25 главни библиски стихови за предавство и повреда (губење доверба)

25 главни библиски стихови за предавство и повреда (губење доверба)
Melvin Allen

Што вели Библијата за предавството?

Да се ​​биде предаден од пријател или член на семејството е едно од најлошите чувства досега. Понекогаш емоционалната болка е многу полоша од физичката болка. Прашањето е како да се справиме со предавството? Првото нешто што нашето тело сака да го направи е да се одмазди. Ако не физички, тогаш во нашите умови.

Мора да бидеме мирни. Мораме да го тргнеме умот од ситуацијата и да се фокусираме на Христос.

Ако продолжиме да размислуваме за ситуацијата, тогаш тоа само ќе го зголеми гневот.

Сите наши проблеми мора да ги предадеме на Господа. Тој ќе ја смири бурата во нас. Мора да го следиме примерот на Христос кој исто така беше предаден. Погледнете колку Бог ни прости.

Да им простиме на другите. Ние мора да се потпираме на Духот. Мораме да го молиме Духот да ни помогне да ги сакаме нашите непријатели и да ја отстрани секоја горчина и гнев што демнат во нашите срца.

Разберете дека сите тешки работи со кои се соочуваме во животот Бог ќе ги искористи за Неговата голема цел. Исто како што рекол Јосиф: „Ти мислеше на злото против мене, но Бог го намисли за добро“.

Кога ќе го насочите вашиот ум на Христос, постои неверојатен мир и чувство на љубов што Тој ќе ги обезбеди. Оди најди мирно место. Викајте кон Бога. Дозволете му на Бога да ви помогне во болката и болката. Молете се за вашиот предавник исто како што Христос се молеше за Неговите непријатели.

Христијански цитати за предавството

„Најтажната работа во врска со предавството е тоа штоникогаш не доаѓа од твоите непријатели“.

„Простувањето не го оправдува нивното однесување. Простувањето го спречува нивното однесување да ви го уништи срцето“.

„Да се ​​биде христијанин значи да се прости на неоправданото затоа што Бог го простил неоправданото во тебе“.

„Многу мал степен на предавство е доволен за да предизвика смрт на довербата“.

„Животот ќе те издаде; Бог никогаш нема“.

Предавство на пријатели Библиски стихови

1. Псалм 41:9 Дури и мојот најблизок пријател на кој имав доверба, оној што го јадеше мојот леб, ја крена петицата против мене .

2. Псалм 55:12-14 Зашто не е непријател кој ме навредува - можев да се справам со тоа - ниту некој што ме мрази и кој сега се крева против мене - можев да се скријам од тој — но тоа си ти — човек кого го третирав како рамен — мој личен доверлив, мој близок пријател! Имавме добро дружење заедно; па дури и одевме заедно во домот Божји!

3. Јов 19:19 Моите блиски пријатели ме мразат. Оние што ги сакав се свртеа против мене.

4. Јов 19:13-14 Моите роднини се далеку, а моите пријатели се свртеа против мене. Моето семејство го нема, а моите блиски пријатели ме заборавија.

5. Изреки 25:9-10 Наместо тоа, разгледај ја работата со својот ближен и не изневерувај ја туѓата доверба. Во спротивно, секој што ќе чуе ќе ве засрами, а вашата лоша репутација никогаш нема да ве остави.

Мораме да викамеГоспод за помош со чувствата на предавство

6. Псалм 27:10 Дури и ако татко ми и мајка ми ме напуштат, Господ се грижи за мене.

7. Псалм 55:16–17 Го повикувам Бога, и Господ ќе ме избави. Наутро, пладне и ноќе, размислував за овие работи и извикав во мојата неволја, а тој го слушна мојот глас.

8.Излез 14:14 Господ ќе се бори за тебе, а ти треба само да молчиш.

Исус беше предаден

Исус знае какво е чувството да биде предаден. Тој беше предаден двапати.

Петар го предаде Исус

9. Лука 22:56-61 Една слугинка го виде како седи покрај огнот, се загледа во него и рече „И овој човек беше со него“. Но, тој негираше: „Не го познавам, жено! одговори тој. Малку подоцна, еден човек го погледна и рече: „И ти си еден од нив“. Но Петар рече: „Господине, не сум! Околу еден час подоцна, друг човек категорично рече: „Овој човек беше секако со него, зашто е Галилеец! Но Петар рече: „Господине, не знам за што зборувате! Токму тогаш, додека тој уште зборуваше, запеа петел. Тогаш Господ се сврте и погледна право во Петар. И Петар се сети на словото од Господа и како му рече: „Пред да запее петел денес, трипати ќе се одречеш од мене“.

Исто така види: Кои се издавањата во Библијата? (7 Диспензации)

Јуда го предаде Јуда

10. Матеј 26:48-50 Предавникот, Јуда, им дал однапред подготвен знак: „Ќе знаете кој да го уапситекога ќе го поздравам со бакнеж“. Така Јуда дојде директно кај Исус. „Поздрав, Раби! Извика тој и му го даде бакнежот. Исус рекол: „Пријателе мој, оди напред и направи го она за што си дојден“. Тогаш другите го грабнаа Исус и го уапсија.

Бог користи предавство

Не трошете го вашето страдање. Користете го вашето предавство за да учествувате во Христовите страдања.

11. 2. Коринтјаните 1:5 Зашто, како што изобилно учествуваме во Христовите страдања, така и нашата утеха изобилува преку Христа.

