полни со завист, убиства, расправии, измами и злоба. Тие се озборувачи, клеветници, богомрази, дрски, арогантни и фалбаџии; измислуваат начини за правење зло; тие не ги слушаат своите родители; немаат разбирање, немаат верност, немаат љубов, немаат милост. Иако ги познаваат Божјите праведницидекрет дека оние што прават такви работи заслужуваат смрт, тие не само што продолжуваат да ги прават токму тие работи туку и ги одобруваат оние што ги практикуваат.

Признавање на Божјето име

19. Псалм 91:14 „Затоа што ме сака“, вели Господ, „ќе го избавам; Ќе го заштитам, зашто го признава моето име“.

20. Матеј 10:32 „Кој Ме признава пред другите, ќе признаам и јас пред мојот Отец небесен“.

Исто така види: 21 епски библиски стих за признавање на Бог (на сите ваши начини)

21. Псалм 8:3-9 Кога ќе ги погледнам небесата твои, делата на твоите прсти, месечината и ѕвездите, што си ги поставил, што е човекот за да го мислиш? и синот човечки што се грижиш за него? Сепак, вие го направивте малку понизок од небесните суштества и го крунисавте со слава и чест. Ти му даде власт над делата на твоите раце; му ставивте сè под неговите нозе, сите овци и волови, а исто така и полските ѕверови, небесните птици и морските риби, сè што минува по морските патеки. Господи, Господи наш, колку е величествено твоето име на целата земја!
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.