25 Охрабрувачки библиски стихови за потребата од Бог

25 Охрабрувачки библиски стихови за потребата од Бог
Melvin Allen

Библиски стихови за потребата од Бог

Секогаш слушаме како луѓето велат дека Исус е сè што ни треба, но работата е дека Тој не е само сè што ни треба. Исус е се што имаме. Исус му дава цел на животот. Без Него нема реалност и нема смисла. Сè е за Христос. Без Христос ние сме мртви.

Нашиот следен здив доаѓа од Христос. Нашиот следен оброк доаѓа од Христос.

Ние не сме ништо без Христа и не можеме ништо без Него. Не можевме да се спасиме и никогаш не ни сакавме.

Бевме мртви во гревот кога Христос умре за нас и целосно ја плати цената за нас.

Тој е нашето единствено барање за Рајот. Тој е се што имаме. Поради Него можеме да го спознаеме Бога. Поради Него можеме да уживаме во Бога.

Поради Него можеме да Му се молиме на Бога. Кога поминувате низ искушенија, можеби мислите дека ми треба Господ, но мора да препознаете дека сè што имате е Господ. Не барајте Го само во тешкотии, туку секогаш барајте Го. Правете сè за слава Божја.

Исус Христос, кој беше совршен, беше смачкан да ги плати вашите долгови затоа што ве сака. Тој е единствениот начин на кој грешниците можат да имаат врска со Светиот Бог.

Зар не го гледате вистинското значење на Него да умре на крстот за вас? Бевте купени по цена. Ако Бог ви дал Спасител кога сте биле мртви во вашите престапи, што нема да ви даде, а што не може да ви даде. Зошто сомнеж? Бог поминал претходно и ќе го направипројде повторно.

Бог рече дека секогаш ќе биде тука за вас во тешки времиња. Имајте вера дека Тој секогаш ќе ви обезбеди. Барајте Го преку постојана молитва не само кога имате лоши денови, туку секој ден од вашиот живот. Медитирај за Неговото Слово и верувај во Неговите ветувања.

Верувај во Него со сето свое срце. Тој те сака и веќе знае што ќе прашаш пред да го прашаш. Истурете го своето срце кон Него, бидејќи сè што имате е Тој.

Цитати

  • „Потребен ни е Бог подеднакво во мирот и во бурата“. Џек Хајлс
  • „Слугата е ништо, но Бог е сè“. Хари Ајронсајд“
  • „Никогаш да не заборавам дека на мојот најдобар ден сè уште ми треба Бог очајно како што ми требаше на мојот најлош ден“.

На Бог не му требаме, ние му требаме.

1. Дела 17:24-27 „Богот кој го создаде светот и се што е во него е Господар на небото и земјата. Тој не живее во светилишта направени од човечка рака и не му служат луѓе како нешто да му треба. Тој самиот на сите им дава живот, здив и се останато. Од еден човек ги натера сите нации на човештвото да живеат по целата земја, одредувајќи ги годишните времиња и националните граници во кои живеат, за да го бараат Бога, некако да посегнат по него и да го најдат. Се разбира, тој никогаш не е далеку од никој од нас“.

Исто така види: Алах против Бог: 8 главни разлики да се знае (што да се верува?)

2. Јов 22:2 „Може ли некој да направи нешто за да му помогне на Бог? Може дури и мудар човекбиди му од помош?"

3. Јован 15:5 „Јас сум лозата, а вие сте гранките. Оној што престојува во мене, додека јас останувам во него, дава многу плод, зашто освен мене не можете ништо да направите.”

4. Јован 15:16 „Ти не ме избра мене. Јас те избрав тебе. Јас ве наредив да одите и да давате траен плод, та Отецот да ви даде што и да побарате, користејќи го Моето име.”

Што вели Библијата?

5. Јован 14:8 „Филип му рече: „Господи, покажи ни го Отецот, и доволно ни е .“

6. Псалм 124:7-8 „Избегавме како птица од замката на ловецот. Стапицата е скршена, и ние избегавме. Нашата помош е во името на Господ, Творецот на небото и земјата“.