12. 1 Петар 4:13 Но радувајте се, бидејќи сте учесници во Христовите страдања; за, кога ќе се открие Неговата слава, и вие да се радувате со огромна радост.

Користете го вашето предавство како можност да станете повеќе како Христа и да растете како христијанин.

13. 1. Петрово 2:23 Тој не возврати кога го навредуваа , ниту се закануваат со одмазда кога тој страдал . Тој го остави својот случај во рацете на Бог, кој секогаш суди праведно. (Одмаздата во Библијата)

14. Евреите 12:3 Зашто, размислете за Оној што претрпел такво непријателство од грешниците против Себе, за да не се изморите и да не се изгубите.

Секогаш има благослов во секое искушение. Најдете го благословот.

15. Матеј 5:10-12 „Колку се блажени оние што се прогонувани заради правдата, зашто ним им припаѓа царството од небото! „Колку сте блажени кога луѓето ве навредуваат, прогонуваат и зборуваат секаквилоши работи против тебе лажно поради мене! Радувајте се и радувајте се многу, зашто вашата награда на небото е голема! Така ги прогонуваа пророците што дојдоа пред тебе“.

Не наоѓајте начин да се одмаздите, туку простете им на другите исто како што Бог ви прости.

16. Римјаните 12:14-19 Благословувајте ги оние што го прогонуваат ти. Продолжете да ги благословувате и никогаш не ги проколнувајте. Радувај се со оние што се радуваат. Плачете со тие што плачат. Живејте во хармонија едни со други. Не бидете арогантни, туку дружете се со понизни луѓе. Немојте да мислите дека сте помудри отколку што навистина сте. Не враќајте никому зло за зло, туку фокусирајте ги своите мисли на она што е исправно во очите на сите луѓе. Ако е можно, колку што зависи од вас, живејте во мир со сите луѓе. Не одмаздувајте се, драги пријатели, туку оставете простор за Божјиот гнев. Зашто е напишано: „Одмаздата ми припаѓа мене. Јас ќе им вратам, вели Господ“.

17. Матеј 6:14-15 Зашто, ако вие им ги простите на другите нивните гревови, вашиот небесен Татко ќе ви ги прости и вам;

Како можам да ја надминам болката од предавството?

Знам дека е тешко сами по себе, но мора да веруваме во силата на Бога да помогне.

18. Филипјаните 4:13 Сè можам да правам преку Оној Кој ме зајакнува.

19. Матеј 19:26 НоИсус ги виде и им рече: „За луѓето тоа е невозможно; но кај Бога се е можно.

Не се задржувајте на тоа што само ќе создаде горчина и омраза. Свртете ги очите кон Христос.

20. Евреите 12:15 Погрижете се никој да не падне во Божјата благодат и да не никне корен на горчина, предизвикувајќи неволја и со тоа, осквернувајќи мнозина .

21. Исаија 26:3 Ќе ги чуваш во совршен мир оние чии умови се непоколебливи, затоа што имаат доверба во тебе.

Мораме да се потпреме на Духот и да му се молиме на Духот.

22. Римјаните 8:26 На ист начин, Духот ни помага во нашата слабост. Не знаеме за што треба да се молиме, но самиот Дух се посредува за нас преку офкање без зборови.

Справување со предавството

Заборавете на минатото, продолжете понатаму и продолжете во Божјата волја.

Исто така види: Да се ​​​​биде искрен со Бог: (5 важни чекори што треба да ги знаете)

23. Филипјаните 3:13-14 Браќа, Не сметам дека сум сфатил: туку ова го правам, заборавајќи го она што е позади и посегнувајќи кон она што е претходно, притискам кон знакот за наградата на високиот повик Божји во Христа Исуса.

Потсетување

24. Матеј 24:9-10 Тогаш ќе ве предадат да ве прогонуваат и убијат, и ќе ве мразат сите народи затоа што од мене. Во тоа време многумина ќе се одвратат од верата и ќе се предадат и ќе се мразат еден со друг.

Примери за предавство воБиблија

25. Судии 16:18-19 Кога Далила сфати дека ѝ открил сè, ги повика Филистејците и им рече: „Побрзајте и дојдете овде веднаш, зашто тој ми кажа сè“. Така Филистејците отидоа кај неа и ги донесоа со себе своите пари. Затоа го намамила да заспие во нејзиниот скут, повикала маж да му ги избричи седумте прамени коса од главата и почнала да го понижува. Тогаш неговата сила го напуштила.

Саул го предаде Давид

1 Самуил 18:9-11 Така, оттогаш Саул љубоморно го следеше Давид. Следниот ден, еден мачен дух од Бог го обзема Саул, и тој почна да беснее во својата куќа како лудак. Давид свиреше на харфа, како и секој ден. Но, Саул имаше копје во раката и одеднаш го фрли кон Давид, со намера да го прикова за ѕидот. Но, Давид двапати му избега.
Melvin Allen
Melvin Allen
Мелвин Ален е страстен верник во словото Божјо и посветен ученик на Библијата. Со повеќе од 10 години искуство во служба во различни министерства, Мелвин разви длабоко ценење за трансформативната моќ на Писмото во секојдневниот живот. Тој има диплома по теологија на реномиран христијански колеџ и моментално магистрира на библиски студии. Како автор и блогер, мисијата на Мелвин е да им помогне на поединците да стекнат поголемо разбирање за Светото писмо и да ги применат безвременските вистини во нивниот секојдневен живот. Кога не пишува, Мелвин ужива да поминува време со семејството, да истражува нови места и да се занимава со општествено корисна работа.