7. Филипјаните 4:19-20 „И мојот Бог целосно ќе ги исполни сите ваши потреби според неговото славно богатство во Месијата Исус . Славата му припаѓа на нашиот Бог и Татко во вечни векови! Амин.”

8. Римјаните 8:32 „Кој не го поштеди сопствениот Син, туку го предаде за сите нас, како да не ни даде сè заедно со него?

9. Псалм 40:17 „Што се однесува до мене, бидејќи сум сиромав и сиромашен, Господ нека ме чува во своите мисли. Ти си мој помошник и мој спасител. Боже мој, не одложувај“.

Исто така види: 10 важни библиски стихови за око за око (Матеј)

10. Псалм 37:4 „Наслади се и во Господа; и тој ќе ти ги даде желбите на твоето срце“.

11. Псалм 27:5 „Зашто ќе ме скрие во своето засолниште во денот на неволја; тој ќе се скриејас под превезот на неговиот шатор; ќе ме подигне високо на карпа“.

Светот е создаден за Христа и во Христа. Сè е за Него.

12. Колошаните 1:15-17 „Христос е видлив лик на невидливиот Бог. Тој постоел пред било што да биде создадено и е врховен над целото создание, зашто преку него Бог создал сè во небесните царства и на земјата. Тој ги направи работите што можеме да ги видиме и работите што не можеме да ги видиме – како што се престоли, царства, владетели и власти во невидливиот свет. Сè е создадено преку него и за него. Тој постоел пред сè друго и го држи целото создание заедно“. – (Дали Бог навистина постои?)

Исус Христос е нашето единствено тврдење.

13. 2. Коринтјаните 5:21 „Зашто Бог создаде Христос, кој никогаш не згрешил, да биде жртва за нашиот грев, за да се исправиме пред Бога преку Христа“.

14. Галатјаните 3:13  „Христос нè откупи од проклетството на законот со тоа што стана проклетство за нас, зашто е напишано: „Проклет да е секој што е обесен на столб“.

Единствената причина поради која можеме да го бараме Господ е поради Христос.

15. 2 Коринтјаните 5:18 „Сето тоа е од Бога, Кој нè помири со Себе преку Христа и ни ја даде службата за помирување“.

16. Второзаконие 4:29 „Но оттаму пак ќе го барате Господа, вашиот Бог. И ако го бараш со сето свое срце и душа, ќе го барашнајдете го.”

17. Јаков 1:5 „Ако на некој од вас му недостига мудрост, нека го моли Бога, Кој на сите им дава великодушно без прекор, и ќе му се даде“.

18. Матеј 6:33 „Но барајте го најнапред царството Божјо и Неговата праведност, и сето тоа ќе ви се додаде“.

19. Евреите 4:16 „Затоа, да дојдеме смело на престолот на нашиот милостив Бог . Таму ќе ја примиме неговата милост и ќе најдеме благодат да ни помогне кога ни е најпотребно“.

Господ нека води

20. Псалм 37:23 „Господ ги утврдува чекорите на човекот, кога му е мило на својот пат“.

21. Псалм 32:8 „Господ вели: „Ќе те водам по најдобриот пат за твојот живот. Ќе те советувам и ќе те чувам“.

Потсетници

22. Евреите 11:6 „И невозможно е да му се угоди на Бог без вера . Секој што сака да дојде кај него мора да верува дека Бог постои и дека ги наградува оние што искрено го бараат“.

23. Изреки 30:5 „Секој збор Божји се покажува како вистинит. Тој е штит за сите што доаѓаат кај него за заштита“.

24. Евреите 13:5-6 „Твојот разговор нека биде без лакомост; и бидете задоволни со она што го имате, зашто тој рече: Никогаш нема да те оставам, ниту ќе те напуштам. За да можеме смело да кажеме: Господ е мојот помошник, и нема да се плашам што ќе ми направи човекот“.

25. Лука 1:37 „Зашто ниеден збор од Бог никогаш нема да пропадне“.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.